3/12/10

Επικαιρότητα: NASA: Νέα μορφή Ζωής γεννιέται…

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Μέχρι σήμερα, η βασική θεωρία για τη ζωή στη γη, υποστήριζε ότι ο φώσφορος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του DNA. Την Πέμπτη, 2/12/2010 η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός βακτηρίου που χρησιμοποιεί αντίθετα το δηλητηριώδες αρσενικό. Αυτή η ανακάλυψη “βάζει φωτιά” και διευρύνει τους ορίζοντες μας όσον αφορά την ζωή σε άλλους πλανήτες.

Το μικρόβιο το οποίο ανακοινώθηκε, είναι το στέλεχος GFAJ-1, μέλος της κοινής ομάδα των βακτηρίων, τα Gammaproteobacteria.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές αρχικά καλλιέργησαν τα βακτήρια από τη λίμνη σε μια διατροφή που ήταν πολύ φτωχή σε φώσφορο, αλλά περιελάμβανε γενναιόδωρες ποσότητες αρσενικού. Όταν στη συνέχεια, οι ερευνητές αφαίρεσαν το φώσφορο και το αντικατέστησαν με το αρσενικό τα μικρόβια συνέχισαν να αυξάνονται. Οι επόμενες αναλύσεις έδειξαν ότι το αρσενικό χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των θεμελιωδών λίθων των νέων κυττάρων GFAJ-1.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το αρσενικό πράγματι ενσωματώθηκε σε ζωτικά στοιχεία των οργανισμών, όπως το DNA, οι πρωτεΐνες και οι κυτταρικές μεμβράνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου