9/1/11

Ιπποκράτης: Ο "πατέρας" της Ιατρικής - Βίος

Του Γιώργου Ανδρίτσου, φοιτητή Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Ο Ιπποκράτης, θεωρείται ότι έζησε από το 460 π.Χ μέχρι το 360 π.Χ. Ήταν διάσημος Έλληνας γιατρός και ο πρώτος που ταξινόμησε με συστηματικό τρόπο την ιατρική επιστήμη και εφάρμοσε τη μεθοδευμένη θεραπεία των νοσημάτων. Καταγόταν από την Κω, από το γένος Ασκληπιάδη και γιός του Ηρακλέιδη. Η μητέρα μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλα θεωρείται είτε η Φαιναρέτη, ή η Πραξιθέα, η οποία ήταν κόρη της Φαιναρέτης. Από την πλευρά της μητέρας, ήταν ο 20ος εγγονός του Ηρακλή και από του πατέρα ο 18ος εγγονός του Ασκληπιού.

Ήταν μαθητής αρχικά του πατέρα του, και στη συνέχεια του Ηρόδικου, του Γοργία, του ρήτορα Λεοντίνου και του Δημόκριτου, του Αβδηρίτη, αν και αρκετοι ερευνητές αναφέρουν ότι η σχέση του με το Δημόκριτο και το Γοργία δεν ήταν σχέση διδασκάλου- μαθητή, αλλά απλά μία πνεματική επικοινωνία.

Αφού εκπαιδεύτηκε στην ιατρική, αναχώρησε απ' την Κω και επισκέφθηκε διαδοχικά τη Θεσσαλία, τη Θάσο και τη Θράκη. Η φήμη του απλώθηκε γοργά σε όλη την Ελλάδα και πέρα από τα όριά της στην κραταιά Περσία. Έτσι, ο Αρταξέρξης, βασιλιάς της Περσίας, τον κάλεσε στην αυλή του στέλνοντας πρέσβεις με πολύτιμα δώρα αλλά εκείνος αρνήθηκε να φύγει απ' την πατρίδα του.

Φημολογείται πως θεράπευσε τον βασιλιά των Μακεδόνων Περδίκκα και λύτρωσε τα Άβδηρα από λοιμό. Συνεισέφερε πολλά στους Αργείους και τους Αθηναίους, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων. Οι τελευταίοι, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης τον μύησαν στα ελευσίνια μυστήρια και τον ανακήρυξαν πολίτη των Αθηνών. Επιπρόθετα, παραχώρησαν δωρεάν σίτιση στο Πρυτανείο για αυτόν και τους απογόνους του, αν και οι σύγχρονοι ερευνητές αμφισβητούν την ανάμειξη του σε γεγονότα της αττικής γης.

Πέθανε περίπου στην ηλικία των ενενήντα χρόνων στη Λάρισα και τάφηκε κάπου μεταξύ Γυρτώνος, Τυρνάβου και Λαρίσης. Σύμφωνα με τον Άνθιμο Γαζή το μνήμα του διατηρήθηκε μέχρι και το δεύτερο μ.Χ. αιώνα.

Ο Ιπποκράτης έζησε στην Ελλάδα κατά τον χρυσό αιώνα, ο οποίος ανέδειξε μεγάλος άνδρες, όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Θουκυδίδης. Περιόδευσε, όπως λέγεται, στη Θεσσαλία, τη Θράκη, τη Θάσο, τη Σκυθία, πιθανώς δε και στη Μέση Αίγυπτο. Είναι ο πρώτος που Θεμελίωσε την επιστημονική ιατρική όπως βεβαιώνει και ο Γαληνός, (πρώτος εξήνεγκε την τελείαν παρ' Έλλησι ιατρικήν. xiv, 676). Τα έργα του είναι προϊόντα έξοχης παρατήρησης, εμπειρίας και σπάνιου ορθολογισμού. Ουσιαστικά αποτελούν το μεγαλύτερο σταθμό στην πορεία της ελληνικής ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου