24/8/10

ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΟ: Οσα πρέπει να γνωρίζουμε…

   Το χασμουρητό είναι μια χαρακτηριστική κίνηση που κάνει ο οργανισμός μας και εκδηλώνεται με βαθιά εισπνοή από το στόμα με ταυτόχρονη έκταση των μυών του στόματος ,την έκταση των χεριών και τέντωμα του θώρακα και συνοδεύεται συνήθως με κλείσιμο των ματιών και από τον χαρακτηριστικό ήχο “αη-αη-αη”.Η συνολική διάρκειά του είναι 5-6 sec.

   Το χασμουρητό εκδηλώνεται όχι μόνο στους ανθρώπους ,αλλά και στα ζώα και μάλιστα από την εμβρυακή ηλικία. Ανήκει στην κατηγορία των δυσεξήγητων συμπεριφορών του εγκεφάλου το μόνο σίγουρο όμως είναι, ότι δεν γίνεται άσκοπα.

   Έχουν υπάρξει αρκετές ερμηνείες για την αναγκαιότητά του, Πολλοί θεωρούν ότι το χασμουρητό εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο: π.χ. όταν είμαστε κουρασμένοι αναπνέουμε αργά και έτσι χασμουριόμαστε για να παίρνουμε πιο βαθιές εισπνοές ή όταν βρισκόμαστε σε μικρό χώρο με πολύ κόσμο και υπάρχει στο χώρο αυξημένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης είναι ένας τρόπος για επαναφορά στην εγρήγορση, αφού τεντώνονται οι μύες και επιτείνεται ο καρδιακός ρυθμός και αυξάνεται η εγκεφαλική δραστηριότητα ,ώστε ο οργανισμός να είναι έτοιμος για δράση.
  
   Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι, επειδή είναι μεταδοτικό, ιδιαίτερα στον άνθρωπο και σε κάποια είδη πιθήκων και ζώων, ίσως είναι αρχέγονος τρόπος επικοινωνίας για συντονισμό της ομάδας-αγέλης για ύπνο ή για κάποια δραστηριότητα.

Αξιοσημείωτο:
Ακόμη και το έμβρυο στην κοιλιά της μητέρας του παρουσιάζει χασμουρητό. Έχει παρατηρηθεί ότι το έμβρυο αρχίζει να χασμουριέται από την 11η εβδομάδα της ζωής του!!!!

  
   Συνήθως χασμουριόμαστε μόλις ξυπνήσουμε ή όταν νυστάζουμε και πρέπει να κοιμηθούμε..Το υπερβολικό και συχνό όμως χασμουρητό, ίσως συνδέεται, με αναιμία, ημικρανία και άλλες ασθένειες , ή με θεραπείες που βασίζονται σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση.
   
   Το χασμουρητό προσφέρει και μια απόλαυση ανάλογη με αυτή του οργασμού έτσι εξηγείται γιατί πολλές γυναίκες χασμουριούνται στη μέση της ερωτικής πράξης σαν να θέλουν να υποκαταστήσουν έναν οργασμό που δεν έρχεται.
  
   Επίσης το χασμουρητό μπορεί εύκολα να μας εκθέσει σε εκδηλώσεις που μας είναι βαρετές. Βέβαια αν κάποιος χασμουρηθεί την ώρα που του μιλάμε, καλό θα ήταν να μην το παρεξηγήσουμε γιατί οι λόγοι πρόκλησής του είναι πολλοί και άγνωστοι, βέβαια αν είμαστε ομιλητές θα πρέπει να ζωντανέψουμε λίγο τη συζήτηση με κάποιο αστείο η ανέκδοτο.
  
   Το χασμουρητό είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και αν θέλετε να το επιβεβαιώσετε, όταν θα βρίσκεστε συνάντηση χασμουρηθείτε διακριτικά, βάζοντας το χέρι σας μπροστά από το στόμα. Θα παρατηρήστε μετά τους άλλους έναν -έναν να χασμουριούνται .

Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε;
  
   Για την αποφυγή του ,προσπαθήστε να αναπνέετε από τη μύτη ή ρίξτε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας. Η αναπνοή από τη μύτη ψύχει καλύτερα τον εγκέφαλο, οπότε δεν χρειάζεται να τον δροσίζεται μέσω των βαθειών εισπνοών του χασμουρητού.

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου