6/10/11

798 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών διαταραχών

Το ετήσιο κόστος αντιμετώπισης των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών στην Ευρώπη φτάνει τα 798 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας μια πολιτική, κοινωνική και οικονομική "ωρολογιακή βόμβα", καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Γηραιά Ήπειρο εμφανίζουν ψυχικές ασθένειες, τονίζουν επιστήμονες.

Μελέτη του European Brain Council (EBC) δείχνει ότι διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η αϋπνία και η άνοια θα αυξάνονται αφού οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι διαταραχές αυτές να αποτελούν την "μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας".

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρουσιάζουν κάθε χρόνο ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές, ποσοστό 38% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα 798 δισεκατομμύρια ευρώ--που αντιστοιχούν σε 1.550 ευρώ ανά άτομο στην Ευρώπη--είναι υπερδιπλάσια από την εκτίμηση του είχε κάνει το EBC, το 2005.

"Το αυξανόμενο φορτίο και συνεπώς το αυξανόμενο κόστος των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών είναι μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινωνία της ΕΕ στο σύνολό της", αναφέρουν οι επιστήμονες από την Βρετανία, την Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία. 

Οι ίδιοι ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ερευνών και των πόρων ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή.

Ορισμένες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη, ειδικά η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca , δεν επενδύουν πλέον στην έρευνα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και πως αυτή επηρεάζει την συμπεριφορά, μεταθέτοντας την ευθύνη της χρηματοδότησης των ερευνών στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τα φάρμακα δεν βοηθούν 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το τεράστιο αυτό κόστος ευθύνονται κυρίως οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα φάρμακα που προορίζονται για το κεντρικό νευρικό σύστημα, αφού οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παρασκευάσουν αποτελεσματικά φάρμακα. 

Η μελέτη ασχολήθηκε με περισσότερες από 100 νοητικές και νευρολογικές διαταραχές, από απλούς πονοκεφάλους ως σοβαρές ψυχωτικές διαταραχές, και περιέγραψε ως "τεράστιες και διευρυνόμενες" τις οικονομικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις. 

Το κόστος αντιμετώπισης εγκεφαλικών δυσλειτουργιών είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της θεραπείας άλλων μακροχρόνιων ή χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος. Συγκριτικά, το κόστος στην ΕΕ για τα καρδιακά νοσήματα ήταν το 2008 192 δισεκατομμύρια και το ετήσιο κόστος για τον καρκίνο εκτιμάται σε 150 ως 250 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το European Heart Network.

Αν δεν υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. 

"Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει, οι εκφυλιστικές παθήσεις θα είναι πιο συχνές, αλλά το ίδιο θα συμβεί και με τις διαταραχές της διάθεσης στις μεγαλύτερες ηλικίες", τονίζουν. 

Η μελέτη του EBC πραγματοποιήθηκε από επιδημιολόγους και οικονομολόγους ειδικούς σε θέματα υγείας καλύπτει 30 χώρες και 19 διαγνωστικές ομάδες. 

Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι το 2010 το άμεσο κόστος των εγκεφαλικών διαταραχών για τη δημόσια υγεία έφτασε το 24% του συνόλου των εξόδων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη.

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως οι διαταραχές αυτές αποτελούν το 35% του οικονομικού φορτίου όλων των ασθενειών στην Ευρώπη", επισημαίνεται στη μελέτη. 

Το άμεσο κόστος, όπως η μειωμένη αποδοτικότητα και η πρόωρη σύνταξη, είναι επίσης μεγάλο, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Όπως επισημαίνει το EBC, το κόστος κάθε διαταραχής είναι διαφορετικό: οι νευρομυϊκές διαταραχές στοιχίζουν 30.000 ευρώ ανά ασθενή το χρόνο, ενώ οι ημικρανίες 285 ευρώ.

Το συνολικό ετήσιο κόστος των διαταραχών της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή είναι το υψηλότερο από όλες τις ανάλογες νόσους: 113 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί η άνοια με 105 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Οι διαταραχές του ύπνου κοστίζουν 394 ευρώ ανά ασθενή τον χρόνο, αλλά συνολικά το κόστος είναι τεράστιο αφού περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, σε σύγκριση με τους περίπου 500.000 ανθρώπους που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου