27/9/11

Γυμναστική; Δείτε τον τρόπο για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα!

Οι ειδικοί λένε πως η άσκηση από μόνη της δεν κάνει μαγικά. Παίρνεις από αυτήν ό,τι δίνεις. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει κανείς να ασκείται αμέτρητες ώρες κάθε μέρα.

Το σημαντικότερο είναι να ασκείται κανείς έξυπνα.


Οι ειδικοί λένε, επίσης, ότι δεν αποφέρουν όλα τα είδη άσκησης το ίδιο αποτέλεσμα. Κάποιες ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές από άλλες, κάποιες στοχεύουν στο να γυμνάσουν πολλαπλούς μύες, κάποιες στο να κάψουν περισσότερες θερμίδες.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για εσάς; 

1. Περπάτημα  
Η σημαντικότερη ίσως γυμναστική και αυτή που μπορεί να εξασκήσει κανείς οπουδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι το περπάτημα. Και αυτό γιατί είναι από τις ασκήσεις που γυμνάζουν καλύτερα τα καρδιακά αγγεία, δυναμώνουν την καρδιά και καίνε θερμίδες. Και δεν απευθύνεται μόνο στους «αρχάριους» ακόμα και οι πιο αθλητικοί τύποι εκτιμούν τα προτερήματα του περπατήματος.  

«Με ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί κανείς να κάψει μέχρι και 500 θερμίδες την ώρα», λέει Robert Gotlin, καθηγητής ορθοπεδικής σε ιατρικό κέντρο της Νέας Υόρκης. Αν, λοιπόν, υποθέσουμε πως μία γυναίκα οφείλει να λαμβάνει ημερησίως 1.200 με 1.500 θερμίδες, με μία ώρα περπατήματος την ημέρα θα χάσει -χωρίς να μειώσει τη διατροφή της- περί τα δύο κιλά σε έναν μήνα. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ξεκινήσει κανείς με μία ώρα τη μέρα. Μισή ώρα τρεις φορές την εβδομάδα είναι καλά και μπορεί κανείς να αυξάνει σιγά-σιγά το χρόνο ανάλογα με τις αντοχές του.  

2. Άσκηση κυμαινόμενης έντασης  
Αυτήν την πρακτική μπορείτε να την εφαρμόσετε στο περπάτημα αλλά και στην αεροβική και θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη φυσική σας κατάσταση αλλά και να χάσετε ταχύτερα βάρος. Είναι απλό, στο περπάτημα αυξήσετε για μερικά λεπτά την ταχύτητά σας σε τρέξιμο και μετά συνεχίστε να περπατάτε. 

Στην αεροβική γυμναστική εντείνετε για λίγο την ένταση της άσκησης και μετά χαλαρώστε πάλι.  Αυτές οι αυξομειώσεις της έντασης βοηθούν την καρδιά να ενισχύσει τους παλμούς της, το σώμα να αιματωθεί και να οξυγονωθεί καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα καίγονται περισσότερες θερμίδες.  

3. Βαθιά καθίσματα  
Οι ασκήσεις δύναμης και αντοχής είναι πολύ σημαντικές, λένε οι ειδικοί. Όσο πιο γυμνασμένους μύες έχει κανείς, τόσο πιο εύκολα μπορεί να κάψει θερμίδες. Γι’ αυτό και οι γυμναστές προτείνουν ασκήσεις που μπορούν να γυμνάσουν ταυτόχρονα πολλούς μύες, όπως τα βαθιά καθίσματα. 

Πιο συγκεκριμένα, με τα βαθιά καθίσματα γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι, οι τένοντες των γονάτων και οι γλουτοί. Ταυτόχρονα βοηθούν πολύ στην καλύτερη στήριξη της μέσης και της πλάτης.  Αυτό, ωστόσο, που κάνει την άσκηση επιτυχημένη είναι ο τρόπος που την εφαρμόζει κανείς. Αν χρησιμοποιείται λάθος τεχνική, καλύτερα να μην κάνετε καθόλου την άσκηση αυτή.

 Για καλύτερα αποτελέσματα ανοίξτε τα πόδια στο πλάτος των ώμων και κρατήστε την πλάτη ίσια. Λυγίστε τα γόνατα και κρατήστε χαμηλά τα οπίσθια. Τα γόνατα πρέπει να παραμείνουν πάνω από το ύψος των αστραγάλων για όση περισσότερη ώρα γίνεται. Φανταστείτε, δηλαδή, ότι κάθεστε σε μία καρέκλα, αλλά χωρίς να υπάρχει καρέκλα. Ίσως, λοιπόν, σε βοηθήσει για να εντοπίσετε το σωστό ύψος να χρησιμοποιήσετε την πρώτη φορά μια καρέκλα. Τα βαθιά καθίσματα θα σας βοηθήσουν να συσφίξετε τα γόνατά σας και να μην πονούν κατά τη διάρκεια των καθημερινών σας κινήσεων.  

4. Προβολές  
Όπως τα βαθιά καθίσματα, έτσι και οι προβολές γυμνάζουν όλους τους βασικούς μύες του κάτω μέρος του σώματος: Γλουτούς, τετρακέφαλους και γόνατα. Είναι, μάλιστα, μία εξαιρετική άσκηση γιατί μιμείται την ζωή, μιμείται το περπάτημα, μόνο σε υπερβολικότερο βαθμό. Οι προβολές, ωστόσο, αποδίδουν εντατικότερη άσκηση από τα βαθιά καθίσματα, ενώ σας βοηθούν να βελτιώσετε και την ισορροπία σας.  

Πώς θα τις κάνετε σωστά; Κάντε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, κρατώντας τη σπονδυλική σας στήλη σε φυσική στάση. Λυγίστε το γόνατο που προβάλατε μπροστά κατά 90 μοίρες προσέχοντας καθ’όλη τη διάρκεια να κρατήσετε το βάρος στα δάχτυλα του πίσω ποδιού και σιγά-σιγά να λυγίσετε το πίσω γόνατο προς το πάτωμα. Φανταστείτε δηλαδή ότι κάθεστε πάνω στο πίσω πόδι σας. Για καλύτερα αποτελέσματα δοκιμάστε να απλώσετε το μπροστινό σας πόδι όχι μόνο μπροστά αλλά και στα πλάγια και συνεχίστε την άσκηση σε αυτήν τη στάση. Οι καθημερινές μας κινήσεις, άλλωστε, δεν είναι γραμμικές αλλά πολυδιάστατες.  


5. Push-ups  
Αν γίνουν με τον σωστό τρόπο, τα push-ups αποτελούν την καλύτερη γυμναστική του πάνω μέρους του σώματος, γυμνάζοντας αρμονικά το στήθος, τους ώμους, τους τρικέφαλους αλλά και τους μύες του κορμού, παράλληλα με τη σπονδυλική στήλη. 

Η άσκηση θυμίζει πολύ γιόγκα, αφού κάθε φορά που η λεκάνη και ο κορμός βρίσκονται σε αιωρούμενη στάση, πρέπει κανείς να βασιστεί στο προσωπικό του σθένος για να σταθεροποιηθεί. Είναι, άλλωστε, και αυτή μία άσκηση που ανταποκρίνεται σε κάθε τύπο ασκούμενου (αρχάριο ή μη), ενώ μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε, με τα χέρια να ακουμπούν σε τραπέζι, σε καρέκλα ή -το σύνηθες- στο πάτωμα.  

Πώς θα το κάνετε σωστά; Σε στάση με το πρόσωπο να κοιτά το πάτωμα ακουμπήστε τα χέρια σας στο πάτωμα (ή σε τραπέζι ή σε καρέκλα) με άνοιγμα λίγο μεγαλύτερο από το πλάτος των ώμων σας. Τοποθετήστε τα δάχτυλα των ποδιών ή τα γόνατα στο πάτωμα και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία τέλεια διαγώνιο με το σώμα σας, από τους ώμους μέχρι τα γόνατα ή τα δάχτυλα των ποδιών. Η λεκάνη και η πλάτη πρέπει να βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας. Έπειτα χαμηλώστε και ανασηκώστε πάλι το σώμα σας λυγίζοντας και ισιώνοντας τους αγκώνες και διατηρώντας τα οπίσθια σταθερά.  

6. Κοιλιακοί  
Ποιος δεν επιθυμεί σφιχτή, φλατ κοιλιά; Οι ειδικοί λένε πως οι κοιλιακοί -και οι παραλλαγές τους- αν γίνουν σωστά μπορούν να επιφέρουν σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τους απλούς κοιλιακούς ξεκινήστε ξαπλώνοντας ανάσκελα με το σώμα ευθυγραμμισμένο στο πάτωμα και τα δάχτυλα των χεριών να στηρίζουν ελαφρά το κεφάλι. 

Πιέστε το κάτω μέρος της πλάτης στο πάτωμα και αρχίστε να την άσκηση συσπώντας τη λεκάνη και ανασηκώνοντας πρώτα το κεφάλι (ωθώντας ελαφρά το πηγούνι προς το στήθος), έπειτα το λαιμό, τους ώμους και τέλος το πάνω μέρος της πλάτης.  Προσέξτε να μην τραβήξετε το λαιμό προς τα έξω. Η ώθηση, άλλωστε, για τους κοιλιακούς δεν πρέπει να γίνεται από τα χέρια στο κεφάλι αλλά από τους ίδιους τους κοιλιακούς και τη λεκάνη. 

Τα χέρια βρίσκονται εκεί για να στηρίζουν με τα δάχτυλα ελαφρά το κεφάλι. Αναπνέετε κανονικά και κρατήστε τους αγκώνες των χεριών έξω από το οπτικό σας πεδίο για να είναι ανοιχτό το στήθος και οι ώμοι. Για ακόμα εντατικότερη άσκηση μπορείτε να σηκώσετε τα πόδια από το πάτωμα και να τα κρατήσετε λυγισμένα στον αέρα καθώς θα κάνετε τους κοιλιακούς, ενώ για να γυμναστούν καλά και οι πλάγιοι κοιλιακοί μπορείτε πριν ανασηκώσετε το πάνω μέρος της πλάτης να στρίβετε ελαφρά τον κορμό εναλλάξ στα πλάγια.  

Και κάτι τελευταίο. Οι κοιλιακοί γυμνάζουν τους μύες της κοιλιάς. Δεν πρόκειται για μία άσκηση που καίει το λίπος της κοιλιάς. Αν θέλετε να κάψετε λίπος πρέπει ταυτόχρονα να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε.  

7. Άσκηση για ώμους με βάρη  
Άλλη μία άσκηση που γυμνάζει αρμονικά τους βασικούς μύες του πάνω κορμού και τους τρικέφαλους των χεριών, με τη χρήση βαρών. Πώς θα την κάνετε σωστά; Σταθείτε με τα πόδια σε έκταση στο πλάτος των ώμων, έπειτα λυγίστε τα γόνατα και τεντώστε μπροστά τους γοφούς σας (αν δυσκολεύεστε σε αυτήν τη στάση, προτιμήστε να καθίσετε σε ένα κεκλιμένο πάγκο). Γείρετε τη λεκάνη ελαφρώς μπροστά, στηριζόμενοι στους κοιλιακούς σας, και εκτείνετε το πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης για ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. 

 Αφού εντοπίσατε τη σωστή θέση, κρατήστε τα βαράκια σε ευθεία από τους ώμους σας κοιτώντας προς τα κάτω και σηκώστε τα χέρια είτε έχοντας τους αγκώνες σε ευθεία ή λυγίζοντάς τους ελαφρά. Επαναλάβετε την άσκηση 10 με 15 φορές, ανάλογα με τις αντοχές και τη φυσική σας κατάσταση, σταματήστε για λίγο για να χαλαρώσουν οι μύες και αρχίστε πάλι από την αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου