Οι έφηβοι που ξαγρυπνούν τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας, εκτός από το ότι συνήθως νυστάζουν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στο σχολείο τους την επόμενη μέρα, θέτουν σε «κίνδυνο» τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες κάτι που θα τους επηρεάσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Wisconsin-Madison, που δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Neuroscience, δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη έλλειψη ύπνου εμποδίζει την ισόρροπη ανάπτυξη και λειτουργία των εγκεφαλικών συνάψεων, που είναι οι συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων όπου γίνεται η επικοινωνία.
«Μια πιθανή επίπτωση, όπως δείχνει η μελέτη μας, είναι ότι αν κάποιος “χάσει” αρκετές ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, και αυτό γίνεται επί μερικά χρόνια, μπορεί να υπάρξουν μακροχρόνιες συνέπειες σε ό,τι έχει να κάνει με τις “καλωδιώσεις” του εγκεφάλου» λέει η επικεφαλής της μελέτης Dr Chiara Cirelli.
Ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια, τείνουν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αν και οι ακριβείς αιτίες παραμένουν ασαφείς. «Η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος ανάπτυξης του ανθρώπινου οργανισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εγκέφαλος αλλάζει δραματικά» προσθέτει η ίδια. Η καθηγήτρια Cirelli και η ομάδα της θέλησαν να μελετήσουν πώς οι αλλαγές στον κύκλο του ύπνου επηρέαζαν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων.
Παρατήρησαν μη ενήλικα ποντίκια, στα οποία διατάρασσαν τον κύκλο ύπνου κάθε 8 ή 10 ώρες, αναγκάζοντάς τα είτε να μένουν ξύπνια είτε να κοιμούνται. «Τα αποτελέσματα που πήραμε μας έδειξαν ότι ο χρόνος που κοιμόμαστε ή που μένουμε ξύπνιοι επηρεάζει το πλήθος των συνάψεων που δημιουργούνται ή εξαλείφονται στον εγκέφαλό μας» ανέφερε η Dr Cirelli. «Η επόμενη σημαντική ερώτηση είναι τι συμβαίνει με τη χρόνια έλλειψη ύπνου, μια κατάσταση που βιώνουν αρκετοί έφηβοι.
Τα πειράματα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν αυτές οι αλλαγές να είναι προσωρινές και αναστρέψιμες, αλλά θα μπορούσαν ακόμη να είναι μακροχρόνιες και να επηρεάζουν την ωρίμανση και λειτουργία του εγκεφάλου» προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου