21/9/10

Χημικό Πήλινγκ: Υλικά που χρησιμοποιούνται και κίνδυνοι...

Χημικό πήλινγκ είναι μια τεχνική στην οποία χρησιμοποιείται ένα χημικό διάλυμα για να βελτιώσει και να λειάνει την υφή του δέρματος του προσώπου αφαιρώντας τις κατεστραμμένες, εξωτερικές του στοιβάδες. Βοηθά τα άτομα που έχουν κηλίδες ή ρυτίδες στο πρόσωπο ή άτομα που έχουν ανομοιογενές χρωματικά δέρμα. Για αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούνται φαινόλες, τριχλωροξικό οξύ (TCA) και άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ). Το χημικό πήλινγκ γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους - για να τονωθεί η εμφάνισή και η αυτοπεποίθησή του κάθε ασθενή. Το χημικό πήλινγκ μπορεί επίσης να αφαιρέσει τυχόν προκαρκινικούς δερματικούς όγκους, να απαλύνει τις ουλές του προσώπου που οφείλονται στην ακμή ή ακόμα και να ελέγξει την ακμή.
Τα άλφα-υδροξυοξέα (ΑΗΑ), όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό ή τα οξέα των φρούτων είναι οι πιο ήπιες φόρμουλες πήλινγκ και με αυτά γίνονται ελαφρά πήλινγκ. Αυτός ο τύπος πήλινγκ δίνει ένα απαλότερο, πιο λαμπερό δέρμα σε όσους δεν έχουν τον χρόνο να αναρρώσουν από ένα πήλινγκ με φαινόλες ή TCA. Τα πήλινγκ με AHA μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων, των ξηρών περιοχών, της ανομοιογένειας στο χρώμα του δέρματος και της ακμής. Κάθε εβδομάδα ή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται διαφορετικές συγκεντρώσεις ΑΗΑ, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα πήλινγκ με ΑΗΑ μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο, ερυθρότητα, ερεθισμό και σχηματισμό κρούστας. Όμως, καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία, αυτά τα προβλήματα υποχωρούν.

Το τριχλωροξικό οξύ (TCA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκεντρώσεις, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για πήλινγκ μεσαίου βάθους. Οι λεπτές επιφανειακές ρυτίδες, οι επιφανειακές κηλίδες και τα προβλήματα χρώματος θεραπεύονται συχνά με TCA. Τα αποτελέσματα του πήλινγκ με TCA συνήθως είναι λιγότερο εντυπωσιακά και όχι τόσο μακράς διάρκειας όσο τα αποτελέσματα ενός πήλινγκ με φαινόλη. Μάλιστα, μπορεί να χρειασθούν περισσότερα του ενός πήλινγκ με TCA για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανάρρωση από το πήλινγκ με TCA συνήθως είναι μικρότερης διάρκειας από αυτή του πήλινγκ με φαινόλη. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε πήλινγκ με TCA συμβουλεύονται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για αρκετούς μήνες μετά τη θεραπεία για να προστατεύσουν τις νεοσχηματισμένες στοιβάδες του δέρματος. Αν και το TCA είναι πιο ήπιο από τη φαινόλη, μπορεί επίσης να προκαλέσει κάποιες ακούσιες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Η φαινόλη είναι το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα και δίνει ένα βαθύ πήλινγκ. Χρησιμοποιείται κυρίως στη θεραπεία ασθενών με έντονες ρυτίδες στο πρόσωπο, κηλίδες ή με κατεστραμμένο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο ή από προκαρκινικούς όγκους. Καθώς η φαινόλη μερικές φορές ανοίγει το χρώμα των περιοχών όπου τοποθετείται, το χρώμα του δέρματός μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν αυτή είναι η κατάλληλη θεραπεία. Η φαινόλη χρησιμοποιείται κυρίως στο πρόσωπο. Εάν χρησιμοποιηθεί στο λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να δημιουργηθούν ουλές. Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο δέρμα συχνά χάνει την ικανότητά του να παράγει χρωστική ουσία (δηλαδή μαύρισμα). Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο το δέρμα θα είναι ανοιχτότερου χρώματος, αλλά ότι θα πρέπει πάντα να προστατεύεται από τον ήλιο. Είναι επίσης πιθανό η φαινόλη να προκαλέσει κάποια ανεπιθύμητα αισθητικά αποτελέσματα, όπως ανομοιογενείς αλλαγές στο χρώμα. Ορισμένα τροποποιημένα πήλινγκς με φαινόλη είναι πιο ήπια και προτιμώνται σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η φαινόλη μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο κίνδυνο για τους ασθενείς με ιστορικό καρδιακής νόσου.

Όλα τα χημικά πήλινγκ εμπεριέχουν κάποιον βαθμό επικινδυνότητας και αβεβαιότητας. Το χημικό πήλινγκ είναι συνήθως ασφαλής διαδικασία όταν γίνεται από ειδικευμένο, έμπειρο γιατρό. Όμως, είναι πιθανό, αν και σπάνιο, κάποια απρόβλεπτα στοιχεία και κίνδυνοι όπως η λοίμωξη και ο σχηματισμός ουλών.

Μετά τη θεραπεία

Μετά από ένα πήλινγκ με ΑΗΑ, συνήθως παρουσιάζεται κάποια προσωρινή απολέπιση, ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος. Όμως, αυτά υποχωρούν καθώς το δέρμα προσαρμόζεται στη θεραπεία.

Μετά από ένα πήλινγκ με φαινόλη ή TCA, ο ιατρός μπορεί να συστήσει ένα ήπιο αναλγητικό για να ανακουφισθεί ο ελαφρύς ή εντονότερος πόνος που μπορεί να έχει ο ασθενής. Εάν χρησιμοποιήθηκε ταινία για να καλυφθεί το πρόσωπό σας, αυτή θα αφαιρεθεί 1-2 ημέρες αργότερα. Στη θεραπευθείσα περιοχή σχηματίζεται κρούστα. Το πήλινγκ με TCA μπορεί επίσης να προκαλέσει οίδημα, ανάλογα με την ισχύ του πήλινγκ που χρησιμοποιήθηκε.

Εάν υποβληθήκατε σε πήλινγκ με φαινόλη, το πρόσωπό μπορεί να παρουσιάσει σημαντικό οίδημα. Ενδέχεται ακόμα και τα μάτια να πρηστούν προσωρινά η ακόμα και να κλείσουν. Μπορεί επίσης να πρέπει να ακολουθήθεί δίαιτα μόνο με υγρά για λίγο και να μην επιτρέπεται η υπερβολική ομιλία τις πρώτες ημέρες της ανάρρωσης.

Η επιστροφή στα φυσιολογικά

Με το πήλινγκ με ΑΗΑ, η προσωρινή ερυθρότητα, απολέπιση και ξηρότητα δεν εμποδίζουν την εργασία και την ενασχόληση με τις συνήθεις δραστηριότητές. Με τις συνεχείς θεραπείες με ΑΗΑ δημιουργείται ένα πιο φρέσκο δέρμα με βελτιωμένη υφή. Είναι επίσης σημαντικό το δέρμα να προστατεύεται από τον ήλιο μετά από τα πήλινγκ με ήπια οξέα με ένα αντιηλιακό γαλάκτωμα με επαρκή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB για καθημερινή χρήση.Με το πήλινγκ με TCA, ενδέχεται να υπάρχει μέτριας έντασης δυσφορία και ήπιο οίδημα που υποχωρούν την πρώτη εβδομάδα. Σε περίπου 7-10 ημέρες, εμφανίζεται το νέο δέρμα το οποίο έχει επουλωθεί επαρκώς. Καλύτερα είναι να αποφεύγεται ο ήλιος, εκτός εάν χρησιμοποιείται επαρκής αντηλιακή προστασία.

Με το πήλινγκ φαινόλης, το νέο δέρμα αρχίζει να σχηματίζεται σε περίπου 7-10 ημέρες. Το δέρμα στην αρχή είναι πολύ κόκκινο και σταδιακά ξεθωριάζει σε ένα ροζ χρώμα τις επόμενες εβδομάδες ως μήνες. Σε αυτό το διάστημα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται αντηλιακή προστασία, διαφορετικά μπορεί να εμφανισθούν κηλίδες ή δυσχρωμίες. Περίπου 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και να ασχοληθεί με τις συνήθεις δραστηριότητές του. Το δέρμα έχει επουλωθεί επαρκώς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέικαπ. Μετά την επούλωση, το δέρμα έχει πιο ανοιχτό χρώμα, είναι πιο σφριγηλό, λείο και με πιο νεανική όψη.


Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου