28/11/10

"Γριπωμένα" τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Μείωση του τζίρου παρατηρείται στα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας για το έτος 2010, φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στην κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα μας.
Αφενός, η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες, αφετέρου, τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργούν συνθήκες πίεσης στον ιδιωτικό κλάδο υγείας.

Για τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους παρατηρείται ποσοστιαία άνοδος 25% στις εισόδους σε δημόσια νοσοκομεία ενώ αντίθετα όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι παρουσιάζουν ύφεση τόσο σε επίπεδα τζίρου όσο και σε επίπεδα κερδών σε σχέση με το 2009. Η τάση αυτή δείχνει ότι ο Έλληνας πολίτης στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία προτιμά την φτηνότερη λύση της δημόσιας περίθαλψης. Τα κέρδη του ιδιωτικού κλάδου μειώνονται ακόμα περισσότερο λόγω των τεράστιων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τα νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, ωστόσο, οι μεγάλοι "παίχτες" (ΙΑΣΩ, ΥΓΕΙΑ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ) δε δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς θεωρούν πως τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οργάνωσης με αποτέλεσμα να προσφέρουν χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών ενώ ταυτόχρονα κοστίζουν ακριβότερα στο κράτος και στα ταμεία. Για τον λόγο αυτό τα ταμεία αναμένεται να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της στρατηγικής τους παραχωρώντας υπηρεσίες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Αστέριος Τζέλιος, απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου