3/11/10

Η ονυχοφαγία με δυό λόγια...

Ονυχοφαγία είναι η συνήθεια του ατόμου να τρώει τα νύχια του. Εμφανίζεται από νηπιακή ηλικία με το πιπίλισμα των δακτύλων, συνεχίζεται στην παιδική και κορυφώνεται στην εφηβική ηλικία που συναντάται σχεδόν στο 50% του εφηβικού πληθυσμού και στη συνέχεια μειώνεται. Σημειωτέον είναι ότι συναντάται και στο 5% των ηλικιωμένων.
Για την εμφάνισή της υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Σύµφωνα µε την ψυχαναλυτική θεωρία, η ονυχοφαγία σχετίζεται µε µια παλινδρόμηση στην εποχή του θηλασµού, αναζητώντας την ηδονή της θηλής την ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς. Επίσης η ονυχοφαγία εντείνεται κατά τη διάρκεια περιόδων νευρικότητας και άγχους, όπως και άλλες «υπερκινητικές» καταστάσεις, όπως οι ρυθμικές κινήσεις των ποδιών, η ενασχόληση με τα μαλλιά, το σκάλισμα της μύτης κτλ. Σε κάθε περίπτωση, αντιπροσωπεύει έναν τρόπο εξωτερίκευσης της έντασης και του άγχους.

Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι το δάγκωμα των νυχιών μπορεί έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αφού μεταφέρονται στο στόμα μας βακτήρια , μικρόβια αλλά και επικίνδυνες ουσίες, που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια των νυχιών, οι οποίες δύσκολα καθαρίζονται. Πρέπει εδώ να επισημάνουμε, ότι όταν υπάρχει χειρονακτική εργασία με βιομηχανικά υλικά, αν ο εργαζόμενος έχει αυτή τη συνήθεια, είναι υποχρεωτικό να φοράει γάντια διότι εγκυμονούν σοβαρότεροι κίνδυνοι.

Επίσης από αισθητικής πλευράς με την ονυχοφαγία, τα δάχτυλα και τα χέρια μας δεν έχουν και την καλύτερη εμφάνιση.

Για τον περιορισμό της, μπορούμε να αγοράσουμε από το φαρμακείο κάποιο φάρμακο ή κάποια λοσιόν με πικρή γεύση ώστε να αποθαρρύνεται η συνήθεια της ονυχοφαγίας. Η βασική όμως θεραπεία είναι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν το σύµπτωµα. ∆ιαφορετικά, ακόµη και αν σταματήσει κάποιος να τρώει τα νύχια του, θα βρει κάποια άλλη διέξοδο, κυρίως µε στοµατική διέγερση π.χ. κάπνισµα. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στα παιδιά, επειδή τα μαλώνουν να τρώνε τα νύχια τους, αυτά μασάνε τα μολύβια, τα τηλεκοντρόλ και άλλα μικροαντικείμενα που τυχαίνει να κρατάνε.

Του Γιώργου Ανδρίτσου, φοιτητή Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου