28/9/10

Πως σχετίζεται το σχήμα του προσώπου και ο χαρακτήρας;

Εδώ και πολλούς αιώνες οι άνθρωποι ασχολήθηκαν με την συσχέτιση του σχήματος του προσώπου με τον χαρακτήρα, με σκοπό να ερμηνεύσουν και να προβλέψουν τις συμπεριφορές και τις προθέσεις των ανθρώπων. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεώρησαν ότι το σχήμα και τα σημάδια του προσώπου, καθρεφτίζουν τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων, αναπτύσσοντας όχι μόνο μαντικές αλλά και θεραπευτικές πρακτικές. Στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, δόθηκε μεγάλη σημασία στο σχήμα του προσώπου, ιδιαίτερα στην εγκληματολογία με κύριο εκφραστή τον εγκληματολόγο Cesare Lombroso, οι οποίοι μελετώντας κατάδικους, κατέγραψαν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους εγκληματίες Ωστόσο στις ημέρες μας η φυσιογνωμία επανέρχεται στο προσκήνιο για περαιτέρω έρευνα, αξιοποιώντας την τρισδιάστατη τεχνολογία και τα λογισμικά αναπαράστασης, καθώς και ιδέες από τη γενετική και την εξελικτική ψυχολογία, αναβιώνοντας παλιές διαμάχες.

Σήμερα, υπάρχει η αντίληψη από πολύ κόσμο, ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη για τους άλλους. Αν και είναι πολλά τα σημεία ενός προσώπου που μπορούν να αναλυθούν, αναφέρουμε τα βασικότερα από αυτά.

Σχήμα προσώπου
Μακρύ και λεπτό, δείχνει άνθρωπο της τάξης, ο οποίος δεν αφήνει εύκολα μισοτελειωμένες δουλειές. Ωοειδές, είναι ένδειξη ζωτικότητας και κοινωνικότητας. Τετράγωνο, πρόκειται για άτομα αποφασιστικά. Είναι άνθρωποι της δράσης και της ταχύτητας.

Αυτιά
Τα μικρά αυτιά είναι συνήθως σημάδι ανασφάλειας, αλλά και εργατικότητας. Οι άνθρωποι με μυτερά αυτιά είναι άκαμπτοι στις απόψεις τους και δυσκολεύονται να χαλαρώσουν, ενώ οι άνθρωποι με τριχωτά αυτιά δίνουν συνήθως έμφαση στις λεπτομέρειες.

Μέτωπο
Το φαρδύ μέτωπο, δείχνει εξυπνάδα και πρακτικότητα αλλά και ότι το άτομο έχει φαντασία και πολλές ιδέες

Ρυτίδες
Οι μικρές ρυτίδες στα πλάγια των ματιών, φανερώνουν άνθρωπο που γελά και είναι γενικά ευτυχισμένος. Οι κάθετες γραμμές συνοφρύωσης, ανάμεσα στα μάτια αποκαλύπτουν ένα λογικό και αποφασιστικό άτομο. Εάν υπάρχουν οριζόντιες γραμμές σε ολόκληρο το μέτωπο, αυτό δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός συγκινείται εύκολα.

Φρύδια
Ίσια φρύδια, δείχνουν ένα άτομο του διαλόγου. Λεπτά, φανερώνουν ανθρώπους με χαμηλή αυτοπεποίθηση, ενώ τα άτομα με πυκνά φρύδια συνήθως έχουν πολύ ισχυρή προσωπικότητα και ζηλεύουν. Τα αδιάκοπα φρύδια, συνήθως δηλώνουν έναν άνθρωπο που σκέπτεται πολύ τις κινήσεις του.

Μάτια
Μάτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δείχνουν στενόμυαλο άτομο, ενώ μάτια που είναι σε μεγαλύτερη απόσταση σημαίνουν ότι πρόκειται για ένα μάλλον ανοιχτόμυαλο άτομο. Εάν φαίνεται το λευκό, ο σκληρός χιτώνας, μεταξύ της ίριδας και του κάτω βλέφαρου και των δύο ματιών, ο άνθρωπος αυτός είναι αγχωμένος και ανήσυχος. Εάν το άσπρο εμφανίζεται επάνω από την ίριδα, αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό είναι πιθανό να ανταποκριθεί βίαια. Επισημαίνεται ότι εάν το λευκό εμφανίζεται περιμετρικά της ίριδας, δηλώνει ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ιδιαίτερα ασταθής.
Ειδικά για την ίριδα των ματιών, αρκετοί μελετούν τις ρυτιδώσεις, τις κρύπτες και τις πτυχές που σχηματίζονται σε κάθε άτομο, ερευνώντας τη σχέση τους, με στοιχεία του χαρακτήρα αλλά και για την κατάσταση της υγείας του ατόμου.

Μύτη
Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι με μικρή μύτη είναι αδύναμοι και αναξιόπιστοι. Μια μεγάλη μύτη αποτελεί ένδειξη αποφασιστικότητας και ισχυρού χαρακτήρα, ενώ η χοντρή μύτη σηματοδοτεί τους ρεαλιστές, Μια μυτερή μύτη, δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι εγωκεντρικός, αναποφάσιστος και ευαίσθητος.

Χείλη
Τα σαρκώδη, εκτός του ότι ενισχύουν την ελκυστικότητα του προσώπου δείχνουν γενναιοδωρία και αυτοπροβολή. Τα λεπτά είναι σημάδι εσωστρεφούς προσωπικότητας.

Πηγούνι
Οι άνθρωποι με τα τετράγωνο πηγούνι θεωρείται ότι έχουν ισχυρή προσωπικότητα και είναι συνήθως πεισματάρηδες. Εάν το πηγούνι προεξέχει, πρόκειται συνήθως για υπεροπτικό άτομο, ενώ αντίθετα το μικρό πηγούνι δείχνει κάποιον που έχει αδύναμη προσωπικότητα.

Για την επιστημονική κοινότητα όμως, αυτού του είδους αναλύσεις και συμπεράσματα, που αφορούν τα ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την αστρολογία. Περισσότερη πρακτική σημασία ίσως έχουν για την κομμωτική και το μακιγιάζ, παρά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το χαρακτήρα των ανθρώπων. Οι εκφράσεις όμως του προσώπου, οι οποίες είναι μεγάλες σε αριθμό και ιδιαίτερα σημαντικές, δηλώνουν πολλά για τις προθέσεις και εντάσσονται στη γενικότερη γλώσσα του σώματος η οποία δεν λέει ψέματα. Βέβαια πολλές φορές η ανατομία του προσώπου ,όπως και άλλων μελών του σώματος, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεφεύγει κατά πολύ του μέσου όρου, επηρεάζει τον χαρακτήρα του ατόμου ως κοινωνιολογικός παράγοντας.

Του Γιώργου Ανδριτσου, φοιτητή Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου