21/8/10

Ο πιο σωστός τρόπος βουρτίσματος των δοντιών

Μέχρι τώρα έχουν περιγραφεί από οδοντιάτρους διάφοροι τρόποι βουρτσίσματος. Σήμερα, ο προτεινόμενος τρόπος για ενήλικες και για παιδιά άνω των 9 ετών είναι η τεχνική Bass. Η τεχνική Bass είναι μια τεχνική βουρτσίσματος που έχει ως στόχο την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας όχι μόνο από τις οδοντικές επιφάνειες αλλά ακόμα και μέσα από τα ούλα. Η τεχνική Bass δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται αν δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή, καθώς μπορεί, αν δεν γίνεται σωστά, να μην καθαρίζει σωστά τη στοματική κοιλότητα και να τραυματίσει τα ούλα. Η λογική της τεχνικής Bass είναι να τοποθετήσει μερικές τρίχες από τη οδοντόβουρτσα μέσα στα ούλα και να απομακρύνει την οδοντική πλάκα από αυτά, προλαμβάνοντας έτσι, τη δημιουργία ουλίτιδας και κατ’ επέκταση περιοδοντίτιδας.

Η τεχνική έχει ως εξής:
1. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει τρυγία (πέτρα) πάνω στα δόντια. Γι΄ αυτό προτείνεται οδοντικός καθαρισμός από τον οδοντίατρο μία φορά το εξάμηνο ή τον χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή..
2. Χρησιμοποιείστε μια μέτρια ή καλύτερα μαλακή οδοντόβουρτσα και τοποθετήστε την με κλίση 45 μοίρες στο σημείο του δοντιού που «ενώνεται» με τα ούλα (αυχένας του δοντιού). Αρκετοί ασθενείς βάζουν στην αρχή τις τρίχες της οδοντόβουρτσας παράλληλα με το δόντι και αφού φτάσουν κοντά στα ούλα την τοποθετούν σε κλίση 45 μοιρών. Αυτό τους βοηθάει να καταλάβουν πότε είναι κοντά στα ούλα (κυρίως στα πίσω δόντια) χωρίς να λυγίσουν τις τρίχες της οδοντόβουρτσας.
3. Πιέστε ελαφρά την οδοντόβουρτσα, ώστε μερικές τρίχες της να βρεθούν μέσα στα ούλα. Προσοχή: η μεγάλη πίεση μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.
4. Χρησιμοποιείστε μικρές επαναλαμβανόμενες δονήσεις με φορά μέσα-έξω (δηλαδή κάθετα στα δόντια), περίπου 10 για κάθε τριάδα δοντιών. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κίνηση, αλλά δόνηση (μικρές κινήσεις), ώστε να μην τραυματίζονται τα ούλα. Η μεγάλη κίνηση δεν θα απομακρύνει περισσότερο την οδοντική πλάκα, καθώς η λογική της τεχνικής είναι να «σπάσει» την οδοντική πλάκα σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να απομακρυνθεί ευκολότερα με το ξέβγαλμα.
5. Απομακρύνετε την οδοντόβουρτσα και τοποθετήστε την στα τρία επόμενα δόντια.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την τεχνική Bass

1. Αν εφαρμόζεται λανθασμένα μπορεί να προκληθεί τραυματισμός των ούλων άρα και αποκάλυψη των ριζών των δοντιών, και κατ’ επέκταση ευαισθησία, κυρίως στο κρύο.
2. Η τεχνική αυτή είναι προτεινόμενη από την Αμερικανική Ομοσπονδία Οδοντιάτρων (ADA) και θεωρείται αποτελεσματική για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας από τα δόντια, ακόμα και μέσα από τα ούλα.
3. Οι τρίχες της οδοντόβουρτσας καθαρίζουν τα δόντια και όχι η οδοντόκρεμα. Αρκετοί οδοντίατροι συστήνουν η εφαρμογή της τεχνικής Βass να γίνεται χωρίς χρήση οδοντόκρεμας, αλλά με εμβαπτισμό της οδοντόβουρτσας σε στοματικό διάλυμα, ώστε οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να ακουμπούν απευθείας πάνω στα δόντια (οι μικροδονήσεις δεν είναι ικανές να χαράξουν το δόντι). Φυσικά, σε αυτή τη περίπτωση μιλάμε για συμπληρωματική τεχνική καθαρισμού των δοντιών και όχι κύρια.
4. Η τεχνική αυτή δεν καθαρίζει τις περιοχές ανάμεσα από τα δόντια. Η χρήση του οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη για να καθαριστούν αυτές οι περιοχές.


Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου