17/11/10

Η ιστορία της ιατρικής...

O πρώτος γιατρός όλων των οργανισμών ζωικών και φυτικών, σύνθετων και απλών είναι το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός. Αυτό βέβαια αφορά τους επανορθωτικούς μηχανισμούς των οργανισμών που είναι ακούσιοι ή υποβοηθούμενοι από τον ίδιο τον οργανισμό μέσω αντανακλαστικών ερεθισμάτων.  Για παράδειγμα ο μηχανισμός σχηματισμού θρόμβων για το σταμάτημα μιας αιμορραγίας ή η δημιουργία φαγούρας οδηγεί τον σκύλο να γλύφει τις πληγές του για να τις καθαρίσει και να τις απολυμάνει με τις αντιβακτηριδιακές ουσίες που βρίσκονται στο σάλιο του.

Ιατρική βέβαια είναι η επιστήμη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Ο άνθρωπος ξεκίνησε τις προσπάθειες καταπολέμησης των ασθενειών από πολύ νωρίς. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της ιατρικής από το 3000 π.χ. , ενώ είναι πια αποδεδειγμένο από ευρήματα, ότι διάφορες μορφές πρακτικής ιατρικής ακόμη και χειρουργικής υπήρχαν ακόμα και πολύ νωρίτερα.

Έτσι εδώ και χιλιάδες χρόνια η κάθε φυλή ή η κάθε κοινωνική ομάδα είχε τους θεραπευτές της για να αντιμετωπίσει από τις ασθένειες και τα τραύματα των πολεμιστών μέχρι τις τεχνικές βαλσάμωσης των Φαραώ.

Στην Ελλάδα ,αλλά και στον κόσμο, τα πρώτα οργανωμένα θεραπευτήρια ήταν τα Ασκληπιεία ,με γνωστότερα αυτά της Επιδαύρου και της Κω. Στην πραγματικότητα η θεραπεία γινόταν από τους ιερείς σε τελετές που χρησιμοποιούσαν όμως φαρμακευτικά βότανα και φυσικά προϊόντα, αλλά συχνά όμως έκαναν και χειρουργικές επεμβάσεις . Ο πρώτος που θεμελίωσε την ιατρική ήταν ο φιλόσοφος Αλκμέων αρχές 5ου αιώνα π.Χ. ο οποίος έγραψε και το πρώτο ιατρικό βιβλίο το «Περί Φύσεως». Ο Ιπποκράτης που θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, έζησε στο νησί Κω, όπου ο πατέρας του ήταν ιερέας στο Ασκληπιείο .Έτσι ερχόταν σε επαφή με ασθενείς από πολλές περιοχές , κατέγραφε και μελετούσε τις ασθένειες. Οι μελέτες του αυτές απομυθοποίησαν την αρρώστια ,που θεωρείτο τιμωρία σταλμένη από τον Θεό και την έκανε αντικείμενο έρευνας και μελέτης, περιγράφοντας τρόπους εξέτασης, χρήσης χειρουργικών εργαλείων και παρασκευής φαρμάκων. Με αυτόν τον τρόπο προσέγγισης, φτάσαμε στο σήμερα έχοντας πλέον κωδικοποιήσει τις μεθόδους διάγνωσης, την περιγραφή και τις θεραπείες της κάθε ασθένειας.

Τα πρώτα φάρμακα αναζητήθηκαν σε βότανα και χρησιμοποιήθηκαν εδώ και 5000 χρόνια και μάλιστα γύρω στο 2700 π. Χ. γράφτηκε στην Κίνα και το πρώτο βιβλίο που αναφέρει 365 φαρμακευτικά βότανα. Αυτά τα βότανα τα χρησιμοποιούσαν αρχικά οι μάγοι και οι ιερείς. Αυτό βέβαια ήταν και η αιτία τον Μεσαίωνα η Χριστιανική θρησκεία να αποθαρρύνει την χρήση των βοτάνων επειδή είχαν συνδεθεί με τη μαγεία και να ενθαρρύνει τη δύναμη της πίστης για τη θεραπεία των ασθενειών.

Σήμερα η φαρμακολογία αναζητά , ερευνά , αναλύει και συνθέτει με την σύγχρονη τεχνολογία νέα φάρμακα από βότανα και ουσίες οργανισμών μέχρι στοχευμένα χημικά και προϊόντα Νανοτεχνολογίας.

Σταθμοί στην φαρμακολογία είναι η ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1929 του διασημότερου αντιβιοτικού, επίσης η ανακάλυψη, από τον Jenner το 1796 του εμβολίου κατά της ευλογιάς και η παρασκευή του εμβολίου κατά της λύσσας το 1885 από τον Louis Pasteur, προετοίμασαν το έδαφος για την παρασκευή και άλλων εμβολίων που μαζί με την πενικιλίνη, έσωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Βέβαια η ανθεκτικότητα των μικροβίων ,οι νέες ασθένειες και ο περιορισμός παρενεργειών στα υπάρχοντα φάρμακα, απαιτούν συνεχή επιστημονική έρευνα για παρασκευή νέων αποτελεσματικών αλλά και οικονομικών φάρμακων .

Η ιατρική τεχνολογία έχει και αυτή τους σταθμούς της , ενδεικτικά αναφέρουμε τις ανακαλύψεις του μικροσκοπίου το 1800 και των ακτίνων X το 1901 ,οι οποίες αποδείχθηκαν ανεκτίμητες στις διαγνώσεις αλλά και ως θεραπευτικό εργαλείο η δεύτερη. Επίσης η αναισθησία που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1846 χαρακτηρίστηκε ως η επανάσταση στην Ιατρική..Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές με την αποκωδικοποίηση του DNA ,η ανακάλυψη των βλαστοκυτάρων για την ανάπλαση οργάνων , η ρομποτική και τα LASER για την χειρουργική , η χρήση της Νανοτεχνολογίας σε στοχευμένες θεραπείες είναι τα τελευταία εργαλεία της ιατρικής επιστήμης που δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Του Γιώργου Ανδρίτσου, φοιτητή Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου