29/9/11

SOS! Απαραίτητο το τέστ εγκυμοσύνης πριν το χειρουργείο για κάθε γυναίκα!

Αίσθηση προκάλεσε στη Μεγ. Βρετανία η περίπτωση μια νέας κοπέλας που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι για να διορθώσει το πρόβλημα της νοσηρής παχυσαρκίας, ενώ ήταν ήδη έγκυος!

Η εν λόγω γυναίκα ελάμβανε το αντισυλληπτικό χάπι για πολλά χρόνια, το οποίο φαίνεται ότι απέτυχε τις τελευταίες μόλις εβδομάδες προ της επέμβασης, όταν η ίδια πήρε κάποια φάρμακα προετοιμασίας για το χειρουργείο.


Η έκβαση της συγκεκριμένης εγκυμοσύνης δεν ήταν καλή αφού ο τοκετός ξεκίνησε πρόωρα στις 25 εβδομάδες, το δε βρέφος γεννήθηκε με πρόβλημα ελλιπούς ανάπτυξης μέσα στη μήτρα. Απεβίωσε μετά από 2 μόλις ημέρες. Η κακή έκβαση αποδόθηκε στο γεγονός ότι η απώλεια βάρους που υπέστη η γυναίκα μετά την επέμβαση, οδήγησε σε σημαντική έλλειψη θρεπτικών συστατικών για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Το τραγικό παραπάνω παράδειγμα καλό είναι να ευαισθητοποιήσει όλους μας – γυναίκες και γιατρούς – στο θέμα του ελέγχου για πιθανή εγκυμοσύνη πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η ημερομηνία της τελευταίας περιόδου δεν είναι πάντα αξιόπιστη για να αποκλειστεί η περίπτωση εγκυμοσύνης. Αυτό ισχύει γιατί πολλές γυναίκες εκλαμβάνουν μικρές αιμορραγίες στην αρχή μιας εγκυμοσύνης ως περίοδο, με αποτέλεσμα όλοι να καθησυχάζονται ότι οι γυναίκες αυτές δεν έχουν καθυστέρηση.

Σε σχέση με το σχεδιασμό του χρόνου του χειρουργείου, καλό είναι αυτό να προγραμματίζεται στις πρώτες 10 ημέρες μετά την περίοδο, αφού έτσι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να υπάρχει αρχόμενη εγκυμοσύνη. Αν μια γυναίκα κάνει χειρουργείο μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από την αναμενόμενη περίοδο, υπάρχει ο κίνδυνος να είναι πολύ νωρίς έγκυος χωρίς να μπορεί καν να το διαπιστώσει - ακόμα κι αν κάνει τεστ εγκυμοσύνης φαρμακείου. Με βάση τα παραπάνω, είναι καλή πρακτική κάθε γυναίκα να κάνει πάντα τεστ εγκυμοσύνης πριν μια οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου