17/10/11

Ηλ. Υπολογιστής προβλέπει ασθένειες;;;;

Ερευνητές του Brigham and Women’s Hospital (BWH) της Βοστώνης και του GNS Healthcare (Cambridge, MA) συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός συστήματος πρόληψης των ανεπιθύμητων συμβάντων (αρχικά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο) σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, πράγμα που στο παρελθόν ήταν αδύνατο να συμβεί.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν την υπερ-υπολογιστική πλατφόρμα "Ανάστροφη Μηχανική και Προωθητική Προσομοίωση" (REFS) της εταιρείας GNS για να αναλύσουν δεδομένα από τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. Σκοπός είναι να εντοπίσουν συσχετισμούς που δεν είχαν εντοπισθεί στο παρελθόν, ανάμεσα στα γενετικά και κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών, τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που παίρνουν και την πορεία της πάθησής τους. Τα υπολογιστικά μοντέλα, που θα δημιουργηθούν από τη συνεργασία αυτή, θα επιτρέψουν στους ερευνητές να προβλέπουν την επίδραση ειδικών παραγόντων στην καρδιακή ανεπάρκεια. 


Η εταιρεία GNS ονομάζει τη συγκεκριμένη υπολογιστική πλατφόρμα "χωρίς υπόθεση", επειδή οι ερευνητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι συσχετισμοί μεταβλητών μπορεί να έχουν σημασία. Ο υπολογιστής βρίσκει τις αιτιώδεις σχέσεις σε πολύπλοκα σύνολα δεδομένων, προσομοιώνοντας δισεκατομμύρια υποθέσεις "πως θα ήταν αν".

«Η προσέγγιση "χωρίς υπόθεση" αντιπροσωπεύει ένα συναρπαστικό τρόπο για τον εντοπισμό μη εμφανών συνδυασμών παθήσεων, φαρμάκων και άλλων παραγόντων που οδηγούν σε ανεπιθύμητες ενέργειες και αποκαλύπτει ποιες δραστηριότητες μπορούν να τις μετριάσουν», δηλώνει ο επικεφαλής Dr David Bates, διευθυντής του τμήματος Γενικής Παθολογίας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του BWH, καθηγητής Ιατρικής και καθηγητής Πολιτικών Υγείας και Διοίκησης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ τα ανεπιθύμητα συμβάντα που μπορούν να προληφθούν κοστίζουν στο σύστημα υγείας περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. «Αυτό το εγχείρημα έχει τη δυναμική να αυξήσει δραματικά την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, μειώνοντας το κόστος», δηλώνει ο Dr David Bates.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου