27/11/10

AIDS: Μόνο πρόβλημα υγείας;

Το 1988 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε καθιέρωσαν την 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σε μια προσπάθεια να στρέψουν την προσοχή σε μια από τις φονικότερες ασθένειες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Με εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο και την επιστήμη σε αδυναμία να προσφέρει μια οριστική θεραπεία του ιού, το AIDS αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα, έναν απ' τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια υγεία. Μήπως, όμως, είναι κάτι παραπάνω από αυτό?

Λόγω της φύσης του ιού και του τρόπου μετάδοσης τα άτομα που νοσούν υφίστανται έντονο τον κοινωνικό ρατσισμό. Τα οροθετικά άτομα στιγματίζονται και γίνονται θύματα διακρίσεων από ανθρώπους που θεωρούν ότι το πρόβλημα υγείας τους στερεί, παράλληλα, θεμελιώδη ατομικά τους δικαιώματα. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί και ο φόβος του AIDS, φυσιολογική απόρροια της άγνοιας, που οδηγεί σε περιθωριοποίηση των οροθετικών.

Για να μην εξελιχθεί, λοιπόν, το AIDS και σε μια κοινωνική μάστιγα είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση του κόσμου, ενημέρωση που θα πρέπει να ξεκινάει μέσα από τα σχολεία και να έχει ως στόχο, αφενός την προστασία και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, και αφετέρου την ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη απέναντι στους ανθρώπους που δίνουν αυτόν τον πολύ δύσκολο αγώνα.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ένα πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις τρέχοντας από αυτό, αλλά κοιτάζοντάς το κατάματα.

Γεωργία Μάλλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου