24/11/10

22 – 28 Νοεμβριου: εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων στα Νοσοκομεία!

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, όπως είναι λογικό, δε γινόταν να μην αγγίξει και τον κλαδο της δημόσιας υγείας. Μαζί με τις περικοπές μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους, περιλαμβανομένων και των γιατρών του Ε.Σ.Υ., το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε μία συνεχή προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων και από τα δημόσια Νοσοκομεία, μειώνοντας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό.
Για το λόγο αυτό, οι γιατροί του Ε.Σ.Υ. αποφάσισαν να κλείσουν τα ταμεία όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας, νοσοκομείων και κέντρων υγείας επιτρέποντας σε όλους τους πολίτες να τα επισκέπτονται για εξετάσεις χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ.
 
Αυτή η δωρεάν πρόσβαση στα Νοσοκομεία ισχύει ήδη από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα κατάθλιψης και ψυχικές διαταραχές λόγω αγχους.

Αξιοσημείωτο, είναι μάλιστα το γεγονός ότι το μετά από εισήγηση του επιστημονικού του συμβουλίου, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί το ποσοστό των ασθενών που κάνουν αίτηση για εισαγωγή με σκοπό αποκλειστικά τη σίτιση τους.

Οι ειδικοί επιπλέον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι με τη χορήγηση μόνο γενόσημων φαρμάκων στους ανασφάλιστους και στους άπορους, τα ποσοστά πασχόντων από AIDS θα αυξηθεί δραματικά, καθώς οι οροθετικοί ασθενείς δεν θα δύνανται να πάρουν την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου