Ελπίδες ότι στο μέλλον θα περπατήσουν ξανά χαρίζει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα η πρωτοποριακή μεταβίβαση «σκέψεων» στον εγκέφαλο … πιθήκων, από διεθνή ομάδα νευροεπιστημόνων.
Επικεφαλής της έρευνας, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ, Μιγκέλ Νικολέλης, υποστηρίζει ότι η μελέτη θα οδηγήσει στην κατασκευή εξωσκελετών οι οποίοι θα ελέγχονται από τις εγκεφαλικές λειτουργείες των χρηστών και θα τους επιτρέπουν να κινούνται με τη δύναμη της σκέψης.
Το επιτυχημένο πείραμα ηλεκτρονικής μεταβίβασης δεδομένων στον εγκέφαλο πιθήκου αποτελεί μέρος της ερευνητικής προσπάθειας Walk Again στην οποία συμμετέχουν Αμερικανοί, Ελβετοί και Βραζιλιάνοι επιστήμονες.
Χρησιμοποιώντας καλώδιο, ηλεκτρόδια και μικροτσίπ ο διεθνούς φήμης νευροεπιστήμονας και η ομάδα του έστειλαν στον εγκέφαλο του πιθήκου την πληροφορία ότι το φαγητό του βρισκόταν σε ένα συγκεκριμένο κουτί. Και πράγματι ο πίθηκος προχώρησε στη σωστή επιλογή.
Το πείραμα είναι το τελευταίο της ερευνητικής προσπάθειας που μετρά ήδη μία δεκαετία. Σημαντικό ορόσημο στο παρελθόν ήταν η εκπαίδευση της Ορόρα, ενός θηλυκού πιθήκου, που έμαθε να χειρίζεται υπολογιστή, με πληροφορίες που έφθαναν στον εγκέφαλό της μέσω εμφυτευμένων ηλεκτροδίων.
Η ιατρική εφαρμογή του πειράματος στον άνθρωπο θα αφορά την εμφύτευση ηλεκτροδίων και τσιπ στον εγκέφαλο του ασθενούς. Τα ηλεκτρόδια θα μεταδίδουν ασύρματα πληροφορίες από το τσιπ στον εγκέφαλο του ασθενούς στον ειδικό εξωσκελετό-ρομπότ, που θα του επιτρέπει να βαδίζει και να κινείται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου