25/9/10

Θα δουν το φως!!!

Μεγάλο βήμα για να αποκτήσουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης δικαίωμα στο να βλέπουν προσφέρει η νέα τεχνολογία στην ιατρική. Εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και τηλεσκοπικοί ενδοφακοί θα "χαρίζουν" όραση σε τυφλά ή σχεδόν τυφλά άτομα. Οι νέες αυτές τεχνικές αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον. Στόχος της όλης προσπάθειας η βελτίωση της όρασης των ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.

Όλα αυτά γίνονται με ένα μικροτσίπ το οποίο θα εμφυτεύεται στο μάτι των ανθρώπων με το πρόβλημα στην όραση και μετά την επέμβαση όχι μόνο θα μπορούν να βλέπουν αδρά αλλά και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα, ενώ τα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα δουν την όρασή τους να βελτιώνεται χάρη σε τηλεσκοπικούς ενδοφακούς.

"Το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ συνδέεται με μία μικροσκοπική κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στα γυαλιά που φορά το άτομο το οποίο έχει πρόβλημα όρασης. Προς το παρόν γίνεται μία πολυκεντρική μελέτη στην Ευρώπη και την Αμερική σε 35 ασθενείς.

Σε επτά από τους ασθενείς, στους οποίους έγινε η εμφύτευση, μετά από περίοδο 6-7 μηνών το επίπεδο της όρασης βελτιώθηκε σε βαθμό που να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα" ανάφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πάρις Τρανός μέλος της οργανωτικής επιτροπής του οφθαλμολογικού συνεδρίου “Moorfields Macular Course” το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Βέβαια υπάρχουν και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η επέμβαση όπως να υπάρχει υγιές οπτικό νεύρο , ενώ το μικροτσίπ και η κάμερα αντικαθιστούν τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή βελτιώνοντας την όραση.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου