2/11/10

8 αλήθειες για την αντισύλληψη...

Μήπως οι γνώσεις σου περί αντισύλληψης έχουν κολλήσει σε γεγονότα και μεθόδους που έχουν σταματήσει να ισχύουν πια; Μάθε ό,τι νέο παίζει στην αντισύλληψη, από το αντισυλληπτικό χάπι για άντρες μέχρι και τη νέα εξελιγμένη ενδομήτρια συσκευή που προλαμβάνει μια πιθανή εγκυμοσύνη!
Αλήθεια Νο1: Πλέον είσαι προστατευμένη μέχρι και 5 ημέρες μετά από μια ελεύθερη επαφή

Πρόκειται για ένα εξελιγμένο χάπι της επόμενης ημέρας που μπορεί πλέον να μετονομαστεί σε χάπι των επόμενων 5 ημερών. Η Αμερικάνικη επιτροπή φαρμάκων έδωσε την έγκρισή της για την διοχέτευσή του στην αγορά των ΗΠΑ και το χάπι θα φιγουράρει στα φαρμακεία μέσα στο φθινόπωρο. Αντίθετα με το γνωστό χάπι της επόμενης ημέρας, το νέο σκεύασμα (που ακούει στο όνομα ella) θα δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή . Το χάπι επόμενης ημέρας που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο εμπόριο προσφέρει αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης μέχρι 3 ημέρες μετά την ύποπτη επαφή.

Αλήθεια Νο2: η αδιαφορία για σωστή αντισύλληψη αποτελεί την πηγή του 50% των ανεπιθύμητων κυήσεων στις ΗΠΑ


Είπες θα παίρνεις τ' αντισυλληπτικά σου στην ώρα τους, κι όμως ξεχάστηκες πολλές φορές. Σου είπε θα βάλει προφυλακτικό πριν ολοκληρώσει, αλλά στην έξαψη της στιγμής ξεχάστηκε. Κανόνισες να πας στο γυναικολόγο για να κάνετε μια σοβαρή κουβέντα περί αντισύλληψης, αλλά δεν κατάφερες να βρεις ελεύθερο χρόνο. Όλα αυτά τα λάθη σε κατατάσσουν στην κατηγορία της υποψίας μητέρας παρ' ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο που θέλεις. Τουλάχιστον οι μισές εγκυμοσύνες σε νεαρές, σεξουαλικά ενεργές κοπέλες, συνέβησαν από λάθος χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού σύμφωνα με το Ινστιτούτο "Guttmacher", μιας οργάνωσης που ασχολείται με την αναπαραγωγή.

Αλήθεια Νο3: μπορεί να φταίει το χάπι για τη μειωμένη σου λίμπιντο:
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μια ορμονική μέθοδο αντισύλληψης όπως το Χάπι, εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους αντισύλληψης όπως είναι το προφυλακτικό. Αυτό το γεγονός φαίνεται πως οφείλεται στη μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης που προκαλεί το χάπι . Η τεστοστερόνη αποτελεί την κατεξοχήν ορμόνη για την αύξηση της σεξουαλικής σου όρεξης. Μίλα με τον γυναικολόγος σου για την πιθανή αλλαγή του Χαπιού που παίρνεις.

Αλήθεια Νο4: ΙUD- τρία γράμματα σου αλλάζουν τη ζωή!

Όλο ξεχνάς να πάρεις το Χάπι σου στη σωστή ώρα ή καθόλου δεν σου αρέσει που κόβετε το ερωτικό παιχνίδι στη μέση για να φορέσει ο σύντροφός σου το προφυλακτικό; Υπάρχει η ενδομήτρια συσκευή (IUD) που είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε γυναίκες με μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά σύντομα. Η εν λόγω συσκευή παρέχει αντισύλληψη για 5 χρόνια με ποσοστό αποτυχία που δεν ξεπερνά το 1%. Ο γιατρός σου τοποθετεί τη πλαστική συσκευή σχήματος 'Τ' (που βλέπεις στην φωτογραφία Νο2) στη μήτρα αποτρέποντας την γονιμοποίηση.


Αλήθεια Νο5: Το χάπι έκτακτης ανάγκης δεν θα κάνει τεράστιο κακό στην υγεία σου (υπό όρους)

Σίγουρα το Χάπι για την επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να σου προκαλέσει ναυτία και μικρή αιμορραγία. Αλλά γενικά, όπως συμβαίνει και με το κανονικό αντισυλληπτικό χάπι, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι ικανό να προκαλέσει τα τερατώδη προβλήματα υγείας που έχεις ακούσει.
Φυσικά, όπως δείχνει και ο τίτλος τους, πρόκειται για σκεύασμα έκτακτης ανάγκης και μόνο και οι επιστήμονες εφιστούν να μην το λαμβάνεις παραπάνω από δύο φορές στον ίδιο έμμηνο κύκλο. Πάντως, αν βρίσκεις τον εαυτό σου πάνω από 2 με 3 φορές τον μήνα, εξέτασε τους πιθανούς τρόπους αντισύλληψης που έχεις στη διάθεσή σου και βρες έναν άλλο εκτός από το Χάπι της επόμενης ημέρας.

Αλήθεια Νο6: Αν εκείνος δεν βάλει καλά το προφυλακτικό, η εγκυμοσύνη σε περιμένει στη γωνία:

Μήπως ο καλός σου χρησιμοποιεί το προφυλακτικό με λάθος τρόπο; Αν χρησιμοποιείτε το προφυλακτικό ως το μόνο τρόπο αντισύλληψης αλλά δεν το χρησιμοποιείτε σωστά, η εγκυμοσύνη παραμονεύει. Μια πρόσφατη έρευνα τις ΗΠΑ έδειξε πως το 45% των ανδρών δεν εφαρμόζουν σωστά το προφυλακτικό που είναι είτε πολύ μικρό, είτε πολύ χαλαρό. Ταυτόχρονα, η χρήση κρεμών ή λιπαντικών με βάση το λάδι και όχι το νερό, μπορεί να έχει δυσάρεστες εξελίξεις την ώρα της πράξης!
Δοκιμάστε μια ευρεία γκάμα προφυλακτικών για να βρείτε εκείνο που του εφαρμόζει καλύτερα (στην χώρα μας δεν υπάρχουν μεγέθη στα περισσότερα προφυλακτικά δυστυχώς). Αν χρησιμοποιείτε συχνά λιπαντικό, προτιμήστε ένα με βάση το νερό. Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη για το πώς χρησιμοποιεί το προφυλακτικό, συνδυάστε το με έναν ακόμα τρόπο αντισύλληψης.

Αλήθεια Νο7: Όχι, το Χάπι δεν παχαίνει και με πειστήρια

Πριν πολλά χρόνια, όταν το αντισυλληπτικό χάπι πρωτοεμφανίστηκε, ήταν γεμάτο ορμόνες που προκαλούσαν πρήξιμο και κατακράτηση υγρών. Τότε, θεωρούνταν φυσιολογικό να πάρεις 2 έως 4 κιλά! Πλέον, δεν έχεις ν' ανησυχείς για τη γραμμή σου, αφού τα αντισυλληπτικά χάπια νέας γενιάς αποτρέπουν τέτοια πρηξίματα. Αν πάρεις κιλά μετά τη λήψη αντισυλληπτικών, για το γεγονός αυτό δεν ευθύνεται το Χάπι, αντίθετα οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Χάπι αισθάνονται λιγότερο φούσκωμα αφού το αντισυλληπτικό διατηρεί τα επίπεδα των ορμονών σταθερά.

Αλήθεια Νο8: το Χάπι για άντρες είναι στα σκαριά!

Ερευνητές από το Ισραήλ δοκιμάζουν προς το παρόν ένα χάπι αντισύλληψης για άντρες του οποίου η λήψη θα γίνεται 4 φορές το χρόνο. Το χάπι αυτό θα έχει την ιδιότητα να σκοτώνει το σπέρμα προτού φτάσει στο ωάριο. Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο και παρόλο που δεν θα δούμε το χάπι αυτό σύντομα στα φαρμακεία, είναι μια σημαντική κίνηση και αυτή.

Πηγή: womenonly.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ,ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΑΠΟ AIDS ΒΛΕΝΟΡΟΙΑ ,ΣΥΦΙΛΗ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΚΤΛ ΚΤΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή