6/10/11

Απατήσατε το σύντροφό σας; Ίσως φταίνε τα γονίδια!!!

Μία μικρή παραλλαγή στο γονίδιο που προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησης, μέσω της ντοπαμίνης, πιθανά να είναι η μοναδική εξήγηση για ένα άτομο που απατά.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται με αυτή τη γενετική μεταβολή θα απατήσουν ή θα έχουν παρορμητικές σεξουαλικές συμπεριφορές όπως σεξ μιας βραδιάς, πολύ περισσότερο από τους άλλους ανθρώπους.

Προγενέστερες μελέτες συνδέουν την εν λόγω γενετική μετάλλαξη με τάση για παράτολμες συμπεριφορές, καθώς και με την τάση εθισμού σε παράνομες ουσίες και στο αλκοόλ, ωθώντας τους ερευνητές να υποψιαστούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει, επίσης, τη σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου.

Βάση λοιπόν αυτής της έρευνας είναι η ντοπαμίνη. Οι επιστήμονες από καιρό γνωρίζουν ότι οι «εκρήξεις» ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μας προκαλούν ευχαρίστηση. Αυτή μας κάνει να νιώθουμε καλά όταν τρώμε, όταν κάνουμε σεξ ή ακόμη και στη χρήση παράνομων ουσιών. Εξελικτικά μιλώντας, αυτό το σύστημα αναπτύχθηκε έτσι ώστε να βρίσκουμε νόστιμους μεζέδες αλλά… και ερωτικούς συντρόφους.

Ο Justin Garcia, Υπότροφος Διαφορετικότητας του SUNY στο εργαστήριο της εξελικτικής ανθρωπολογίας και υγείας στο Πανεπιστήμιο Binghamton, State University of New York αναφέρει ότι υπάρχε νόημα, στο ότι η απελευθέρωση ντοπαμίνης βοηθάει στη ροπή ενός ατόμου προς την ασυδοσία, το κίνητρο φαίνεται να απορρέει από ένα σύστημα απόλαυσης και ανταμοιβής, όπως αναφέρει ο Garcia σε περιπτώσεις ελεύθερου σεξ, οι κίνδυνοι είναι υψηλοί, τα οφέλη ουσιώδη και τα κίνητρα ποικίλουν για τα άτομα όλα αυτά στοιχεία που εξασφαλίζουν ροή ντοπαμίνης.

Για να ελεγχθεί η θεωρία, ο Γκαρσία κάλεσε 181 φοιτητές κολλεγίων και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που θα αποκάλυπταν σεξουαλικές συνήθειες μαζί με άλλες, όπως το κάπνισμα και την τάση να παίρνουν ρίσκα. 

Ο Garcia και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης το DNA των εθελοντών της μελέτης ώστε να καθοριστεί ποια μορφή του υποδοχέα ντοπαμίνης είχαν κληρονομήσει οι φοιτητές.

Τα ευρήματα της μελέτης ήταν εντυπωσιακά. Οι μαθητές με τη γενετική μεταβολή είχαν διπλάσιες πιθανότητες στο να αναφέρουν ανάρμοστες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων και του σεξ της μίας βραδιάς. Και ένα 50% ανέφεραν ότι έχουν υπάρξει άπιστοι με σύντροφό τους, σε σύγκριση με ένα 22% αυτών που δεν είχαν την μεταβολή.

Φαινομενικά, η επιστήμη παρέχει στους άπιστους την απόλυτη δικαιολογία. Αλλά απο την άλλη πλευρά το DNA δεν αποτελεί και το πεπρωμένο μας, λένε οι ειδικοί. 

Άλλη μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που έμεινε αναπάντητη από τους ερευνητές είναι το αν υπάρχει διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, όσον αφορά στην αντίσταση στην επιρροή της γενετικής. Ο Πόλακ αναφέρει ότι σύμφωνα με την μελέτη φαίνεται ότι η μετάλλαξη του γονιδίου απαντάται εξίσου στους άνδρες και τις γυναίκες, όμως σε άλλες έρευνες έχει βρεθεί ότι οι άνδρες τείνουν να φέρονται πιο ανάρμοστα.

Ενώ οι επιστήμονες ξεδιαλύνουν το βαρυσήμαντο αυτό ερώτημα, θα ήταν ωραία να μπορούσατε να προσδιορίσετε αν το άτομο που κάθεται απέναντι σας στο πρώτο ραντεβού γεννήθηκε με το γονίδιο της απάτης. Σε όλους αρέσει να μπορούν να ζυγίσουν τα κέρδη και τα ρίσκα. Μαζί με τα όσα ερωτώνται ανιχνευτικά πριν από ένα ραντεβού, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα τεστ DNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου