18/11/10

Προσοχή στα απολυμαντικά!!

Την επόμενη φορά που θα κοπείς και βάλεις οξυζενέ, σκέψου το λίγο καλύτερα. Πολλές από τις απολυμαντικές ουσίες προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος, λέει ο Ερικ Βάις, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Στάνφορντ.
«Καλύτερα γέμισε μία πλαστική σακούλα με νερό βρύσης, κάνε μία τρύπα με μία παραμάνα και ζούλα τη σακούλα, ώστε να τρέξει νερό υπό πίεση. Είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την πρόληψη μολύνσεων».

1. Υπεροξείδιο του υδρογόνου «Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον δερματικό ιστό, ενώ παράλληλα είναι πολύ ανίσχυρο αντισηπτικό».

2. Οινόπνευμα εντριβής Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανεπαρκές απολυμαντικό, σημειώνει ο Βάις. «Είναι πολύ αδύναμο αντισηπτικό και μπορεί να βλάψει και το υγιές δέρμα γύρω από την πληγή».

3. Αποστειρωμένο φυσικό διάλυμα άλατος Δεν προκαλεί κάποια βλάβη, αλλά και το νερό της βρύσης είναι εξίσου αποτελεσματικό, λέει ο δρ Βάις.

4. Χλωριούχο Βενζαλκόνιο Πρόκειται για πολύ ισχυρό αντισηπτικό, λέει ο Βάις. Είναι αποτελεσματικό τόσο ενάντια στα βακτήρια όσο και στους ιούς και ασφαλές για χρήση σε τραύματα. «Εάν δεν έχεις πρόσβαση σε καθαρό νερό, η συγκεκριμένη εναλλακτική είναι καλή».

5. Διάλυμα povidone-iodine Διαλύματα 10% τα οποία κυκλοφορούν είναι πολύ δυνατά για το δέρμα. Διάλυσέ το με αναλογία 10 μέρη νερό προς 1 μέρος διάλυμα.

Πηγή: menshealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου