20/11/10

Φανατισμός - Ανθρώπινα δικαιώματα σημειώσατε 1

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δηλώνοντας ότι "η έλευση ενός κόσμου στον οποίον τα ανθρώπινα όντα θα απολαμβάνουν την ελευθερία της έκφρασης και της πίστης και την ελευθερία από τον φόβο και την στέρηση" είναι "η ύψιστη προσδοκία του κοινού ανθρώπου".
Στις 16 Νοεμβρίου 2010 η χώρα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη αποδεικνύει πως το όραμα των συντακτών του θεμέλιου λίθου του διεθνούς δικαίου περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει αυτό ακριβώς, ένα όραμα.

Το πρωί της Τρίτης μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν δημόσια προσευχή σε διάφορα - ελλείψει τεμένους - σημεία της Αττικής για την μεγάλη θρησκευτική εορτή Αϊντ Αλ Αντχα. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις, ωστόσο, σημαδεύτηκαν από επεισόδια, όταν κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να πετάξουν ακόμη κι αυγά και γιαούρτια στους πιστούς που προσπαθούσαν να προσευχηθούν. Πρόκειται για εικόνες που όχι μόνο υπονομεύουν την Ελλάδα διεθνώς, αλλά μας κάνουν να αναρωτιόμαστε σε ποια επίπεδα μπορεί να φτάσει η έκπτωση αξιών που τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο χαρακτηρίζει την χώρα μας.

Αναμφισβήτητα, η αυξανόμενη συσσώρευση μεταναστών στο κλεινόν άστυ προκαλεί εντάσεις και την δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων · ωστόσο η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί το πρόβλημα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταφράζεται σε τέτοιες εκδηλώσεις μίσους και σε παραβίαση αναφαίρετων δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας. Άνθρωποι που θέλουν να ονομάζονται Έλληνες και χριστιανοί δεν επιτρέπεται να παρασύρονται από φανατισμό, καταπνίγοντας την ελευθερία της έκφρασης αλλόθρησκων συνανθρώπων τους.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση τα έκτροπα της Τρίτης καταδεικνύουν το ουσιαστικότερο πρόβλημα της χώρας μας και αυτό δεν είναι ούτε πολιτισμικό ούτε οικονομικό. Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία της οποίας θύματα ήταν αυτή τη φορά οι μουσουλμάνοι πιστοί, αισθήματα που χαρακτηρίζουν κι άλλες εκφάνσεις του καθημερινού βίου, αποδεικνύουν πως η χώρα μας αντιμετωπίζει μια κρίση μεγαλύτερη από την οικονομική και αυτή εντοπίζεται στο αξιακό της σύστημα. Είναι μια κρίση ηθική, ένα πρόβλημα βαθύ δημοκρατίας.

Γεωργία Μάλλιου, Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου