14/12/10

Έρευνα: Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την ψυχική διάθεση!

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όλοι οι καπνιστές, για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να κόψουν το κάπνισμα τονίζουν ότι τους χαλαρώνει και τους βελτιώνει την ψυχική τους διάθεση. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπράουν των Η.Π.Α. έρχεται να αντικρούσει την παραπάνω άποψη και να επισημάνει ότι τελικά η διακοπή του καπνίσματος είναι αυτή που φέρνει τα παραπάνω αποτελέσματα!

Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ και τον Εθισμό της Ιατρικής Σχολής του Γουόρεν Άλπερ στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ, μελέτησαν 236 άνδρες και γυναίκες που εκτός από καπνιστές, κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ. Ο στόχος της μελέτης, ήταν να διαπιστωθεί εάν η διακοπή του καπνίσματος βοηθά τους ανθρώπους ψυχολογικά.

Στους εθελοντές ζητήθηκε να διακόψουν το κάπνισμα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατάφεραν να το κόψουν έστω και για λίγο, η ψυχική τους κατάσταση βελτιώθηκε! Όταν όμως το ξανάρχισαν η διάθεση τους χειροτέρεψε και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ήταν ακόμα χειρότερη από την αρχική κατάσταση.

Επιπρόσθετα, για όσο περισσότερο χρόνο διατηρήθηκε η αποχή, τόσο λιγότερα ήταν τα συμπτώματα αρνητικής διάθεσης που είχαν οι εθελοντές. Αντίθετα, όσοι δεν κατάφεραν να το κόψουν, παρέμειναν οι πιο καταθλιπτικοί από όλους.

Το συμπέρασμα της έρευνας λοιπόν, είναι ότι δεν ισχύει η ανησυχία των καπνιστών ότι το “κόψιμο” του καπνίσματος θα είναι μια οδυνηρή ψυχολογική θυσία και ότι με τη διακοπή του πέρα από τα άπειρα οφέλη για τη σωματική υγεία επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου