Το πρώτο τεχνητό μπιφτέκι - που δεν προϋποθέτει τη σφαγή ζώου- είναι υπόθεση μόλις έξι μηνών, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, κάτι που θα φέρει ριζικές αλλαγές στο χώρο της επιστήμης και της διατροφής.
Η ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ που συμμετέχει στην έρευνα προσπαθεί να παρασκευάσει, μέσω σειράς πειραμάτων, ένα μπιφτέκι από 10.000 βλαστοκύτταρα (αριθμός που προκύπτει μετά από πολλαπλασιασμό τους). Τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν ληφθεί από τον μυϊκό ιστό των ζώων.
Στη συνέχεια της διαδικασίας, τα βλαστοκύτταρα διαχωρίζονται από τον ιστό, ενώ δημιουργείται νέος μυϊκός ιστός παρόμοιος με αυτόν του μοσχαριού.
Οικολογικά οφέλη της μεθόδου
Αν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη και της μειωμένης κτηνοτροφικής παραγωγής.
Επιπλέον, η σφαγή των ζώων θα μειωθεί αισθητά ενώ θα σημειωθούν περαιτέρω οφέλη στον τομέα του περιβάλλοντος. (π.χ. η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος στο εργαστήριο θα καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια από την κανονική κτηνοτροφία, σύμφωνα με σειρά βρετανικών ερευνών)
"Είμαι αισιόδοξος ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε και μπιφτέκι", δήλωσε ο επικεφαλής τους Μαρκ Ποστ στην New Scientist. ο οποίος θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον κλάδο.
Διλήμματα και δυσκολίες
Για την ώρα βέβαια παραμένει άγνωστο το ποιος θα ήταν πρόθυμος να καταναλώσει το τεχνητό κρέας, μιας και αφενός η γεύση του θα είναι κάτι το εντελώς ξένο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφετέρου κανείς δε γνωρίζει για τυχόν επιπτώσεις από την κατανάλωσή του στην υγεία.
Αναφορικά με το παραπάνω δίλημμα, ο επιστήμονας ανέφερε σε σχετική συνέντευξή του στη βρετανική Daily Mail: "Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να βασιστούμε αποκλειστικά στην παραδοσιακή κτηνοτροφία τις επόμενες δεκαετίες. Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα με αυτήν τη μέθοδο και χρειαζόμαστε έναν θαρραλέο δοκιμαστή που θα είναι ο πρώτος που θα γευτεί το κρέας εργαστηρίου."
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: "Εάν κανείς δεν εμφανιστεί, τότε μάλλον θα το κάνω εγώ".
Όσο για το κόστος του πρώτου τεχνητού μπέργκερ; Αυτό θα είναι μάλλον απλησίαστο, αφού θα κοστίσει περίπου 230.000 ευρώ.
Πηγή: cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου