8/10/10

Οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο οσφυαλγίας

Εάν χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο για να αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, τώρα τον έχετε: τα ευρήματα μιας νέας ανάλυσης έδειξαν ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανόν να υποφέρουν από οσφυαλγία σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι Φιλανδοί ερευνητές, που συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους 40 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 300.000 ενήλικες και έφηβοι καπνιστές, πρώην καπνιστές ή μη καπνιστές, αναφέρουν ότι, αν και τα δεδομένα τους δεν αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε οσφυαλγία, υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας «μέτριας» συσχέτισης μεταξύ της επιβλαβούς αυτής συνήθειας και της οσφυαλγίας, η οποία ωστόσο ενδέχεται να είναι «τουλάχιστον εν μέρει αναστρέψιμη».
«Οι καπνιστές (έφηβοι ή ενήλικες) έχουν 31% υψηλότερο κίνδυνο οσφυαλγίας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ωστόσο η εκτίμηση αυτή αναφέρεται στην εμφάνιση οσφυαλγίας για μία ημέρα ή περισσότερο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών», δηλώνουν οι ερευνητές.

Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη για τη χρόνια ή την πιο σοβαρή οσφυαλγία, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι καμία από τις μελέτες δεν είχε σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί εάν υπήρχε σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Τα ευρήματα των επιστημόνων, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Medicine, έδειξαν επίσης ότι η σχέση αυτή καπνίσματος και οσφυαλγίας ήταν πιο ισχυρή στους έφηβους απ' όσο στους ενήλικες καπνιστές.

Ωστόσο, το καλό είναι, προσθέτουν οι επιστήμονες, ότι η ανάλυση έδειξε πως η σχέση αυτή ενδέχεται να είναι «τουλάχιστον εν μέρει αναστρέψιμη» καθώς οι πρώην καπνιστές ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για την ανακούφιση οσφυαλγίας σε σύγκριση με τους ενεργούς καπνιστές.

Πηγή: Reuters Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου