19/11/10

Ισπανία: Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών στον κόσμο!

Η Ισπανία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη παγκοσμίως διπλή μεταμόσχευση ποδιών στο δόκτωρ Πέντρο Καβάντας νοσοκομείου Λα Φε της Βαλένθια. Στην εγχείρηση, επικεφαλής θα είναι ο δόκτωρ Πέντρο Καβάντας, ο οποίος έλαβε την άδεια για την επέμβαση τον Μάιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Υγείας της Ισπανίας, ο ασθενής που θα εγχειριστεί, έχει ακρωτηριαστεί από τα γόνατα και κάτω ύστερα από ένα ατύχημα. Ένω όλα αυτά συμβαίνουν, το μόνο που μένει είναι ο δότης.

Εκτός από την παραπάνω επέμβαση, η ισπανίδα υπουργός Λέιρε Παχίν, ανακοίνωσε ότι η εθνική Επιτροπή Μεταμοσχεύσεων έδωσε επιπλέον την άδεια για την πραγματοποίηση της τέταρτης μεταμόσχευσης προσώπου στην Ισπανία, επίσης στην ομάδα του Καβάντας.

Μέχρι σήμερα στον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί 13 μεταμοσχεύσεις προσώπου, από τις οποίες οι 7 έγιναν στη Γαλλία, οι 3 στην Ισπανία, οι 2 στις ΗΠΑ και μία στην Κίνα.

Από αυτές, η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, το Μάρτιο σε νοσοκομείο της Βαρκελόνης σε έναν άνδρα που έπασχε από σοβαρή δυσμορφία επίσης έπειτα από ατύχημα. Τα χειρουργεία ήταν πολύωρα και η διαδικασία αρκετά μακροχρόνια, αφού ο ασθενής τελικά κατάφερε να βγει από το νοσοκομείο τον Ιούλιο!

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου