15/11/10

Μην είστε «αλλού»! Σας κάνει δυστυχισμένους!!!

Επιστήμονες του Χάρβαρντ, ύστερα από έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν σχεδόν τη μισή τους μέρα ονειροπολώντας, κάνοντας σκέψεις και φαντασιώσεις για πράγματα διαφορετικά από αυτά που κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή.
Το λυπηρό της κατάστασης όμως, είναι το ότι αυτή η ονειροπόληση, δεν μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά πιο δυστυχισμένους, από ό,τι αν μπορούσαμε να είμαστε κυριολεκτικά παρόντες, με το σώμα και το νου τους, στην κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας. Καθόλου περίεργο που στο σεξ, περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, οι άνθρωποι βρίσκονται στο παρόν, άρα είναι και πιο ευτυχισμένοι.

Στη μελέτη περιλαμβάνονταν 2250 άτομα από 83 χώρες. Οι ερευνητές με μία εφαρμογή του i-Phone, καλούσαν τους εθελοντές σε πολύ συχνά αλλά άτακτα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τους ρωτούσαν πόσο ευτυχισμένοι είναι και τι σκέφτονται εκείνη τη στιγμή. Όπως αποκαλύφθηκε, το 50% του χρόνου τους, οι εθελοντές ρέμβαζαν σε άσχετα πράγματα, ευχάριστα και δυσάρεστα.

Στην ίδια έρευνα, οι εθελοντές δήλωσαν περισσότερο ευτυχισμένοι όταν έκαναν σεξ, όταν ασκούνταν σωματικά και όταν συμμετείχαν σε μία συζήτηση, και λιγότερο χαρούμενοι όταν ξεκουράζονταν, δούλευαν ή ασχολούνταν με τον υπολογιστή.

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει τονιστεί η ανάγκη του ανθρώπου να ζει το παρόν προκειμένου να νιώθει ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Σήμερα, ψυχολόγοι λένε ότι η περιπλάνηση του νου αποτελεί περισσότερο την αιτία, παρά τη συνέπεια του αισθήματος της δυστυχίας που επικρατεί.

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου