Το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων από AIDS αυξήθηκε κατά σχεδόν 16 χρόνια μεταξύ 1996 και 2008, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και την βελτίωση της θεραπείας, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες.
Αν και το προσδόκιμο επιβίωσης των πασχόντων από AIDS εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι αυτό του γενικού πληθυσμού, η δραματική πρόοδος στην μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, η επινόηση συνδυασμένων θεραπειών και η έναρξη της αγωγής νωρίς στην πορεία της νόσου, έχουν πλέον μετατρέψει την HIV λοίμωξη σε ένα χρόνιο νόσημα με καλή πρόγνωση, λένε οι επιστήμονες.
Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), εκτιμούν πως το προσδόκιμο επιβίωσης θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα βελτιώνονται τα φάρμακα και η αγωγή θα αρχίζει ολοένα νωρίτερα.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά για τους νυν ασθενείς αλλά και τους νεοδιαγνωσθέντες ως φορείς», λέει ο ερευνητής δρ Μπαρκ Γκόμπελς, από το νοσηλευτικό οργανισμό NorthBristolNHSTrust.
Υπολογίζεται πως παγκοσμίως ζουν 34 εκατομμύρια άνθρωποι με τον ιό HIV στο αίμα τους. Η πλειονότητα από αυτούς ζουν στην υποσαχάριο Αφρική, όπου δυστυχώς η βελτίωση στο προσδόκιμο επιβίωσης είναι ελάχιστη, λόγω της φτώχειας.
Στις εύπορες χώρες της Δύσης, όμως, όπως η Βρετανία, η μεγάλη διαθεσιμότητα εξελιγμένων διαγνωστικών τεχνικών και προηγμένων φαρμάκων έχει κάνει τεράστια διαφορά στην ζωή πολλών ασθενών.
Ο δρ Γκόμπελς και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ανέλυσαν στοιχεία από χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι είχαν ηλικία τουλάχιστον 20 ετών και είχαν αρχίσει θεραπεία με τουλάχιστον τρία φάρμακα για το AIDS την περίοδο 1996-2008.
Έτσι διαπίστωσαν πως ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης του μέσου 20χρονου ασθενή που διαγνώστηκε το 1996 ήταν τα 30 χρόνια, για τον μέσο 20χρονο που διαγνώσθηκε το 2006 ήταν τα σχεδόν 46 χρόνια.
Στις γυναίκες ασθενείς, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 10 χρόνια υψηλότερο.
Σε σύγκριση με το προσδόκιμο επιβίωσης του γενικού πληθυσμού, οι αριθμοί αυτοί είναι μειωμένοι κατά περίπου 12 χρόνια για άντρες και γυναίκες, αλλά η τάση είναι αυτή η διαφορά να μειώνεται διαρκώς.
«Αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση για τους ασθενείς, καθώς πλέον αρχίζουν την αντιρετροϊκή αγωγή με νέα, βελτιωμένα φάρμακα και πιο νωρίς», σχολίασαν οι ερευνητές. «Το σημαντικό είναι να λαμβάνονται τα κατάλληλα φάρμακα νωρίς και βεβαίως οι ασθενείς να συμμορφώνονται πιστά στην αγωγή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου