Τα εργασιακό άγχος το «συναντάμε» σε όλα τα επίπεδα και όλες τις βαθμίδες. Όλοι και ο καθένας χωριστά, προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Τι πρέπει όμως να κάνουμε;
Το πώς θα αντιμετωπίσουμε και θα διαχειριστούμε το άγχος είναι κρίσιμης σημασίας για μας, γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας μας.
Σπάνια για κάποιους εργαζόμενους, το εργασιακό άγχος δεν αποτελεί απειλή και μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην ανάπτυξη των κινήτρων και της παραγωγικότητας.
Μερικές θέσεις εργασίας, εξ ορισμού, έχουν μεγαλύτερο στρες – όπως στην πυροσβεστική, την αστυνομία, την υγειονομική περίθαλψη κ.ά.
Το εργασιακό άγχος και οι επιβλαβείς φυσικές και συναισθηματικές αντιδράσεις,
εμφανίζονται όταν οι απαιτήσεις της εργασίας δεν ταιριάζουν με τις ικανότητες, τους πόρους, ή τις ανάγκες του εργαζομένου.
Συμπτώματα & Προειδοποιητικά σημάδια του στρες Εργασίας
Τα πιο συχνά συμπτώματα και τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια του άγχους είναι:
- Απάθεια
- Αρνητισμός / κυνισμός
- Χαμηλό ηθικό
- Ανία (βαρεμάρα)
- Ανησυχία
- Ματαίωση
- Κούραση
- Κατάθλιψη
- Αποξένωση
- Ο θυμός / ευερεθιστότητα
- Σωματικά προβλήματα (πονοκέφαλοι, στομαχικά προβλήματα)
- Απουσίες
Αιτίες του εργασιακού άγχους
Υπάρχουν δύο σχολές σχετικά με τις αιτίες του στρες εργασίας.
Σύμφωνα με μια θεωρία, το αίτιο για την εμφάνιση του άγχους στην εργασία είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά του ατόμου, όπως η προσωπικότητα και το στυλ αντιμετώπισης.
Η άλλη θεωρία αναφέρεται σε εγγενή αίτια, όπως ο φόβος απώλειας της εργασίας, υπερβολικές απαιτήσεις φόρτου εργασίας, η έλλειψη ελέγχου ή η σαφής κατεύθυνση, οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, το ωράριο εργασίας, και οι αντικρουόμενες οδηγίες.
Στρατηγική για τη διαχείριση του εργασιακού άγχους
Ενώ πολλές από τις μεθόδους πρόληψης για το εργασιακό άγχος πρέπει να αναπτυχθούν και να υποστηριχθούν από τον οργανισμό, υπάρχουν πράγματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να το διαχειριστούν καλύτερα.
9 συμβουλές για την αντιμετώπιση του στρες από την εργασία σας:
1. Οι θέσεις εργασίας είναι μιας χρήσης! Η υγεία σας όχι.
2. Τροποποιήστε την εργασίας σας. Μιλήστε για την προσαρμογή της εργασίας σας σύμφωνα με τις ικανότητές σας.
3. «Δώστε χρόνο» στον εαυτό σας! Η άσκηση κάνει θαύματα για την ψυχή.
4. Κρατήστε ημερολόγιο και λίστα υποχρεώσεων. Η ακαταστασία διευκολύνει την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου και δημιουργεί άγχος.
5. Μοιραστείτε το άγχος και τους προβληματισμούς σας. Έχετε εμπιστοσύνη στην υποστήριξη των φίλων και συνεργατών σας.
6. «Καλλιεργήστε» συμμάχους στην εργασία σας, γιατί γνωρίζοντας ότι έχετε έναν ή περισσότερους συναδέλφους που είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν σε περιόδους στρες, θα μειώσετε το επίπεδο πίεσής σας. Απλά θυμηθείτε να το ανταποδώσετε και να τους βοηθήσετε όταν το έχουν ανάγκη.
7. Βρείτε το χιούμορ σας.
8. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Κανείς δεν είναι τέλειος! Αλλάξτε το σύνθημά σας για καλύτερες επιδόσεις, και αφήστε την τελειότητα στους Θεούς!
9. Διατηρήστε μια θετική στάση για την εργασία σας. Ο αρνητισμός απορροφά την ενέργεια και τα κίνητρα από οποιαδήποτε κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου