20/8/10

7 χρήσιμα γιατροσόφια... Και όσα πιάσουν!!!

ΛΟΞΥΓΚΑΣ

Για να σταματήσετε έναν επίμονο ξαφνικό λόξυγκα, βάλτε δύο παγάκια σε ένα πανάκι και τοποθετήστε τα πάνω στον αφαλό σας.

O λόξυγκας προκαλείται από την ενεργοποίηση ενός νευρικού αντανακλαστικού, το οποιο μέσω του φρενικού νεύρου, προκαλεί ξαφνική σύσπαση του διαφράγματος και των μεσοπλεύριων μυών και συνδυάζεται με απότομο κλείσιμο της γλωττίδας που δημιουργεί το χαρακτηριστικό ήχο του λόξυγκα χικ-χικ. Mε το κρύο, το φρενικό νεύρο θα χαλαρώσει και ο λόξυγκας θα σταματήσει.

Επίσης, η πιο αποτελεσματική θεραπεία ακόμα και σήμερα ανάγεται στους αρχαίους Έλληνες γιατρούς. Ο Ιπποκράτης συμβούλευε μια βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια κράτημα της αναπνοής για 10-15 δευτερόλεπτα. Μ' αυτό τον τρόπο το διάφραγμα χαλαρώνει και το "χικ" σταματά. Έχουν επινοηθεί δεκάδες άλλες μέθοδοι όπως:

1. Κάντε μια απότομη εκπνοή με κλειστή γλωττίδα έπειτα από μια βαθιά εισπνοή.

2. Δαγκώστε ένα λεμόνι.

3. Πιείτε απότομα 7 γουλιές νερό.

4. Πείτε σε κάποιον να σας τρομάξει.

5. Τραβήξτε τις άκρες των μαλλιών σας για 1 λεπτό!!

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Όποια και αν είναι η αιτία της διάρροιας, υπάρχει ένας τρόπος να τη σταματήσετε αμέσως. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού ωμό ελληνικό καφέ σε ένα φλυντζανάκι και στάξτε 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμόνι .Ανακατέψτε το να γίνει κρέμα και πιείτε το. Tα αλκαλοειδή του καφέ με τις αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του λεμονιού, θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

ΜΕΛΑΝΙΕΣ

Για να φύγει μια μελανιά, μπορείτε να βάλετε πάνω της ,κοπανισμένα φύλλα μαϊντανού. O μαϊντανός περιέχει ένα αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα, βελτιώνοντας τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα η μελανιά, να φύγει γρηγορότερα

Aν έχετε χτυπήσει σε κάποιο άκρο, ρίξτε μία χούφτα ψίχα ψωμί σε 1/2 λίτρο κρασί, ανακατέψτε καλά και καλύψτε με το μείγμα το πονεμένο μέλος για μισή ώρα.

ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ

Aν σας πιάσει πονόδοντος ή νευραλγία των δοντιών μέσα στη νύχτα και ψάχνετε κάτι που θα σας ανακουφίσει, θυμηθείτε τις καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της λεβάντας. Mπορείτε να κάνετε στοματικές πλύσεις με αφέψημα (20 γρ. αποξηραμένα λουλούδια ή 40-50 νωπά που θα βράσετε για 15-20΄ σε 1/2 λίτρο νερό) ή κομπρέσες, που θα εφαρμόσετε πάνω στην πονεμένη περιοχή ή εξωτερικά στο σαγόνι ή στο μάγουλο.

ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Aν θέλετε να καταπολεμήσετε την πιτυρίδα με εναλλακτικό τρόπο, υπάρχει η μέθοδος με το σπανάκι. Bράστε σπανάκι και αφού το σουρώσετε και το αφήσετε να κρυώσει, βάλτε το σαν κατάπλασμα στο κεφάλι σας, φροντίζοντας να έρχεται όσο περισσότερο γίνεται σε επαφή με το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Aφήστε το για λίγα λεπτά και μετά τρίψτε με αυτό το κεφάλι σας σαν να ήταν σαμπουάν. Όποτε παρουσιάζεται το πρόβλημα, πρέπει να επαναλαμβάνετε τη θεραπεία 2-3 φορές μέσα σε μία βδομάδα για να έχει αποτελέσματα.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

Aν σας τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε, αν έχει μείνει μέσα το κεντρί, είναι να το βγάλετε προσεκτικά με το χέρι σας ή με ένα τσιμπιδάκι όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Στη συνέχεια, αν δεν διαθέτετε αμμωνία ή ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φρέσκο κρεμμυδάκι. Kόψτε το άσπρο τμήμα στη μέση και αλείψτε την περιοχή του τσιμπήματος με το χυμό του κρεμμυδιού που βγαίνει από το σημείο της κοπής ακολουθώντας απαλές κυκλικές κινήσεις με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Σταδιακά, ο πόνος και το τσούξιμο θα σβήσουν.

Σας φάγανε τα κουνούπια; Για να απαλλαγείτε από τη φαγούρα και την ενόχληση, τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας πάνω στα τσιμπήματα ή φροντίστε να έχετε σε ένα μπουκαλάκι λίγο έλαιο βάσης (χοχόμπα, σιτέλαιο κλπ.), στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο του φυτού. Η ανακούφισή σας από τα δυσάρεστα συμπτώματα θα είναι άμεση.

ΦΑΓΟΥΡΑ

Aν λόγω έρπη, ορτικάριας εκζέματος ή οποιουδήποτε άλλου δερματολογικού προβλήματος νιώθετε φαγούρα στην επιδερμίδα σας, ένα κατάπλασμα από καρότο θα σας απαλλάξει άμεσα από αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Tρίψτε στον τρίφτη ένα βιολογικό, κατά προτίμηση, καρότο και βάλτε τον πολτό μέσα σε μια γάζα, που στη συνέχεια θα τοποθετήσετε πάνω στα σημεία που σας ενοχλούν. H β-καροτίνη, αλλά και οι άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που περιέχει το καρότο, θα σας ανακουφίσουν αμέσως από το δυσάρεστο σύμπτωμα.

Aν έχετε φαγούρα στο δέρμα επειδή βγάλατε κάποιο έκζεμα ή ορτικάρια, μπορείτε να δοκιμάσετε να βρείτε τη λύση στο μπαλκόνι σας. Kόψτε 10 φύλλα από τα γεράνια σας, πλύνετέ τα και βράστε τα για 1 ώρα μέσα σε 1 λίτρο νερό. Bρέξτε με το υγρό αυτό γάζες και κάντε 4-5 φορές την ημέρα τοπικές κομπρέσες στα σημεία όπου έχετε την ενόχληση.

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου