2/12/10

Τεχνητός Βηματοδότης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε...

Ο τεχνητός βηματοδότης είναι μια μικρή ηλεκτρική συσκευή που εμφυτεύεται στο πάνω μέρος του θώρακα για να αντιμετωπιστεί η πολύ αργή συχνότητα της καρδιάς. Ο σκοπός του βηματοδότη είναι μεταβάλλει τον καρδιακό ρυθμό ώστε να ανταποκρίνεται η καρδιά στις ανάγκες τον σώματος σε αίμα μέσω βηματοδοτικών σημάτων που μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά σήματα της καρδιάς.

Οι ασθενείς στους οποίους απαιτείται η χρήση τεχνητού βηματοδότη, συνήθως παραπονούνται για ζάλη, «άδειο κεφάλι» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, καταβολή και λιποθυμίες, οι οποίες όμως σχετίζονται με τον αργό καρδιακό ρυθμό.

Ένα σύστημα βηματοδότη περιλαμβάνει συνήθως μια γεννήτρια παλμού η οποία παράγει και τα βηματοδοτικά ερεθίσματα, και δύο ηλεκτρόδια, τα οποία εισάγονται μέσα από τις φλέβες και τοποθετούνται στο άνω και το κάτω διαμέρισμα της καρδίας και αποδίδουν τα βηματοδοτικά ερεθίσματα στην καρδιά και από την καρδιά. Διαβάζοντας αυτά τα σήματα η γεννήτρια είναι ικανή να παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα και να ανταποκρίνεται ανάλογα.


Οι βηματοδότες δεν λειτουργούν σε μόνιμη βάση. Αναμένουν τον φυσικό ρυθμό από τις κοιλίες και τους κόλπους και όταν πέσει κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα, στέλνουν ισχυρά βηματοδοτικά ερεθίσματα με σκοπό να υποχρεώσουν την καρδιά να συσπαστεί και να τροφοδοτήσει με αίμα το σώμα. Αντίθετα, εάν είναι πάνω από το φυσιολογικό, οι βηματοδότες αναστέλλουν την παραγωγή ερεθισμάτων.

Γίωργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου