21/12/11

Τι επίδραση έχουν τα κινητά τηλέφωνα στην υγεία μας;;;

Όπως μας ενημερώνει το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν περισσότερο την επίδραση των κινητών τηλεφώνων και γενικότερα των ασύρματων συσκευών στην υγεία τω παιδιών και των εγκύων γυναικών. Μάλιστα οι επισημάνσεις αυτές προέρχονται, όπως μας ενημερώνει το προαναφερθέν πρακτορείο, από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ (National Research Council). 

Υπάρχουν λίγες μελέτες που συνδέουν την χρήση των ασύρματων τηλεφώνων με εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο, αν και υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις, λέει το Reuters, που δεν συνδέουν την χρήση των ασύρματων τηλεφώνων με αυτή την πάθηση. Είναι σημαντικό όμως να μελετηθεί περισσότερο η ασφάλεια αυτών των συσκευών τα οποία έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας δραστηριότητας. 

Οι περισσότερες μελέτες εστίασαν την προσοχή τους στις βραχυχρόνιες επιπτώσεις των ασύρματων τηλεφώνων σε υγιείς ενήλικες. Είναι όμως ανάγκη να πραγματοποιηθούν μελέτες που να διερευνούν την μακροχρόνια και χαμηλής ραδιοσυχνότητας επίδραση αυτών των συσκευών στην υγεία. 

 Η μέτρηση της ποσότητας της ενέργειας υπό μορφή ραδιοσυχνοτήτων που λαμβάνει ένα ανήλικο παιδί ή οι έγκυες γυναίκες και τα έμβρυα από ασύρματες συσκευές και σταθμούς βάσης εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων (αντένες), θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καθοριστούν τα φάσματα έκθεσης διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων. 

Δεν είναι φυσικά γνωστό αν τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση σε αυτές τις ραδιοσυχνότητες, αλλά είναι λογικό να πιστεύεται ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αφού τα ευαίσθητα όργανα αυτής της κατηγορίας ανθρώπων είναι σε ανάπτυξη. 

Επιπρόσθετα ο βαθμός απορρόφησης ακτινοβολίας είναι πιθανότερο να είναι υψηλότερος σε αυτές τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, αφού το μήκος κύματος είναι πιο κοντά στην συχνότητα αντήχησης του σώματος για τους κοντύτερους ανθρώπους. 

Επίσης πρέπει κανείς να πάρει υπόψη του ότι τα παιδιά σήμερα θα υποστούν πιο μακροχρόνιες επιδράσεις από τα κινητά τηλέφωνα σε σχέση με τους ενήλικες. Τέλος είναι σημαντικό, επισημαίνουν οι ερευνητές, να μελετηθούν καλλίτερα οι διαφορετικοί τύποι αντένας για την ποσότητα ενέργειας που ελευθερώνουν στα διαφορετικά μέρη του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου