6/11/10

Κοινό κρυολόγημα: Αλήθειες και Ψέματα...

Τα κυριότερα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι, η καταρροή, ο βήχας, ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η αδιαθεσία, ενίοτε και πυρετός. Έχει υπολογιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μας υποφέρουμε από το κοινό κρυολόγημα περίπου 200 φορές. Κάθε φορά διαρκεί κατά μέσο όρο εννέα ημέρες. Η Τζένιφερ Άκερμαν, κορυφαία Βρετανίδα δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων, συγκέντρωσε τα πορίσματα πολλών από αυτές τις έρευνες και αποκαλύπτει αλήθειες και μύθους που σχετίζονται με την πιο κοινή λοίμωξη στον κόσμο.

1) Δεν είμαστε πιο ευάλωτοι. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος οφείλονται κυρίως στο πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας στην ίωση. Όσο πιο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τόσο πιο έντονα αλλά σύντομα, θα είναι τα συμπτώματα.


2) Η βιταμίνη C δεν σταματάει το κρυολόγημα, αλλά βοηθάει στην πρόληψή του, μόνο εάν εκτίθεστε σε δριμύ ψύχος ή αν υποβάλλεστε σε εξαντλητική σωματική κόπωση. Διαφορετικά, το να τρώει κανείς πολλά εσπεριδοειδή απλώς απαλύνει ελαφρά την ένταση των συμπτωμάτων.


3) Φιληθείτε άφοβα, διότι οι περισσότεροι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της μύτης ή των ματιών και όχι μέσω του στόματος. Μόνο ένας στους 16 θα «κολλήσει» κρυολόγημα φιλώντας το σύντροφό του. Προσέξτε όμως όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει, καθώς και τις μολυσμένες επιφάνειες.


4) Οι πράσινες βλεννώδεις εκκρίσεις από τη μύτη αποτελούν απλώς ένδειξη πως το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά. Όσο πιο πράσινη είναι η βλέννα, τόσο περισσότερα λευκοκύτταρα έχει επιστρατεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να καταπολεμήσει το κρυολόγημα.


5) Το δυνατό φύσημα της μύτης δεν βοηθάει διότι δεν ευθύνεται η υπερβολική παραγωγή βλέννας στη μύτη αλλά η διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στις ρινικές διόδους. Επίσης, για να αποφύγετε την επιμόλυνση των ιγμορείων, καλό είναι να φυσάτε μαλακά, ένα ρουθούνι κάθε φορά.


6) Οι ιοί είναι απρόσβλητοι στο αντιβακτηριδιακό σαπούνι επειδή το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς και όπως δεν θεραπεύεται με τα αντιβιοτικά, έτσι δεν προλαμβάνεται από τα αντιβακτηριδιακά σκευάσματα. Παρ’ όλα αυτά τα απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα απομακρύνουν αποτελεσματικότερα τους ιούς που ευθύνονται για το κρυολόγημα απ' ό,τι το σαπούνισμα των χεριών.


7) Το πλύσιμο των ρούχων δεν σκοτώνει τα μικρόβια. Αν και πλένοντας τα ρούχα εξολοθρεύετε το 99% των βακτηρίων, οι αριθμοί τους είναι τέτοιοι που και πάλι παραμένουν αρκετά για να προκαλέσουν μια λοίμωξη. Μάλιστα, οι ιοί είναι ακόμη πιο ανθεκτικοί στο πλύσιμο και κρύβονται αποτελεσματικά στις πτυχώσεις των υφασμάτων.


8) Δεν προστατεύεστε παραμένοντας εντός. Μία από τις πιο πιθανές πηγές ιών του κρυολογήματος είναι εσωτερικοί χώροι και αντικείμενα. Όπως πόρτες, σκάλες, πληκτρολόγια, τηλέφωνα κτλ.


9) Ένα ποτηράκι την ημέρα, το κρυολόγημα κάνει πέρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι πίνουν ώς δύο ποτηράκια αλκοόλ την ημέρα διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να κρυολογήσουν από όσους δεν πίνουν. Προσοχή, όμως, όλα τα οφέλη αναιρούνται αν το παρακάνετε.


10) Φταίνε και τα γονίδια. Έχει ανακαλυφθεί, ότι συγκεκριμένες γενετικές διαφοροποιήσεις στους υποδοχείς των κυττάρων όπου προσκολλώνται οι ρινοϊοί του κρυολογήματος εξηγούν γιατί κάποιοι κρυολογούν συχνότερα από το φυσιολογικό.


11) Τα ζεστά ρούχα δεν προστατεύουν. Κρυολογούμε κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες γιατί ο ψυχρός και υγρός καιρός μάς αναγκάζει να συνωστιζόμαστε σε κλειστούς χώρους, όπου οι ιοί μπορούν ευκολότερα να μεταπηδήσουν από τον έναν στον άλλο.


12) Η γιαγιά έχει δίκιο για την κοτόσουπα. Η κατανάλωση κοτόσουπας μειώνει την κίνηση των ουδετερόφιλων, δηλαδή των κυττάρων που συρρέουν σε περιοχές όπου υπάρχει λοίμωξη και προκαλούν οίδημα. Έτσι απαλύνονται εν μέρει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.


Πηγή: newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου