16/11/10

Σηψαιμία: Μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση...

Σηψαιμία είναι μια σοβαρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ολόκληρου του σώματος. Προκαλείται από κάποιο λοιμώδη παράγοντα (βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο). Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς έχει συχνή κατάληξη το θάνατο μέσω ανεπάρκειας πολλών οργάνων (Σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας) και μη αναστρέψιμη πτώσης της αρτηριακής πίεσης (σηπτικό shock). Εάν υπάρχει υποψία σηψαιμία, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφέρθεί στο νοσοκομείο για άμεση ιατρική περίθαλψη.
Τα αίτια της σηψαιμίας είναι ποικίλα. Συνήθως, ο ασθενής είναι ευάλωτος λόγω της ηλικίας ή της κατάστασης της υγείας του, και έτσι τα βακτήρια απλά εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Χειρουργικές επεμβάσεις, μολύνσεις, και εγκαύματα μπορούν να οδηγήσουν σε σηψαιμία. Αυτό μας οδηγεί στην παρακολούθηση τυχόν μολύνσεων για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει. Η περίπτωση της σηψαιμίας ξεκινά όταν οι λοιμογόνοι παράγοντες ή κυρίως οι τοξίνες που παράγονται εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη γενικευμένη φλεγμονώδη αντίδραση.

Η σηψαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σύγχυση, ρίγη, εφίδρωση, πολύ υψηλό πυρετό, αδυναμία, εξάνθημα, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού αναπνοής. Εάν η κατάσταση εξελίσσεται, η αρτηριακή πίεση του ασθενούς μειώνεται και τα βακτηρίδια αρχίζουν να επιτίθενται στα σημαντικότερα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου προκαλώντας εκτεταμένες ζημίες που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Μία από τις κύριες θεραπείες για σηψαιμία είναι τα αντιβιοτικά, τα οποία χορηγούνται για να σκοτωθούν τα βακτήρια που προκαλούν την πάθηση. Μεταγγίσεις αίματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν, μαζί με την αιμοκάθαρση και υγρό αντικατάστασης για τους ασθενείς που πάσχουν από διάρροια.

Πρόληψη της σηψαιμίας είναι, φυσικά, προτιμότερη της θεραπείας. Η διατήρηση της καλής υγιεινής και της γενικής υγείας είναι ένας καλός τρόπος πρόληψης, διότι ελαχιστοποιείται η έκθεση σε βακτήρια.


Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου