14/10/10

Κρεμμύδι: Ενα λαχανικό ΦΑΡΜΑΚΟ!!!!

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό, ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των πιάτων της μεσογειακής κουζίνας. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη κρεμμυδιών και διατίθενται στη αγορά είτε ως βολβοί όλο το χρόνο είτε εποχιακά τα φύλλα του, το γνωστό κρεμμυδάκι.


Στο κρεμμύδι αποδίδονται πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες οφείλονται στις πολλές ευεργετικές ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα βασικά φάρμακα της λαϊκής ιατρικής. Αντισηπτικό, διουρητικό, αποχρεπτικό, αντιοξειδωτικό, τονωτικό, αντιθρομβωτικό, αφροδισιακο είναι μερικές από τις ιδιότητες που του αποδίδονται. Επίσης αναφέρονται αντικαρκινικές δράσεις, μείωση δείκτη σακχάρου, μείωση υπέρτασης, απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης από τον οργανισμό, ενάντια στις καρδιοπάθειες .


Αυτές οι δράσεις και ιδιότητες έχουν επισημανθεί σε μελέτες βοτανολόγων, διατροφολόγων και άλλων επιστημόνων, που καταλήγoυν στο συμπέρασμα ότι οι διάφορες ευεργετικές ουσίες που βρίσκονται στα κρεμμύδια αλλά και γενικά στα φρούτα και τα λαχανικά, εάν αποτελούν μέρος της διατροφής μας, βοηθούν στην πρόληψη μέχρι και σοβαρών ασθενειών.


Εάν όμως κάποιος πάσχει από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καλά είναι να αποφεύγει τη συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού, γιατί θα επιδεινώσει το πρόβλημα .Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που θηλάζουν, αν καταλάβουν ότι το μωρό τους υποφέρει από κολικούς του εντέρου.


Μια απλή συμβουλή:

Για να περιοριστούν τα δάκρυα, όταν καθαρίζετε τα κρεμμύδια, να τα καθαρίζετε κάτω από μια ανοιχτή βρύση ή κάτω από τον ανοικτό απορροφητήρα. Το πρόβλημα οφείλεται σε μία από τις θειούχες ενώσεις των κρεμμυδιών, που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και ενεργοποιεί τους δακρυϊκούς αδένες.
Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου