7/11/11

Αυξητική στήθους: όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Στις μέρες μας πολλές γυναίκες καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να δουν το στήθος τους να μεγαλώνει κατα ένα ή περισσότερα νούμερα.
Η αισθητική επέμβαση που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα είναι η αυξητική στήθους με προσθήκη ενθέματος σιλικόνης. Τα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, έχουν σχήμα και σύσταση παρόμοια ενός νεανικού μαστού και αποτελούνται είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο gel σιλικόνης είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο φυσιολογικό ορό.

Όπως γράφει στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ο πλαστικός χειρουργός, Θάνος Κοντογιάννης, τα ενθέματα της πρώτης κατηγορίας τοποθετούνται είτε πάνω από το θωρακικό μυ και κάτω από το μαζικό αδένα είτε κάτω από το θωρακικό μυ μέσα σε μια ειδική θήκη (τσέπη) που σχηματίζεται μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος, 4 εκατοστά περίπου.

Τελευταία έχει εξελιχθεί μια μέθοδος σύμφωνα με την οποία σιλικόνες Cohessine 2 High Profile τοποθετούνται κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού, δίνοντας την αίσθηση ενός απόλυτα φυσιολογικού στήθους τόσο στην εικόνα όσο και στην αφή, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να τραυματίσουμε το μείζονα θωρακικό μυ. Η δεύτερη κατηγορία των ενθεμάτων τοποθετούνται πάντα σε μια θήκη που σχηματίζεται κάτω από το θωρακικό μυ. Η τομή του δέρματος, μέσω της οποίας γίνεται η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης, γίνεται είτε στην υπομαστική πτυχή είτε στον κάτω πόλο της θηλέας άλω είτε σπανιότερα στην περιοχή της μασχάλης. Οι τομές αυτές έχουν πολύ καλή επούλωση και δεν αφήνουν σημάδια.

Τα πρώτα ενθέματα σιλικόνης, που κυκλοφόρησαν προ 30-35 ετών περίπου, είχαν το μειονέκτημα να σχηματίζουν αντιδραστικά κάψα γύρω τους σε ποσοστό 20-30%, με αποτέλεσμα το στήθος να δίνει την αίσθηση της σκληρότητας κατά την ψηλάφηση.

Με τα νεότερα ενθέματα και τις βελτιωμένες τεχνικές της επέμβασης η πιθανότητα αυτής της επιπλοκής έχει σχεδόν ξεπεραστεί, φτάνοντας μόλις στο 2% περίπου.

Εκτός από την αισθητική χειρουργική, τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται και στην επανορθωτική χειρουργική, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού.

Η επέμβαση τοποθέτησης ενθεμάτων σιλικόνης γίνεται συνήθως με γενική νάρκωση, έχει διάρκεια περίπου 1-1,5 ώρα και δεν είναι απαραίτητη η διανυκτέρευση στην κλινική. Η επιστροφή της γυναίκας στο σπίτι μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το χειρουργείο, αφού της έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός στηθόδεσμος, τον οποίο θα φορά επί 24ώρου βάσεως για έναν μήνα περίπου. Οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σύντομα, περίπου σε μία εβδομάδα.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται στην επέμβαση αυξητικής στήθους για αισθητικούς λόγους μπορούν να κυοφορήσουν και να θηλάσουν χωρίς πρόβλημα.

Επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Αρχικά ο ιατρός πρέπει να διαπιστώσει ότι η απόφαση της επέμβασης είναι κάτι που το θέλετε πραγματικά και πως δεν επηρεάζεστε από τρίτους να κάνετε κάτι χωρίς τη θέλησή σας. Στη συνέχεια, και αφού πάρει το ιατρικό ιστορικό σας, θα περάσετε στο εξεταστήριο, όπου θα δει το πρόβλημά σας και θα καταλήξει στο είδος και το μέγεθος των προθέσεων, ανάλογα με την ανατομία της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη και τη δική σας άποψη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης αποφασίζεται αν οι προθέσεις σιλικόνης θα τοποθετηθούν κάτω από το θωρακικό μυ ή πάνω από αυτόν, ανάλογα πάντα από το σωματότυπο, την εικόνα του θωρακικού τοιχώματος και των μαστών. Επίσης, αποφασίζεται και το είδος της τομής απ’ όπου θα μπει η σιλικόνη.

Η επέμβαση αυξητικής στήθους γίνεται με γενική νάρκωση και έχει διάρκεια 1-1,5 ώρα περίπου. Οι τομές γίνονται όπως έχει προγραμματιστεί από την επίσκεψη στο ιατρείο, είναι μικρές, δεν ξεπερνούν τα 4 εκ. και μέσα από αυτές τις τομές δημιουργείται μια θήκη (τσέπη) είτε κάτω από το θωρακικό μυ είτε πάνω από αυτόν, όπου τοποθετείται η πρόθεση της σιλικόνης. Οι τομές συρράπτονται με τρόπο που σχεδόν δεν αφήνουν σημάδια.

Γι’ αυτήν την επέμβαση δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική, αλλά φεύγετε την ίδια μέρα. Υπάρχει μια ήπια πιεστική επίδεση για τις πρώτες 3-4 ημέρες και στη συνέχεια και για περίπου ένα μήνα φοράτε έναν ειδικό στηθόδεσμο που παρέχει ασφάλεια, προστατεύοντας το χειρουργημένο στήθος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου