5/12/10

Οικονομία: "Φάρμακo" για τα Ταμεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση‏

Αστέριος Τζέλιος, απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε άμεση συνεργασία βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης που παρατηρείται στα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει συνταγογράφηση των φαρμάκων ηλεκτρονικά.
Πιλοτικά το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο στο Ταμείο αυτοαπασχολούμενων και τα πρώτα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξα καθώς υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που άγγιξε το 50% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο Ι.Κ.Α. με την αυγή του νέου έτους ενώ ο Ο.Γ.Α. θα ακολουθήσει τον Απρίλιο.

Αναμένεται να αντιμετωπιστούν, έτσι, αρκετές "παθογένειες" ή αν προτιμάτε παρανομίες που παρατηρούνται χρόνια τώρα. Πιο συγκεκριμένα, έλεγχοι στα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν φέρει στο φως αρκετά τραγελαφικά περιστατικά όπως γιατροί που μοιράζουν τις συνταγές σαν να είναι η επαγγελματική τους κάρτα, βιβλιάρια ασφαλισμένων που τους έχουν τελειώσει οι σελίδες από συνταγογραφημένα φάρμακα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά και φαρμακοποιούς που πληρώνονται διπλά (και από το Ταμείο και από τον ασφαλισμένο).

Από μόνο του, βέβαια, το μέτρο αυτό δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η "μαύρη τρύπα " των ασφαλιστικών Ταμείων γι’ αυτό μέσα στο 2011 αναμένονται νέες πρωτοβουλίες. Στόχος είναι το επόμενο έτος να εξοικονομηθούν πάνω από 2 δις. Ευρώ από τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου