29/9/10

Νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης από Έλληνες επιστήμονες!!

Μια νέα μέθοδος εμφύτευσης εμβρύου σε γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου αναπαραγωγικής ιατρικής που πραγματοποιείται στα Χανιά. Όπως τόνισε ο καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Μακρυγιαννάκης, οι επιστήμονες που ασχολούνται διεθνώς με το θέμα προσπαθούν να εντοπίσουν κυρίως ποια είναι τα αίτια της αποτυχίας εμφύτευσης.Τριάντα χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού από εξωσωματική, τα ποσοστά της εμφύτευσης παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια.

"Ψάχνουμε να βρούμε -είπε ο καθηγητής- ποιος είναι ο λόγος, ενώ έχουμε πετύχει να έχουμε πολύ καλής ποιότητας έμβρυα, δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά αυτά.

Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι γυναίκες οι οποίες κατά την εκτίμησή τους έχουν άριστες συνθήκες για να πετύχουν, δηλαδή έχουν και καλής ποιότητας έμβρυα και καλής ποιότητας ενδομήτριο, έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον τρεις φορές και δεν τα έχουν καταφέρει. Αυτές ονομάζονται γυναίκες με συνεχείς αποτυχίες εμφύτευσης".

Στις γυναίκες αυτές αναφέρεται κυρίως η μέθοδος που παρουσιάσθηκε στα Χανιά, που όπως εξήγησε ο κ. Μακρυγιαννάκης, δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τροποποιήσουν λίγο το περιβάλλον στο εσωτερικό της μήτρας ώστε να είναι περισσότερο φιλικό με το έμβρυο.

"Αν θέλουμε να μιλήσουμε περισσότερο με νούμερα, ενώ το ποσοστό επιτυχίας των γυναικών εφόσον έχουν προσπαθήσει τρεις φορές είναι 7%, με τη νέα αυτή τεχνική ανεβαίνει περίπου στο 43%", ανέφερε ο καθηγητής.

Η τεχνική αυτή
ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία.


Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο εργαστήριο και δεν επιβαρύνει τη γυναίκα, αφού γίνεται τοποθέτηση στο εσωτερικό της μήτρας της ομολόγων κυττάρων της ίδιας της γυναίκας, τα οποία έχουν επεξεργασθεί οι επιστήμονες.

Στην Κρήτη, ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που καταφεύγουν στην εξωσωματική είναι από τα 35 -41 έτη, ωστόσο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν γυναίκες και μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας.

Πηγη: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λέιζερ αντί για ακτινογραφία

Φορητές συσκευές που εκπέμπουν ακτίνα λέιζερ θα αντικαταστήσουν σε περίπου πέντε χρόνια τις ακτινογραφίες. Η νέα μέθοδος μπορεί να εντοπίσει τις πρώτες ενδείξεις για τον καρκίνο του μαστού, της οστεοπόρωσης, αλλά και της τερηδόνας και παράλληλα να καταργήσει πλήθος εξετάσεων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η «Φασματοσκοπία Raman», όπως ονομάζεται, θα επιτρέψει τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών συντομότερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο οικονομικά.
Η Φασματοσκοπία Raman είναι η μέτρηση της έντασης και του μήκους κύματος μίας δέσμης φωτός που διέρχεται μέσα από μόρια, στην περίπτωσή μας του ανθρώπινου σώματος.

Ήδη η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από τις χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ εφαρμόζουν τη μέθοδο Raman στη μελέτη των οστών. Η διάγνωση γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς τη μεσολάβηση ακτινογραφίας ή κάποιας άλλης μεθόδου.

Στη Βρετανία ερευνητές στο Gloucestershire Royal Hospital αντικαθιστούν με τη φασματοσκοπία Raman τη μαστογραφία προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν πρόωρες ενδείξεις για καρκίνο του μαστού.

«Με την κλασική ακτινογραφία μπορεί να εντοπιστούν ανησυχητικές ενδείξεις με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειαστεί να προβούν σε συμπληρωματικές εξετάσεις βιοψίας για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για καλοήθεις ή κακοήθεις όζους, καθώς στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθειες» λένε οι ίδιοι και προσθέτουν ότι με τη Raman φασματοσκοπία μόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 80 χιλιάδες ασθενείς θα αποφύγουν τις συμπληρωματικές εξετάσεις.

Πηγη: ygeia.tanea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

28/9/10

Πως σχετίζεται το σχήμα του προσώπου και ο χαρακτήρας;

Εδώ και πολλούς αιώνες οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με την συσχέτιση του σχήματος του προσώπου με τον χαρακτήρα, με σκοπό να ερμηνεύσουν και να προβλέψουν τις συμπεριφορές και τις προθέσεις των ανθρώπων. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεώρησαν ότι το σχήμα και τα σημάδια του προσώπου, καθρεφτίζουν τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων, αναπτύσσοντας όχι μόνο μαντικές αλλά και θεραπευτικές πρακτικές. Στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, δόθηκε μεγάλη σημασία στο σχήμα του προσώπου, ιδιαίτερα στην εγκληματολογία με κύριο εκφραστή τον εγκληματολόγο Cesare Lombroso, οι οποίοι μελετώντας κατάδικους, κατέγραψαν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους εγκληματίες Ωστόσο στις ημέρες μας η φυσιογνωμία επανέρχεται στο προσκήνιο για περαιτέρω έρευνα, αξιοποιώντας την τρισδιάστατη τεχνολογία και τα λογισμικά αναπαράστασης, καθώς και ιδέες από τη γενετική και την εξελικτική ψυχολογία, αναβιώνοντας παλιές διαμάχες.

Σήμερα, υπάρχει η αντίληψη από πολύ κόσμο, ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη για τους άλλους. Αν και είναι πολλά τα σημεία ενός προσώπου που μπορούν να αναλυθούν, αναφέρουμε τα βασικότερα από αυτά.

Σχήμα προσώπου
Μακρύ και λεπτό, δείχνει άνθρωπο της τάξης, ο οποίος δεν αφήνει εύκολα μισοτελειωμένες δουλειές. Ωοειδές, είναι ένδειξη ζωτικότητας και κοινωνικότητας. Τετράγωνο, πρόκειται για άτομα αποφασιστικά. Είναι άνθρωποι της δράσης και της ταχύτητας.

Αυτιά
Τα μικρά αυτιά είναι συνήθως σημάδι ανασφάλειας, αλλά και εργατικότητας. Οι άνθρωποι με μυτερά αυτιά είναι άκαμπτοι στις απόψεις τους και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν, ενώ οι άνθρωποι με τριχωτά αυτιά δίνουν συνήθως έμφαση στις λεπτομέρειες.

Μέτωπο
Το φαρδύ μέτωπο, δείχνει εξυπνάδα και πρακτικότητα αλλά και ότι το άτομο έχει φαντασία και πολλές ιδέες

Ρυτίδες
Οι μικρές ρυτίδες στα πλάγια των ματιών, φανερώνουν άνθρωπο που γελά και είναι γενικά ευτυχισμένος. Οι κάθετες γραμμές συνοφρύωσης, ανάμεσα στα μάτια αποκαλύπτουν ένα λογικό και αποφασιστικό άτομο. Εάν υπάρχουν οριζόντιες γραμμές σε ολόκληρο το μέτωπο, αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός συγκινείται εύκολα.

Φρύδια
Ίσια φρύδια, δείχνουν ένα άτομο του διαλόγου. Λεπτά, φανερώνουν ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενώ τα άτομα με πυκνά φρύδια συνήθως έχουν πολύ ισχυρή προσωπικότητα και ζηλεύουν. Τα αδιάκοπα φρύδια, συνήθως δηλώνουν έναν άνθρωπο που σκέπτεται πολύ τις κινήσεις του.

Μάτια
Μάτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δείχνουν στενόμυαλο άτομο, ενώ μάτια που είναι σε μεγαλύτερη απόσταση σημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μάλλον ανοιχτόμυαλο άτομο. Εάν φαίνεται το λευκό, ο σκληρός χιτώνας, μεταξύ της ίριδας και του κάτω βλέφαρου και των δύο ματιών, ο άνθρωπος αυτός είναι αγχωμένος και ανήσυχος. Εάν το άσπρο εμφανίζεται επάνω από την ίριδα, αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό είναι πιθανό να ανταποκριθεί βίαια. Επισημαίνεται ότι εάν το λευκό εμφανίζεται περιμετρικά της ίριδας, δηλώνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ιδιαίτερα ασταθής.
Ειδικά για την ίριδα των ματιών, αρκετοί μελετούν τις ρυτιδώσεις, τις κρύπτες και τις πτυχές που σχηματίζονται σε κάθε άτομο, ερευνώντας τη σχέση τους, με στοιχεία του χαρακτήρα αλλά και για την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Μύτη
Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι με μικρή μύτη είναι αδύναμοι και αναξιόπιστοι. Μια μεγάλη μύτη αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας και ισχυρού χαρακτήρα, ενώ η χοντρή μύτη σηματοδοτεί τους ρεαλιστές, Μια μυτερή μύτη, δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι εγωκεντρικός, αναποφάσιστος και ευαίσθητος.

Χείλη
Τα σαρκώδη, εκτός του ότι ενισχύουν την ελκυστικότητα του προσώπου δείχνουν γενναιοδωρία και αυτοπροβολή. Τα λεπτά είναι σημάδι εσωστρεφούς προσωπικότητας.

Πηγούνι
Οι άνθρωποι με τα τετράγωνο πηγούνι θεωρείται ότι έχουν ισχυρή προσωπικότητα και είναι συνήθως πεισματάρηδες. Εάν το πηγούνι προεξέχει, πρόκειται συνήθως για υπεροπτικό άτομο, ενώ αντίθετα το μικρό πηγούνι δείχνει κάποιον που έχει αδύναμη προσωπικότητα.

Για την επιστημονική κοινότητα όμως, αυτού του είδους αναλύσεις και συμπεράσματα, που αφορούν τα ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την αστρολογία. Περισσότερη πρακτική σημασία ίσως έχουν για την κομμωτική και το μακιγιάζ, παρά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το χαρακτήρα των ανθρώπων. Οι εκφράσεις όμως του προσώπου, οι οποίες είναι μεγάλες σε αριθμό και ιδιαίτερα σημαντικές, δηλώνουν πολλά για τις προθέσεις και εντάσσονται στη γενικότερη γλώσσα του σώματος η οποία δεν λέει ψέματα. Βέβαια πολλές φορές η ανατομία του προσώπου ,όπως και άλλων μελών του σώματος, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεφεύγει κατά πολύ του μέσου όρου, επηρεάζει τον χαρακτήρα του ατόμου ως κοινωνιολογικός παράγοντας.

Του Γιώργου Ανδριτσου, φοιτητή Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

Νέο χάπι για την καρδιακή ανεπάρκεια!!!

ΛΟΝΔΙΝΟ Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο που χορηγείται για τη στηθάγχη έχει ευεργετική δράση στην καρδιακή λειτουργία ατόμων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η ιβαμπραντίνη, που κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρξει νέα επιπλοκή η οποία να οδηγήσει σε θάνατο τον ασθενή. Στην έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια πήραν μέρος 6.500 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια από 37 χώρες, τα οποία λαμβάνουν τις συμβατικές για την ασθένεια θεραπείες όπως οι βήτα-αναστολείς. Οπως διαπιστώθηκε, η ιβαμπραντίνη μείωσε τον κίνδυνο θανατηφόρων επιπλοκών σε ποσοστό 26%.


Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν βλάβες στην καρδιά την καθιστούν ιδιαίτερα αδύναμη με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εκτελεί τον ρόλο της ως αντλίας και να αποστέλλει τις απαραίτητες ποσότητες αίματος στο ανθρώπινο σώμα. Σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες η ιβαμπραντίνη περιορίζει την επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού (των καρδιακών χτύπων ανά λεπτό) χωρίς ωστόσο να μειώνει την αρτηριακή πίεση. «Η καρδιά των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια έχει πάντοτε αυξημένο ρυθμό. Ακόμη και όταν κάθονται και δεν κάνουν τίποτε απολύτως ο καρδιακός τους ρυθμός είναι αυξημένος. Θεραπείες όπως αυτές με τους βήτα-αναστολείς μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό, αλλά πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να τις λάβουν είτε γιατί ταυτόχρονα μειώνεται η αρτηριακή πίεση είτε επειδή έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα άσθμα, και η χρήση τους θα έχει παρενέργειες. Το πλεονέκτημα της ιβαμπραντίνης είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με ευεργετικό τρόπο συμπληρωματικά στους βήτα-αναστολείς ή να χορηγηθεί σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν κάποια από τις συμβατικές θεραπείες» δήλωσε στο ΒΒC ο Μάρτιν Κάουι , καθηγητής Καρδιολογίας στο Royal Βrompton Ηospital του Λονδίνου, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της έρευνας.

Επιπλέον η ιβαμπραντίνη είναι ένα σχετικά οικονομικό φάρμακο, αφού οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να δίνουν περισσότερα από 60-70 ευρώ τον μήνα για να ακολουθήσουν μια θεραπεία με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Πηγη: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

27/9/10

Παγώνουν τον θάνατο!!!

Με την πρόκληση ακραίας υποθερμίας, θα σώζεται η ζωή πολυτραυματιών, σύμφωνα με τη νέα τεχνική που ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές. Θα διοχετεύουν παγωμένο υγρό στις αρτηρίες κερδίζοντας χρόνο για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης. Μέσω αυτής της τεχνικής θα διοχετεύουν παγωμένο υγρό στις αρτηρίες και τις φλέβες των ασθενών φράζοντας τους ιστούς του σώματος με αποτέλεσμα να διευκολύνουν το χειρουργικό τους έργο.

Το εν λόγω υγρό καθιστά το σώμα σε κατάσταση υποθερμίας κάτι που επιβραδύνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και της καρδιάς δίνοντας σημαντικό χρόνο στους γιατρούς.

Η ανάγκη του εγκεφάλου για οξυγόνο μειώνεται αισθητά σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες ενώ διάφορα συστατικά του παγωμένου υγρού προστατεύουν τα όργανα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρ Χασάν Αλάμ επικεφαλή της έρευνας 9 στους δέκα ασθενείς με θανάσιμα τραύματα θα μπορούν να ζήσουν.

Η έρευνα μέχρι τώρα βρίσκεται σε πειραματικό επίπεδο και εφαρμόζεται σε γουρούνια ενώ μετέπειτα θα εφαρμοστεί και στους ανθρώπους.

Πηγη: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Ετοιμο το χάπι της νεότητας", λένε ρώσοι επιστήμονες!

Ενα χάπι - όνειρο ετών, υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει ρώσοι επιστήμονες! Σύμφωνα με τον καθηγητή Vladimir Skulachev, από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας το "ελιξίριο της ζωής" είναι έτοιμο και πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο καθηγητής ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με την αναζήτηση του "ελιξιρίου της νιότης" και υποστηρίζει πως επιτέλους κατάφερε να το δημιουργήσει! "Εκατοντάδες εθελοντές δήλωσαν συμμετοχή για να πάρουν μέρος στην δοκιμή του" , αποκαλύπτει και εξηγεί ότι το σκεύασμα είναι πραγματικότητα, χάρη σε μία αντιγηραντική ουσία που έχει αντιοξειδωτική δράση και επηρεάζει τον τρόπο αντίδρασης του οξυγόνου μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
"Είναι γνωστό ότι στο 99% των περιπτώσεων, το οξυγόνο αντιδρά με το υδρογόνο και σχηματίζεται νερό. Υπάρχει όμως ποσοστό 1% να μετατραπεί σε ένα πολύ οξειδωτικό συστατικό με δηλητηριώδη χαρακτηριστικά. Αυτό που ανακάλυψα είναι μία ουσία που εξαλείφει αυτό το ελάχιστο ποσοστό. Μένουν μερικές τελευταίες λεπτομέρεις και δοκιμές προκειμένου να τελειοποιηθεί το φάρμακο και να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια", υποστηρίζει μιλώντας στην εφημερίδα Daily Mail.

O Dr Blobel από το Rockefeller University, λέει με τη σειρά του: "Έχει αποδειχθεί ότι η οξειδωτική βλάβη είναι τεράστια για τον οργανισμό. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε ένα αντι-οξειδωτικό του τύπου που ανέπτυξε ο καθηγητής Skulachev", και συμπληρώνει: "Είναι σαφώς ο καλύτερος βιο- χημικός και βιο- ενεργειακός επιστήμονας του κόσμου".

Για την ώρα οι ερευνητές δεν υπόσχονται "αιώνια ζώη" αλλά ελπίζουν πως η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλει στην διατήρηση της νεότητας για μερικές δεκαετίες ακόμη! Δεν μένει παρά να κάνουμε υπομoνή δύο χρόνια και -σύμφωνα με τα παραπάνω- τότε το "ελιξίριο της νεότητας" θα πωλείται στο φαρμακείο της γειτονιά μας!

Πηγή: pyles.tv

Διαβάστε περισσότερα...

25/9/10

Θα δουν το φως!!!

Μεγάλο βήμα για να αποκτήσουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δικαίωμα στο να βλέπουν προσφέρει η νέα τεχνολογία στην ιατρική. Εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και τηλεσκοπικοί ενδοφακοί θα "χαρίζουν" όραση σε τυφλά ή σχεδόν τυφλά άτομα. Οι νέες αυτές τεχνικές αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον. Στόχος της όλης προσπάθειας η βελτίωση της όρασης των ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.

Όλα αυτά γίνονται με ένα μικροτσίπ το οποίο θα εμφυτεύεται στο μάτι των ανθρώπων με το πρόβλημα στην όραση και μετά την επέμβαση όχι μόνο θα μπορούν να βλέπουν αδρά αλλά και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα, ενώ τα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα δουν την όρασή τους να βελτιώνεται χάρη σε τηλεσκοπικούς ενδοφακούς.

"Το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ συνδέεται με μία μικροσκοπική κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στα γυαλιά που φορά το άτομο το οποίο έχει πρόβλημα όρασης. Προς το παρόν γίνεται μία πολυκεντρική μελέτη στην Ευρώπη και την Αμερική σε 35 ασθενείς.

Σε επτά από τους ασθενείς, στους οποίους έγινε η εμφύτευση, μετά από περίοδο 6-7 μηνών το επίπεδο της όρασης βελτιώθηκε σε βαθμό που να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα" ανάφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πάρις Τρανός μέλος της οργανωτικής επιτροπής του οφθαλμολογικού συνεδρίου “Moorfields Macular Course” το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια υπάρχουν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η επέμβαση όπως να υπάρχει υγιές οπτικό νεύρο , ενώ το μικροτσίπ και η κάμερα αντικαθιστούν τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή βελτιώνοντας την όραση.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...

24/9/10

Διάβασαν την σκέψη με πείραμα-σταθμο!!!

Για πέντε χρόνια νεαρός Βέλγος βρισκόταν σε κατάσταση «φυτού», μη μπορώντας να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του εξαιτίας σοβαρού τραύματος στο κρανίο λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος το 2003. Βρετανοί και βέλγοι ερευνητές αφού χρησιμοποίησαν μια συσκευή απεικόνισης του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο, (δηλαδή μια μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού – fMRI), απέδειξαν ότι ο ασθενής μπορούσε να σκέφτεται και να είναι ικανός να απαντάει σε ερωτήσεις κλειστού τύπου “ναι” και “όχι” αλλά και σε ερωτήσεις που του έκαναν οι γιατροί (όπως π.χ. “είναι Τόμας το όνομα του πατέρα σου;”), αλλάζοντας με τη θέλησή του την εγκεφαλική δραστηριότητά του.

Η συγκεκριμένη έρευνα, που διήρκησε τρία χρόνια, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα το Ρόιτερ και το BBC. Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 54 περιπτώσεις ασθενών που είχαν χαρακτηριστεί “φυτά” και διαπίστωσαν μέσω της τομογραφίας fMRI ότι τρεις από αυτούς έδιναν σημάδια επίγνωσης – ανάμεσά τους ήταν και ο 29χρονος Βέλγος , ο μόνος που τελικά μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς με “ναι” και “όχι”).

Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από τη δυνατότητα “επικοινωνίας” με τον ασθενή. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος νευροεπιστήμων Άντριαν Όουεν του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέιμπριτζ της Βρετανίας:

“Μπορούσε να απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις που του κάναμε, αλλάζοντας απλώς τις σκέψεις του. Όχι μόνο η έρευνά μας έδειξε ότι ο ασθενής δεν ήταν σε κατάσταση φυτού, αλλά, το σημαντικότερο, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνήσει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο”.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι πρέπει ως φαίνεται να επαναξιολογούνται πολλές περιπτώσεις ασθενών σε κατάσταση “φυτού” και να αλλάξει στο μέλλον ο τρόπος ιατρικής φροντίδας τους, καθώς η κατάσταση «φυτού» μοιάζει μεν με το κώμα ωστόσο δεν είναι ίδια, καθώς στη κατάσταση αυτή οι ασθενείς είναι ξύπνιοι, αλλά δεν έχουν επίγνωση λόγω σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης.


Αν και ήταν η πρώτη φορά που η μαγνητική τομογραφία λειτουργικού συντονισμού δοκιμάστηκε σε ασθενείς που δεν μπορούν να μιλήσουν και να κινηθούν, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν την τεχνική, ώστε, πέρα από τις απλές ερωτήσεις κλειστού τύπου, οι ασθενείς «φυτά» να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να αποκτούν κάποιο έλεγχο στο περιβάλλον τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Σύμφωνα και με τον επικεφαλή της βελγικής ερευνητικής ομάδας, δρα Στήβεν Λερουά του πανεπιστημίου της Λιέγης “τώρα πρέπει να κάτσουμε με τη διε-επιστημονική ιατρική κοινότητα και με νομικούς ειδικούς για να δούμε τι πρόκειται να κάνουμε από εδώ και πέρα”.

Τέλος, το συγκεκριμένο επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής και ανοίγει νέους ορίζοντες στη φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται σε πολύχρονη κατάσταση ασυνειδησίας. Προς το παρόν πάντως, η μέθοδος δεν είναι έτοιμη για χρήση της σε νοσοκομεία.

Πηγή: otherside.gr
Αρχικο: News 247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

21/9/10

Χημικό Πήλινγκ: Υλικά που χρησιμοποιούνται και κίνδυνοι...

Χημικό πήλινγκ είναι μια τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται ένα χημικό διάλυμα για να βελτιώσει και να λειάνει την υφή του δέρματος του προσώπου αφαιρώντας τις κατεστραμμένες, εξωτερικές του στοιβάδες. Βοηθά τα άτομα που έχουν κηλίδες ή ρυτίδες στο πρόσωπο ή άτομα που έχουν ανομοιογενές χρωματικά δέρμα. Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούνται φαινόλες, τριχλωροξικό οξύ (TCA) και άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ). Το χημικό πήλινγκ γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους - για να τονωθεί η εμφάνισή και η αυτοπεποίθησή του κάθε ασθενή. Το χημικό πήλινγκ μπορεί επίσης να αφαιρέσει τυχόν προκαρκινικούς δερματικούς όγκους, να απαλύνει τις ουλές του προσώπου που οφείλονται στην ακμή ή ακόμα και να ελέγξει την ακμή.
Τα άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό ή τα οξέα των φρούτων είναι οι πιο ήπιες φόρμουλες πήλινγκ και με αυτά γίνονται ελαφρά πήλινγκ. Αυτός ο τύπος πήλινγκ δίνει ένα απαλότερο, πιο λαμπερό δέρμα σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να αναρρώσουν από ένα πήλινγκ με φαινόλες ή TCA. Τα πήλινγκ με AHA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών, της ανομοιογένειας στο χρώμα του δέρματος και της ακμής. Κάθε εβδομάδα ή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται διαφορετικές συγκεντρώσεις ΑΗΑ, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα πήλινγκ με ΑΗΑ μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο, ερυθρότητα, ερεθισμό και σχηματισμό κρούστας. Όμως, καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία, αυτά τα προβλήματα υποχωρούν.

Το τριχλωροξικό οξύ (TCA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκεντρώσεις, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για πήλινγκ μεσαίου βάθους. Οι λεπτές επιφανειακές ρυτίδες, οι επιφανειακές κηλίδες και τα προβλήματα χρώματος θεραπεύονται συχνά με TCA. Τα αποτελέσματα του πήλινγκ με TCA συνήθως είναι λιγότερο εντυπωσιακά και όχι τόσο μακράς διάρκειας όσο τα αποτελέσματα ενός πήλινγκ με φαινόλη. Μάλιστα, μπορεί να χρειασθούν περισσότερα του ενός πήλινγκ με TCA για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανάρρωση από το πήλινγκ με TCA συνήθως είναι μικρότερης διάρκειας από αυτή του πήλινγκ με φαινόλη. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πήλινγκ με TCA συμβουλεύονται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία για να προστατεύσουν τις νεοσχηματισμένες στοιβάδες του δέρματος. Αν και το TCA είναι πιο ήπιο από τη φαινόλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες ακούσιες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Η φαινόλη είναι το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα και δίνει ένα βαθύ πήλινγκ. Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία ασθενών με έντονες ρυτίδες στο πρόσωπο, κηλίδες ή με κατεστραμμένο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο ή από προκαρκινικούς όγκους. Καθώς η φαινόλη μερικές φορές ανοίγει το χρώμα των περιοχών όπου τοποθετείται, το χρώμα του δέρματός μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν αυτή είναι η κατάλληλη θεραπεία. Η φαινόλη χρησιμοποιείται κυρίως στο πρόσωπο. Εάν χρησιμοποιηθεί στο λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να δημιουργηθούν ουλές. Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο δέρμα συχνά χάνει την ικανότητά του να παράγει χρωστική ουσία (δηλαδή μαύρισμα). Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο το δέρμα θα είναι ανοιχτότερου χρώματος, αλλά ότι θα πρέπει πάντα να προστατεύεται από τον ήλιο. Είναι επίσης πιθανό η φαινόλη να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αισθητικά αποτελέσματα, όπως ανομοιογενείς αλλαγές στο χρώμα. Ορισμένα τροποποιημένα πήλινγκς με φαινόλη είναι πιο ήπια και προτιμώνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φαινόλη μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο κίνδυνο για τους ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου.

Όλα τα χημικά πήλινγκ εμπεριέχουν κάποιον βαθμό επικινδυνότητας και αβεβαιότητας. Το χημικό πήλινγκ είναι συνήθως ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται από ειδικευμένο, έμπειρο γιατρό. Όμως, είναι πιθανό, αν και σπάνιο, κάποια απρόβλεπτα στοιχεία και κίνδυνοι όπως η λοίμωξη και ο σχηματισμός ουλών.

Μετά τη θεραπεία

Μετά από ένα πήλινγκ με ΑΗΑ, συνήθως παρουσιάζεται κάποια προσωρινή απολέπιση, ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος. Όμως, αυτά υποχωρούν καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία.

Μετά από ένα πήλινγκ με φαινόλη ή TCA, ο ιατρός μπορεί να συστήσει ένα ήπιο αναλγητικό για να ανακουφισθεί ο ελαφρύς ή εντονότερος πόνος που μπορεί να έχει ο ασθενής. Εάν χρησιμοποιήθηκε ταινία για να καλυφθεί το πρόσωπό σας, αυτή θα αφαιρεθεί 1-2 ημέρες αργότερα. Στη θεραπευθείσα περιοχή σχηματίζεται κρούστα. Το πήλινγκ με TCA μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα, ανάλογα με την ισχύ του πήλινγκ που χρησιμοποιήθηκε.

Εάν υποβληθήκατε σε πήλινγκ με φαινόλη, το πρόσωπό μπορεί να παρουσιάσει σημαντικό οίδημα. Ενδέχεται ακόμα και τα μάτια να πρηστούν προσωρινά η ακόμα και να κλείσουν. Μπορεί επίσης να πρέπει να ακολουθήθεί δίαιτα μόνο με υγρά για λίγο και να μην επιτρέπεται η υπερβολική ομιλία τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά

Με το πήλινγκ με ΑΗΑ, η προσωρινή ερυθρότητα, απολέπιση και ξηρότητα δεν εμποδίζουν την εργασία και την ενασχόληση με τις συνήθεις δραστηριότητές. Με τις συνεχείς θεραπείες με ΑΗΑ δημιουργείται ένα πιο φρέσκο δέρμα με βελτιωμένη υφή. Είναι επίσης σημαντικό το δέρμα να προστατεύεται από τον ήλιο μετά από τα πήλινγκ με ήπια οξέα με ένα αντιηλιακό γαλάκτωμα με επαρκή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB για καθημερινή χρήση.Με το πήλινγκ με TCA, ενδέχεται να υπάρχει μέτριας έντασης δυσφορία και ήπιο οίδημα που υποχωρούν την πρώτη εβδομάδα. Σε περίπου 7-10 ημέρες, εμφανίζεται το νέο δέρμα το οποίο έχει επουλωθεί επαρκώς. Καλύτερα είναι να αποφεύγεται ο ήλιος, εκτός εάν χρησιμοποιείται επαρκής αντηλιακή προστασία.

Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο δέρμα αρχίζει να σχηματίζεται σε περίπου 7-10 ημέρες. Το δέρμα στην αρχή είναι πολύ κόκκινο και σταδιακά ξεθωριάζει σε ένα ροζ χρώμα τις επόμενες εβδομάδες ως μήνες. Σε αυτό το διάστημα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται αντηλιακή προστασία, διαφορετικά μπορεί να εμφανισθούν κηλίδες ή δυσχρωμίες. Περίπου 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και να ασχοληθεί με τις συνήθεις δραστηριότητές του. Το δέρμα έχει επουλωθεί επαρκώς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέικαπ. Μετά την επούλωση, το δέρμα έχει πιο ανοιχτό χρώμα, είναι πιο σφριγηλό, λείο και με πιο νεανική όψη.


Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

Παχυσαρκία: τελικά είναι θέμα μόνο διατροφής;

   Η παχυσαρκία είναι μία πάθηση στην οποία η πρόσληψη ενέργειας υπερβαίνει την κατανάλωση ενέργειας στον χρόνο, και το λίπος του σώματος αυξάνεται πάνω από το ιδανικό του βάρους του σώματος, (25% στους άνδρες, 35% στις γυναίκες). Η εμφάνιση της παχυσαρκίας απαιτεί μήνες και έτη, διότι η αποθήκευση ενός χιλιογράμμου λίπους αντιπροσωπεύει πλεόνασμα ενέργειας (έναντι της κατανάλωσης) 9400Kcal. Επειδή η μέση θερμιδική κατανάλωση ενός ατόμου με καθιστική ζωή είναι περίπου 2.100Kcal/ημέρα, όταν λαμβάνει επιπλέον 1000Kcal/ημέρα, απαιτούνται 9 με 10 μέρες για την αποθήκευση 1Kg λίπους. Οι αποθήκες λίπους δεν είναι περιορισμένες, όπως των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Τα λιποκύτταρα μπορούν να αυξηθούν σε αριθμό (υπερπλασία) ή σε μέγεθος (υπερτροφία) κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της παχυσαρκίας.

Γενικά υπάρχουν δύο είδη παχυσαρκίας, η υπερπλαστική και η υπερτροφική.

   Η υπερπλαστική παχυσαρκία, αναπτύσσεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής και στα επόμενα χρόνια, διατηρείται. Ο ρυθμός σχηματισμού νέων λιποκυττάρων είναι μέγιστος στα πρώτα χρόνια της ζωής και ο απόλυτος αριθμός τους σταθεροποιείται σε αυτήν την περίοδο. Τα άτομα που γίνονται παχύσαρκα στην πρώιμη παιδική ηλικία, ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται καλά στα προγράμματα απώλειας βάρους κατά την ενήλικη ζωή, επειδή ο αριθμός των λιποκυττάρων συμβάλλει κατά έναν τρόπο στην παλίνδρομη ρύθμιση της αποθήκευσης λίπους στο επίπεδο του υποθαλάμου. Γι΄αυτό τον λόγο, οι γονείς δεν θα πρέπει να υιοθετούν την παλιότερη άποψη «αν το παιδί μικρό είναι παχουλό, όταν μεγαλώσει το παίρνει σε ύψος»! Έτσι το φαγητό στο παιδί πρέπει να δίνεται με προσοχή, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο στο μέλλον.

   Αντίθετα, η υπερτροφική παχυσαρκία, πρωτοεμφανίζεται κατά την ενήλικη ζωή και συχνά συσχετίζεται με διαβήτη και άλλες μεταβολικές μεταβολές που εξαρτώνται από την ηλικία. Η παχυσαρκία των ενηλίκων ενδέχεται να οφείλεται σε ελάττωση της ορμονοευαίσθητης λιπάσης στον λιπώδη ιστό, καθιστώντας πιο δύσκολη την κινητοποίηση –απομάκρυνση- του λίπους από αυτόν. Η δραστικότητα της λιπάσης εξαρτάται από την σωματική δραστηριότητα καθώς και από παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία, γι΄ αυτό και η παχυσαρκία των ενηλίκων μπορεί να αναστραφεί με περιορισμό των θερμίδων και με αύξηση της δραστηριότητας.

   Επιπρόσθετα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν ελαττωματικούς υποδοχείς λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μια ουσία που σχετίζεται με τον μακροπρόθεσμο έλεγχο της πείνας, και η ύπαρξη της αναστέλλει την έκφραση - σχηματισμό του νευροπεπτιδίου Υ, μια ουσία που διεγείρει την όρεξη και αυξάνει την έκφραση του CART ο οποίος μειώνει την όρεξη.

   Η παχυσαρκία εν τέλει είναι πιθανότατα μια πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία συμμετέχουν τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Επειδή η παχυσαρκία όμως, αποτελεί κύριο παράγοντα σημαντικών χρόνιων παθήσεων (π.χ. καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη ενηλίκων, καρκίνου) πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή δημιουργίας της, και αν υπάρχει ήδη, να γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

19/9/10

Τεχνητό πάγκρεας υπόσχεται το τέλος των ενέσεων ινσουλίνης

ΛΟΝΔΙΝΟ Τεχνητό πάγκρεας το οποίο ανέπτυξε βρετανίδα καθηγήτρια εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει μελλοντικά επανάσταση στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Η συσκευή που αποτελεί «τέκνο» της Τζοάν Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο De Μontfort στο Λέστερ, ελπίζεται ότι θα σημάνει το τέλος των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης που σήμερα «συντροφεύουν» πολλούς διαβητικούς καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους προκειμένου να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
  
   Το τεχνητό πάγκρεας το οποίο βρίσκεται σε φάση προκλινικών δοκιμών αποτελείται από μια μεταλλική θήκη η οποία περιέχει την ινσουλίνη. Η θήκη αυτή κλείνει με ένα φράγμα από ειδικό τζελ το οποίο είναι σχεδιασμένο να αντιδρά στα επίπεδα σακχάρου του αίματος και να επιτρέπει την έκκριση ινσουλίνης όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η συσκευή θα εμφυτεύεται μεταξύ του κατώτερου πλευρού και του ισχίου και θα εφοδιάζεται με ινσουλίνη κάθε λίγες εβδομάδες.

   Οπως εξήγησε η δρ Τέιλορ, ανακάλυψε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πρωτεΐνη για τη δημιουργία ενός τζελ που θα αντιδρά στη γλυκόζη του αίματος. «Οταν το τζελ αυτό εκτεθεί στα σωματικά υγρά που βρίσκονται γύρω από τα εσωτερικά όργανα, αντιδρά ανάλογα με τα επίπεδα γλυκόζης». Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης κάνουν το φράγμα του τζελ να μαλακώνει και να υποχωρεί επιτρέποντας την έκλυση ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Οταν τα επίπεδα σακχάρου επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, το τζελ γίνεται και πάλι στερεό, σταματώντας την έκλυση ινσουλίνης. Με τον τρόπο αυτόν υπάρχει πλήρης έλεγχος των ποσοτήτων της ορμόνης που απελευθερώνονται στον οργανισμό.

   Αν οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές της συσκευής στεφθούν με επιτυχία, το τεχνητό πάγκρεας θα μπορούσε να αποτελέσει απλή και φθηνή λύση για τα διαβητικά άτομα. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι το σύστημα δεν θα διαθέτει κινούμενα μέρη ή μπαταρίες και δεν θα είναι ορατό. Η καθηγήτρια Τέιλορ και η ομάδα της εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές με χρήση της πρωτοποριακής συσκευής μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν όλα πάνε καλά, ευελπιστούν ότι αυτή θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ευρέως σε πέντε ως δέκα χρόνια. 
  
   Πάντως η δρ Τέιλορ προειδοποίησε ότι το τεχνητό πάγκρεας που δημιούργησε θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο μόνο για άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Πηγή:
Κείμενο: http://www.tovima.gr/
Διαβάστε περισσότερα...

18/9/10

Η μυρωδιά του σώματος και η επιλογή συντρόφου

   Το ανθρώπινο σώμα ,όσο και να καθαριστεί ή να αρωματιστεί, διατηρεί κάποιες χαρακτηριστικές οσμές οι οποίες περιέχουν πληροφορίες με άμεσο αντίκρισμα στην κοινωνική αποδοχή του. Η μεταφορά αυτών των πληροφοριών στους άλλους επιτυγχάνεται με τις φερομόνες , οι οποίες είναι ουσίες συνήθως πτητικές, τις οποίες παράγει το σώμα από αδένες που βρίσκονται κυρίως στο στόμα, τις μασχάλες ,το στήθος και τη ζώνη των γεννητικών οργάνων.

   Ο μηχανισμός αξιοποίησης αυτών των οσμών είναι περισσότερο εμφανής στις ενστικτώδεις αντιδράσεις των ζώων. Τα ζώα ζευγαρώνουν, αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, αμύνονται, ορίζουν τα όρια της περιοχής τους και εντάσσονται σε αγέλη με γνώμονα την όσφρησή τους. Στον άνθρωπο οι φερομόνες αναγνωρίζονται από τα βρεφικά χρόνια όπου το μωρό μαθαίνει να γνωρίζει τη μητέρα του από την μυρωδιά της, πολύ πριν την όραση ή την ακοή, στη συνέχεια όμως ο ρόλος τους υποβαθμίζεται. .
  
   Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η οσμή ενός ατόμου καθορίζεται από ορισμένα γονίδια. Γνωρίζουμε όμως ότι για την καλύτερη εξέλιξη των ειδών πρέπει να διασταυρώνονται άτομα με διαφορετικά γονίδια ώστε να βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα των απογόνων. Έτσι λοιπόν και οι άνθρωποι ενστικτωδώς αναζητάνε οσμές που αντανακλούν τα διαφορετικά γονίδια. Ένα επακόλουθο αυτής της ιδιότητας είναι η ελάχιστη ερωτική έλξη ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα αφού εκεί έχουμε ομοιότητα γονιδίων. Μάλιστα ένας Ελβετός ερευνητής πειραματιζόμενος, έδωσε σε γυναίκες κάποια μπλουζάκια με τα οποία είχαν κοιμηθεί κάποιοι άντρες και τις ρώτησε αν τους άρεσε η μυρωδιά. Οι γυναίκες προτίμησαν εκείνες τις μυρωδιές των αντρών που ήταν γενετικά διαφορετικοί, σύμφωνα με γονιδιακή ανάλυση και απέρριψαν τα μπλουζάκια των αντρών που ήταν γενετικά παρόμοιοι, και μύριζαν σαν να τα είχε φορέσει ο πατέρας ή ο αδερφός τους.
  
   Μπορούμε λοιπόν να εμπιστευόμαστε το ένστικτο μας, με μία όμως σημαντική εξαίρεση. Για τις γυναίκες που λαμβάνουν ορμονικά αντισυλληπτικά ισχύει το αντίθετο: προτιμούν ανθρώπους με γονίδια ιστοσυμβατότητας παρόμοια με τα δικά τους. Έτσι οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι βρίσκονται σε κίνδυνο να επιλέξουν σύντροφο που δεν είναι ταιριαστός γενετικά με τις ίδιες. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έπαψαν να χρησιμοποιούν την όσφρηση για να επιλέγουν τους υποψήφιους ερωτικούς συντρόφους τους όταν απέκτησαν την έγχρωμη όραση, και ότι υπάρχει σήμερα είναι κατάλοιπο αυτής της ιδιότητας..
  
   Η μυρωδιά, τελικά μάλλον παίζει περισσότερο ρόλο στην απόρριψη ενός υποψήφιου συντρόφου παρά την επιλογή του. Αφού τον πρώτο αδιαμφισβήτητο και καθοριστικό ρόλο στο πρώτο πλησίασμα δύο ανθρώπων, τον έχουν τα μάτια, όταν όμως φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής, τότε αρχίζει να μπαίνει στο παιχνίδι η χημεία του σώματος με βασική πλέον την αίσθηση της όσφρησης, να έχει τελικά τον τελευταίο λόγο. Βέβαια όταν πρόκειται για τον σύντροφο ζωής υπεισέρχονται και άλλοι παράμετροι ,όπως μόρφωση, συμπεριφορά, κουλτούρα ,η εθνικότητα , η θρησκεία τα οποία είναι ζητήματα που επηρεάζουν την κρίση μας, ενώ έναν ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να παίζουν τα στερεότυπά μας γύρω από το τι θεωρούμε αποδεκτό.

   Οι φερομόνες, όμως, απασχολούν ιδιαίτερα την βιομηχανία των αρωμάτων που υπόσχονται να μας κάνουν ελκυστικούς στο άλλο φύλο .

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

15/9/10

Βουρτσίζεις τα δόντια, καθαρίζεις και την καρδιά!!!

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αλλη μία έρευνα έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες οι οποίες δείχνουν ότι η κακή στοματική υγιεινή και το να μη βουρτσίζει κάποιος τα δόντια του εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ατόμου, ακόμη και για τη ζωή του. Υπήρχαν υπόνοιες ότι η κακή υγιεινή του στόματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, ακόμη και καρδιακών προσβολών. Βρετανοί ερευνητές όχι μόνο επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση, αλλά υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν και τον ένοχο.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι ένα κοινό βακτήριο που ευθύνεται για την καταστροφή των δοντιών και για ασθένειες των ούλων μπορεί επίσης να εισέρχεται στο κυκλοφορικό και να ευνοεί την ανάπτυξη θρόμβων. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, αφού οι θρόμβοι ευθύνονται για την πρόκληση καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο στρεπτόκοκκος, που κατά βάση είναι περιορισμένος στη στοματική κοιλότητα, όταν προκληθεί αιμορραγία (π.χ. στα ούλα) μπορεί να «δραπετεύσει» και να εισχωρήσει στο κυκλοφορικό. Εκεί το βακτήριο χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη ΡadΑ, η οποία υποχρεώνει τα αιμοπετάλια να ενωθούν μεταξύ τους για να προστατευτούν από την πρωτεΐνη δημιουργώντας έτσι θρόμβους.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μηχανισμός ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων υπεύθυνος για τον οποίο να είναι ένα και μόνο βακτήριο» δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Τelegraph» o Χάουαρντ Τζένκινσον, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανακάλυψη τονίζει την ανάγκη όχι μόνο για συχνό βούρτσισμα των δοντιών, αλλά και για τη χρήση οδοντικών νημάτων και κάθε άλλου μέσου καθαρισμού τους.


Πηγή: http://www.tovima.gr/
Διαβάστε περισσότερα...