30/9/11

Το μεθύσι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι συνέπειες του αλκοόλ κρατούν πολύ περισσότερο από τη λήξη του πάρτι, αναφέρουν οι επιστήμονες. Το μεθύσι δεν έχει ως μόνη συνέπεια το λεγόμενο “hangover” την επόμενη μέρα, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις.

Αμερικανοί επιστήμονες ύστερα από δοκιμές σε ποντίκια απέδειξαν ότι η εκτεταμένη χρήση αλκοόλ μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για τουλάχιστον 24 ώρες. Πρόκειται για την πρωτεΐνη-υποδοχέα TLR4, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αναφέρουν ο Στίβεν Προύετ, του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μισσισιπή και ο Ρούπινγκ Φαν του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα, στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση BCM Immunology.


Επιπλέον, το αλκοόλ καθυστερεί την παραγωγή κυτοκίνης η οποία παρέχει στον οργανισμό τη δυνατότητα να αντιδράσει και να κυριαρχήσει επί μιάς λοίμωξης. Η έρευνα έδειξε ότι ορισμένες κυτοκίνες δεν λειτουργούν καθόλου, ακόμα και εάν έχει παρέλθει ένα 24ωρο μετά το “έξαλλο μεθύσι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου