Το αρωματικό ρόφημα που κατέκτησε όλο τον κόσμο, καρπός ενός αυτοφυούς δένδρου της Αιθιοπίας ,ανακαλύφθηκε μάλλον τυχαία και υιοθετήθηκε από τους μάγους Αφρικανικών και Αραβικών φυλών ως διεγερτικό ,σιγά σιγά όμως πέρασε ως δυναμωτικό στους πολεμιστές αλλά και στους απλούς ανθρώπους αυτών των φυλών. Από εκεί, τον πήραν οι Άραβες και έκαναν ένα είδος κρασιού. Πολλοί ευρωπαίοι έμποροι που είχαν συνηθίσει να πίνουν καφέ σε αυτές τις χώρες, γύρω στο 1600 τον έφεραν μαζί τους και έτσι έγινε δημοφιλής στους ευρωπαίους ,όπου και άρχισε να ψήνεται ο καφές, το γνωστό καβούρδισμα. Το καφεόδενδρο , είναι ένα δένδρο που μπορεί να φτάσει και τα 10 μέτρα ύψος ,αλλά συνήθως κλαδεύεται χαμηλότερα. Η ετήσια συγκομιδή καφέ από κάθε δένδρο είναι μικρή, περίπου μισό κιλό όταν καβουρντιστεί .
Οι κύριες ποικιλίες καφέ είναι δύο, ο Arabica και ο robusta , αλλά στο εμπόριο διατίθεται ως μίγμα τους. Σήμερα, ο καφές είναι το δεύτερο σε αξία πωλήσεων προϊόν στον πλανήτη ,μετά το πετρέλαιο!!!
Ένα από τα κύρια συστατικά του καφέ είναι η καφεΐνη . Ο καφές φίλτρου έχει περισσότερη καφεΐνη, από τους άλλους καφέδες. Όμως έχει επικρατήσει λανθασμένη άποψη ότι είναι πιο ελαφρύς, επειδή φιλτράρετε. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στα 150 ml ροφήματος είναι για καφέ φίλτρου 90 mg, καφέ στιγμής 63 mg, τσάι 42 mg, τσάι στιγμής 30 mg, Coca-cola 16 mg.
Οι γεύσεις, τα αρώματα, οι τρόποι παρασκευής και εμπλουτισμού καθώς επίσης ο τρόπος κατανάλωσης του δίνουν τόσα επίθετα, όσοι είναι οι Γιάννηδες στην Ελλάδα.
Η πιο γνωστή επίδραση του καφέ στον άνθρωπο ,αφορά στο νευρικό σύστημα. Σε λογικές ποσότητες μάλλον βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες γιατί προκαλεί εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση όμως προξενεί νευρικότητα, άγχος, αϋπνία, τρέμουλο. Έχουν αναφερθεί και πολλές ευεργετικές του ιδιότητες ,όπως και για πολλά άλλα βότανα και εκχυλίσματα, για την υγεία του ανθρώπου αλλά η δοσολογία, οι αλληλεπιδράσεις είναι προς διερεύνηση, γιαυτό τα καφεδάκια μας με μέτρο και μη ξεχνάμε ότι ο καφές” αλά ελληνικά “είναι μια καλή και δοκιμασμένη πρόταση κοινωνικής δικτύωσης.
Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου