26/10/11

Η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης

Αθήνα - Δώδεκα χρόνια ζωής χάνουν τα παχύσαρκα άτομα, συγκριτικά με ανθρώπους που διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η νοσογόνος παχυσαρκία καθίσταται παγκόσμια απειλή, δεδομένου ότι ετησίως γίνεται αιτία θανάτου 2,8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο το 2010 43 εκατομμύρια παιδιά, κάτω των πέντε ετών, ήταν υπέρβαρα.


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας, στην Ευρώπη το 50% των ανδρών και γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών παχύσαρκοι. Στην Ελλάδα (που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο στην λίστα των χωρών με τους δείκτες παχυσαρκίας) τα ποσοστά τείνουν να πάρουν εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες αναλογούν στο 53% και 20% του γενικού πληθυσμού, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 31% και 15% αντίστοιχα. 

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εταιρείας Χαρίλαος Παππής «ο υπερτριπλασιασμός της παχυσαρκίας την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα, την καθιστά δεύτερη αιτία θανάτου, στην λίστα των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου, με το κάπνισμα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Αναδεικνύεται μάλιστα σημαντικότερη αιτία και από τις κακοήθειες, καθώς η παχυσαρκία προκαλεί τριπλάσιους θανάτους από τον καρκίνο». 

Η βαριατρική χειρουργική δίνει λύση  Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα επιστημονικές μελέτες, οι συμβατικές μέθοδοι (δίαιτα, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τροποποίηση συμπεριφοράς) έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ τις περισσότερες φορές οδηγούν σε μη σημαντικές αλλαγές στο βάρος, μακροπρόθεσμα. 

«Αντίθετα η χειρουργική της παχυσαρκίας αποτελεί τη μόνη βιώσιμη, αποτελεσματική και αποδοτική εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση», εξηγεί ο κ.Παππής. Αν και η χώρα μας διαθέτει τρία πιστοποιημένα Κέντρα (δύο δημόσια, σε Πάτρα και Κρήτη και ένα ιδιωτικό) αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας, μόνο το 1% - 2% των 500.000 πασχόντων, τελικά υποβάλλεται σε επεμβάσεις βαριατρικής. 

Μεταξύ των ανασταλτικών παραγόντων συγκαταλέγονται και οι πρακτικές των Ασφαλιστικών Ταμείων που με ελλιπή μέτρα προσπαθούν να αποφανθούν για το ποιος ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ποιον τύπο βατριατικής επέμβασης. Εξαίρεση αποτελεί το ΙΚΑ, όπου ειδικές επιτροπές γνωμοδοτούν για την αναγκαιότητα διενέργειας των επεμβάσεων αυτών. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ταμίας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας Ευάγγελος Μενενάκος, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι παχύσαρκοι συμπολίτες μας βρίσκουν λύση στη βαριατρική. Μόνο το 2008, πραγματοποιήθηκαν 344.221 επεμβάσεις παγκοσμίως, από 4.680 χειρουργούς. 

Οι 220.000 επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, από 1.625 ασθενείς. Η βαριατρική χειρουργική έχει διαπιστωθεί ότι:  Μειώνει το σχετικό κίνδυνο θανάτου κατά 89% στους παχύσαρκους και οδηγεί σε 5,5% μείωση της συνολικής θνησιμότητας.Δεν είναι επικίνδυνη συγκριτικά με την αποτελεσματικότητά της. 

Η θνησιμότητα εντός του πρώτου μετεγχειρητικού μήνα φτάνει το 0,1% για τις περιοριστικές επεμβάσεις, το 0,5% για το γαστρικό bypass και το 1,1% για την χολοπαγκρεατική παράκαμψη (BPD). Η μεγάλη πλειοψηφία των σοβαρά παχύσαρκων ασθενών βελτιώνει ή εξαλείφει τον διαβήτη, την υπερλιπιδαιμία, την υπέρταση και την άπνοια ύπνου. 

Ο διαβήτης μάλιστα εξαλείφεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% μετά βαριατρική επέμβαση. Το υπόλοιπο 30% των ασθενών εμφανίζει σημαντική βελτίωση. Ειδικά η BPD εξαλείφει τον διαβήτη σε ποσοστό 98,9% και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη με διατήρηση του πυλωρού σε 83,7%. Το γαστρικό bypass κατά 71,6% και ο δακτύλιος κατά 47,9%. 

Η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας κάνει έκκληση στην Πολιτεία και ειδικότερα στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, να εκπονήσουν άμεσα ενημερωτική καμπάνια για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας. «Η νοσογόνος παχυσαρκία, με τους θανάτους που προκαλεί αφαιρεί από την κοινωνία κάθε χρόνο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και ταυτόχρονα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην εθνικής μας οικονομία, καθώς αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πολλών μη μεταδιδόμενων νοσημάτων και χρόνιων παθήσεων», σημειώνουν οι κ.κ. Παππής και Μενενάκος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νοσογόνος παχυσαρκία προκαλεί: καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο), διαβήτη, μυοσκελετικές παθήσεις (κυρίως οστεοαρθρίτιδα) και ορισμένες μορφές καρκίνου (κυρίως του ενδομητρίου, του μαστού και του παχέος εντέρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου