7/2/11

Τροφές που προλαμβάνουν τον καρκίνο!

Κατερίνα Διδασκάλου, ψυχολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των διαφόρων νοσημάτων. Σε ότι αφορά τον καρκίνο, πληθος απο μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ένα ποσοστό της τάξεως του 30-40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται, σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου DNA αποτελούν οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει αποδειχτεί ότι κάποια από αυτά οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε αυτοκτονία και μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Η ντομάτα προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο σταφύλι εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, είναι τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των ερευνών καθώς οι ουσίες σουλφοραφάνη, ινδόλη 3C και σελήνιο που εμπεριέχονται άφθονες σ΄αυτά τα τρόφιμα αναστέλλουν την έκφραση μιας γλυκοπρωτεϊνης, της MUC-1, που εμπλέκεται σημαντικά στη διαδικασία της καρκινογένεσης και της μετάστασης. Οι επιστήμονες ανακήρυξαν αυτές τις τροφές «ασπίδες» έναντι του καρκίνου.

Ωστόσο και άλλες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια με τα Ω-3 λιπαρά οξέα τους, ο λιναρόσπορος με την πλούσια περιεκτικότητά του σε α-λινολενικό οξύ και η σόγια, έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης για πιθανές προφυλακτικές επιδράσεις έναντι του καρκίνου του μαστού και όχι μόνο.

Αξίζει να τονιστεί ότι εκτός από την κατανάλωση των ανωτέρω τροφών, σημαντικό είναι να καταναλώνουμε ελάχιστο κορεσμένο λίπος (γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά και κρέατα), να πίνουμε ελάχιστο αλκοόλ και να φροντίζουμε για τη διατήρηση επιθυμητών επιπέδων βάρους.

Εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, μ΄αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου