20/11/11

Η μπίρα κάνει καλό στην καρδιά

Όπως το κρασί, έτσι και η μπίρα, μπορεί να ωφελήσουν την καρδιά όταν καταναλωθούν με μέτρο, όπως αποδεικνύει μια νέα έρευνα που έγινε στην Ιταλία.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology», αξιολόγησαν συγκριτικά 16 επιστημονικές μελέτες που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καρδιολογικός κίνδυνος μειώνεται κατά 31% κατά μέσο όρο για όσους πίνουν περίπου μια μπίρα τη μέρα.

Όπως και στην περίπτωση του κρασιού, ο κίνδυνος αυξάνεται για την καρδιά, όταν αυξάνεται η κατανάλωση μπίρας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το μέτριο αλκοόλ, είτε στο κρασί, είτε στην μπίρα, μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της λεγόμενης «καλής» χοληστερόλης (HDL), με συνέπεια να μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η μπίρα έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του κρασιού: επειδή περιέχει περισσότερο νερό, ο άνθρωπος που την πίνει φουσκώνει ευκολότερα και έτσι τείνει να πίνει λιγότερο, άρα να καταναλώνει λιγότερο αλκοόλ.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα οφέλη για την καρδιά δεν φαίνεται να επεκτείνονται σε άλλα αλκοολούχα ποτά, αν και έχουν γίνει λιγότερες έρευνες για αυτά. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι άλλοι παράγοντες είναι αυτοί που παρέχουν το όφελος για την καρδιά και όχι το αλκοόλ, αν και οι ερευνητές προσπάθησαν να τους απομονώσουν.

Πάντως οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν συστήνουν σε κάποιον να πίνει μία μπίρα τη μέρα μόνο και μόνο για να κάνει καλό στην καρδιά του, καθώς, όπως και με το κρασί, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία και, αν κανείς συνηθίσει και αρχίσει να πίνει παραπάνω, η υγεία του θα κλονιστεί.
Διαβάστε περισσότερα...

Τα αναψυκτικά είναι βλαβερά για τις γυναίκες

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρίας, οι γυναίκες που πίνουν 2 η περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη όπως αναψυκτικά και καφέδες με σιρόπια και ζάχαρη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανεβασμένα τριγλυκερίδια, να αυξηθεί η περιφέρεια μέσης τους και να έχουν προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές σύγκριναν γυναίκες που έπιναν λιγότερο από 1 τέτοιο ρόφημα την ημέρα σε σχέση με αυτές που έπιναν 2 η περισσότερα τέτοια ροφήματα. Η έρευνα περιλάμβανε 4166 γυναίκες που τις παρακολούθησαν επί 5 χρόνια και δεν είχαν καμιά καρδιαγγειακή πάθηση στην αρχή της έρευνας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ενώ παρατηρήθηκε αύξηση περιφέρειας μέσης στις γυναίκες που έπιναν τα αναψυκτικά δεν παρατηρήθηκε αύξηση βάρους, και προσθέτουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πως η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων χωρίς να αυξάνεται απαραίτητα και το βάρος.
Διαβάστε περισσότερα...

Η θαυματουργή ελληνική ομάδα του Χάρβαρντ που νίκησε τον καρκίνο

Mια από τις μεγαλύτερες νίκες ενάντια στην επάρατη νόσο πέτυχε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων, βρίσκοντας ένα “όπλο” που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Η νέα τεχνική για τους όγκους στο ήπαρ και το πάγκρεας αναμένεται να σώσει πολλές ζωές.
Μετά από πολλά χρόνια ερευνών με επιμονή και υπομονή, η ελληνική dream team ανακάλυψε τα πρώτα αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος και του ήπατος που μέχρι σήμερα δεν άφηνε περιθώρια σωτηρίας σε όποιον είχε προσβληθεί, σύμφωνα με εκτενές ρεπορταζ της εφημερίδας Espresso.

Με επικεφαλής τον Βολιώτη καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δημήτρη Ηλιόπουλο, σε μια ομάδα που απαρτίζεται κυρίως από συμπατριώτες επιστήμονες, επιτεύχθηκε αυτό που μέχρι χρόνια θεωρούσαμε άπιαστο όνειρο.

“Με βάση τη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο ετών έχουμε καταφέρει να βρούμε δύο καινούρια φάρμακα για τον καρκίνο του ήπατος και του παγκρέατος. Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε ότι η μετορφίνη που είναι αντιδιαβητικό φάρμακο εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος”, τόνισε ο Δημήτρης Ηλιόπουλος στην εφημερίδα, χαρίζοντας μας χαμόγελα υπερηφάνειας και χαράς.

Σε ότι αφορά τον καρκίνο του ήπατος, όπως ανέφερε ο διακεκριμένος επιστήμονας “σε συνεργασία με τον επίσης Βολιώτη γιατρό Γιώργο Πουλτσίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, ανακαλύψαμε ένα καινούριο μόριο RNA το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε στο άμεσο μέλλον και γι αυτό το μόριο κλινικές δοκιμές σε ασθενείς”.

Ο κ. Ηλιόπουλος που από μικρό παιδί είχε ως όνειρο να ασχοληθεί με τον άνθρωπο, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ο ίδιος σκοπεύει μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια να βρει όπλα για την καταπολέμηση και άλλων ασθενειών.
Διαβάστε περισσότερα...

Η πρώτη εμφύτευση ήπατος στον κόσμο έδωσε ζωή σε ένα μικρό αγόρι

Οι γιατροί στο Λονδίνο θεράπευσαν ένα αγοράκι του οποίου η ζωή βρισκόταν σε κίνδυνο από μια ασθένεια η οποία είχε καταστρέψει το συκώτι του.
Τα εμφυτευμένα κύτταρα, τα οποία ενήργησαν ως προσωρινό συκώτι, επιτρέποντας στο κατεστραμμένο όργανο να ανακάμψει.

Η ομάδα του Νοσοκομείου King ‘s College στο νότιο Λονδίνο λέι ότι η τεχνική είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Ο οκτώ μηνών Iyaad Syed φαίνεται τώρα η να είμαι μια χαρά στην υγεία του – αλλά πριν από έξι μήνες ήταν κοντά στο θάνατο.

Αντί να πηγαίνουν σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι γιατροί έκαναν ένεση τοξινών στα ηπατικά κύτταρα του δότη.

Αυτές οι τοξίνες παρήγαγαν ζωτικές πρωτεΐνες - που ενήργησαν μάλλον σαν ένα προσωρινό ήπαρ.

Τα κύτταρα ήταν επικαλυμμένα με μια χημική ουσία που βρέθηκε σε φύκια τα οποία απέκλεισαν την επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Μια “πληγωμένη” καρδιά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα εμφράγματος

Έρευνες δείχνουν πως ένα σοκαριστικό ή συναισθηματικό τραύμα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν το σύνδρομο “πληγωμένης καρδιάς”.
Μεταξύ των περιστατικών που μπορούν να επιφέρουν ένα τέτοιο σύνδρομο είναι ο θάνατος του συζύγου που προκαλεί έξαρση της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών που συνδέονται με άγχος.

Τεστ έδειξαν δραματικές αλλαγές τόσο στο ρυθμό όσο και στην πίεση του αίματος που παρατηρείται στους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιακό επεισόδιο. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν όμως το 1% των περιπτώσεων μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Abhishek Deshmukh, υποστηρίζει πως πιο πολλές είναι οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο πληγωμένης καρδιάς από ότι οι άνδρες.

Η έρευνα έγινε σε 1.000 νοσοκομεία με 6.229 υποθέσεις το 2007 και από αυτές μόνο οι 671 αφορούσαν άνδρες.
Διαβάστε περισσότερα...

Ελαιόλαδο για να μη σπάνε τα νύχια σας

Θαυματουργά το ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς

Το παρακάτω μείγμα είναι ιδανικό για τα ευαίσθητα νύχια, που έχουν την τάση να σπάνε εύκολα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και προσθέτετε μερικά φύλλα ελιάς, τα οποία έχετε κόψει σε κομματάκια.
Αφήνετε το μείγμα για περίπου 30’ και στη συνέχεια προσθέτετε 3-4 κουταλιές από χυμό φρέσκου λεμονιού. Ανακατεύετε το μείγμα και το περνάτε στα νύχια σας, καθώς και στο δέρμα γύρω από αυτά. Το ελαιόλαδο και τα φύλλα ελιάς έχουν μαλακτικές ιδιότητες, ενώ το λεμόνι, χάρη στην αντισηπτική του δράση, ενισχύει το δέρμα και προστατεύει από μυκητιάσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος πρώτη στην παιδική παχυσαρκία

Διαστάσεις πανδημίας προσλαμβάνει πια η παιδική παχυσαρκία, με τα ποσοστά να αυξάνονται ραγδαία ακόμα και σε χώρες που η διατροφή τους θεωρείται ότι ανήκει στις πλέον υγιεινές.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου Σταύρο Μαλά, τα παιδιά της Κύπρου είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε ότι το 12% των Κυπρίων πάσχει από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την παχυσαρκία.
Διαβάστε περισσότερα...

Tο κρύο δεν φέρνει κρυολόγημα-Μύθοι και αλήθειες

Το κρύο κουράζει πράγματι την καρδιά και ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μας, αλλά δεν προκαλεί κρυολογήματα ούτε αυξάνει τις μεταβολικές καύσεις, όπως συνήθως πιστεύουμε.
Επιστήμονες σχολιάζουν τις πιο διαδεδομένες απόψεις για τη σχέση του κρύου με την υγεία μας και δίνουν πρακτικές συμβουλές για τις ψυχρές ημέρες του χειμώνα.

Το κρύο προκαλεί κρυολόγημα και πνευμονία


ΛΑΘΟΣ Η επίδραση του κρύου είναι έμμεση και όχι άμεση στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε ιούς (περισσότερους από 200, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης και Ασθενειών των ΗΠΑ) και όχι στο κρύο.

«Επίσης, η άμεση επίδραση του κρύου στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα στα άκρα του σώματος, αλλά δεν προκαλεί πνευμονίες, όπως λανθασμένα πιστεύει ο κόσμος», επισημαίνει η λοιμωξιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κυριακή Κανελλακοπούλου.

«Πιθανώς , όμως, η επίδραση του κρύου στις κινήσεις του κροσσωτού επιθηλίου των πνευμόνων μειώνει την ικανότητά του να καθαρίζει την περιοχή. Ακόμα, όταν υπάρχει κρύο, τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα διατηρούνται περισσότερο χρόνο στον αέρα, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων».

Το κρύο ρίχνει την άμυνα του οργανισμού

ΣΩΣΤΟ Εχει διατυπωθεί η επιστημονική άποψη, όπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χάρβαρντ Παγώνα Λάγιου, ότι το κρύο, μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί, μειώνει την τοπική άμυνα του οργανισμού (π.χ. στο ρινικό βλεννογόνο).

Η παραμονή στα ζεστά βοηθά στην ανάρρωση από τις λοιμώξεις

ΣΩΣΤΟ Εχει αποδειχθεί, λέει η κ. Κανελλακοπούλου, ότι το στρες από το κρύο καταπονεί τον οργανισμό, επηρεάζει τη λειτουργικότητα του επιθηλίου και παρατείνει τη νόσηση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από κοινές ιώσεις της εποχής και προστατεύονται από το κρύο και την κούραση γίνονται καλά μία έως δύο ημέρες ενωρίτερα σε σχέση με όσους δεν το κάνουν.

Το κρύο αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού


ΛΑΘΟΣ Σε μια μελέτη από το Ναυτικό Ερευνητικό Ιδρυμα της Βηθεσδά στο Μέριλαντ των ΗΠΑ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σωματικές διεργασίες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους επιβραδύνονται όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Στα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης αναφέρεται ότι όταν γυμναζόμαστε στο κρύο αυξάνεται αρχικά ο όγκος του αέρα που εισπνέουμε και εκπνέουμε, αλλά ύστερα από λίγη ώρα ο όγκος αυτός επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα.

«Οι περισσότεροι δεν χρειαζόμαστε αύξηση των θερμίδων τον χειμώνα», επισημαίνει ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Τούτουζας. «Μόνον οι πολύ αδύνατοι και όσοι εργάζονται στην ύπαιθρο πρέπει να προσθέσουν θερμίδες στα γεύματά τους κατά τις κρύες ημέρες».

Υπάρχει αλλεργία στο κρύο

ΣΩΣΤΟ Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία κατά την έκθεση στο κρύο και εμφανίζουν κόκκινα επάρματα (εξογκώματα) στο δέρμα τους με αποτέλεσμα να μοιάζει σαν γεωγραφικός χάρτης. «Είναι η κνίδωση (ουρτικάρια) εκ κρύου, η οποία οφείλεται σε διαταραχή των αιμοσφαιρινών στους ανθρώπους αυτούς», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας Καίτη Μουλοπούλου – Καρακίτσου.

Οσοι εμφανίζουν αλλεργία θα πρέπει να υποβληθούν σε ειδικά τεστ για να επιβεβαιωθεί η νόσος. «Συμβουλεύουμε επίσης να αποφεύγουν να βγαίνουν τα πολύ κρύα βράδια και να παίρνουν προφυλάξεις στο κρύο, όπως ειδικά ρούχα με κουκούλα».

Οταν κάνει κρύο, δεν πρέπει να ασκούμαστε


ΛΑΘΟΣ Οι υγιείς και νέοι μπορούν να συνεχίσουν να ασκούνται συστηματικά και τον χειμώνα όσο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Χρειάζονται μόνο ορισμένες προφυλάξεις, συμβουλεύει ο κ. Τούτουζας: Εάν ασκείσθε σε εξωτερικό χώρο, να αποφεύγετε τις πολύ πρωινές και βραδινές ώρες και να καλύπτετε καλά τις μεγάλες επιφάνειες του σώματος (χέρια, πόδια, στήθος).

Οι χειμερινοί κολυμβητές πρέπει να μένουν στη θάλασσα τόσα λεπτά της ώρας όση είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (π.χ. 15 λεπτά, εάν η θερμοκρασία είναι 15 βαθμοί Κελσίου). Εάν ασκείσθε σε εσωτερικό χώρο, να μη βγαίνετε αμέσως έξω μετά την άσκηση. Μόνον οι καρδιοπαθείς και οι ηλικιωμένοι πρέπει να μην κάνουν τις πολύ κρύες ημέρες το συνιστώμενο καθημερινό βάδισμα και να μένουν σπίτι.

Τα παιδιά αντέχουν περισσότερο στο κρύο από τους μεγάλους

ΛΑΘΟΣ «Τα μικρά παιδιά έως πέντε ετών, και ιδιαίτερα έως τριών, είναι πιο ευάλωτα στο κρύο, γιατί το ανοσολογικό σύστημά τους ακόμα αναπτύσσεται», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πόπη Αναστασέα – Βλάχου. «Τα παιδιά όλων των ηλικιών, πάντως, θα πρέπει να φορούν αδιάβροχο μπουφάν ή παλτό που να διαθέτει αδιάβροχη κουκούλα, γιατί δεν θέλουμε να μένουν με βρεγμένα ρούχα».

Το κρύο είναι επικίνδυνο για την καρδιά

ΣΩΣΤΟ Σε μελέτη της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκε ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα είναι κατά περίπου 32% μεγαλύτερος τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Στις ηλικίες μάλιστα άνω των 70 ετών, οι θάνατοι τον χειμώνα από καρδιά ήταν διπλάσιοι σε σχέση με το θέρος. Αύξηση παρουσιάζουν και τα εγκεφαλικά επεισόδια τους κρύους μήνες (υπολογίζεται κατά 20%-25%).

«Η καρδιά στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς της, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή», εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης. «Η πίεση αυξάνεται επίσης και λόγω σπασμού των αρτηριών στο κρύο. Η καταπόνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες».

Τα οινοπνευματώδη ποτά μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το κρύο

ΛΑΘΟΣ «Η χρήση, και πολύ περισσότερο η κατάχρηση, αλκοόλ πριν από την έκθεση στο κρύο, με την επακόλουθη αγγειοσύσπαση που προκαλεί το ποτό, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια θερμότητας με καταστροφικά αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία», τονίζει ο κ. Στεφανάδης. «Συνιστούμε λοιπόν να μην καταναλώνετε πάνω από 1-2 ποτηράκια κρασί».

Πρέπει να τρώμε περισσότερα λίπη όταν κάνει κρύο

ΛΑΘΟΣ «Πρέπει και τον χειμώνα να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, που να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη», συμβουλεύει ο κ. Στεφανάδης. «Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε μετά το γεύμα την έκθεση στο κρύο, γιατί λόγω της αγγειοδιαστολής στο πεπτικό σύστημα αυξάνεται ο έργο της καρδιάς».

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επιδεινώνεται με το κρύο

ΛΑΘΟΣ Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν κλιματολογικές συνθήκες που μπορεί να επιδεινώσουν ή να ωφελήσουν τη νόσο, επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. Το κλίμα επηρεάζει τα συμπτώματα κάποιων ασθενών, αλλά δεν αλλάζει την κλινική πορεία της νόσου. Πολλοί ασθενείς νιώθουν καλύτερα σε θερμό περιβάλλον, ενώ για αρκετούς ο κρύος καιρός είναι ο πιο ιδανικός.

Η κατανομή λίπους και μυϊκής μάζας στο σώμα παίζει ρόλο στην αντοχή στο κρύο

ΣΩΣΤΟ Πειράματα σε κολυμβητές στη Σουηδία έδειξαν ότι το καλά κατανεμημένο λίπος των αθλητών προστατεύει τον οργανισμό τους στο κρύο από την απώλεια δύναμης, Δεν συνέβαινε, όμως, το ίδιο σε όσους έχουν σπλαγχνικό λίπος στην κοιλιά αλλά αδύνατα πόδια (χαρακτηριστική εικόνα στους αγύμναστους μεσήλικες).

Οσοι είναι καλά γυμνασμένοι κι έχουν λίπος και μυς στα χέρια και στα πόδια – όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες επιφάνειες που εκτίθενται στο κρύο – αντέχουν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες, μας πληροφορεί ο κ. Τούτουζας. Επιπλέον, οι γυμνασμένοι έχουν συνηθίσει σε αυξήσεις της πίεσης και η καρδιά τους αντέχει περισσότερο σε αυτές.

Το δέρμα μας χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση τις κρύες ημέρες

ΣΩΣΤΟ Να πλένετε το δέρμα με νερό θερμών πηγών (από τα φαρμακεία) ή με βρασμένο νερό και με γαλάκτωμα ή δερματολογικά σαπούνια, συμβουλεύει η κ. Μουλοπούλου. Να στεγνώνετε το πρόσωπο με βαμβακερή πετσέτα (όχι με βαμβάκι) και με διακεκομμένο τρόπο. Να χρησιμοποιείτε στο πρόσωπο και στα χέρια ενυδατικές κρέμες (ελαφρές, αλλά πιο λιπαρές απ’ ό,τι το καλοκαίρι). Να αποφεύγετε τις κρέμες με οξέα (ρετινοϊκό οξύ, άλφα – υδροξέα κ.ά.), τα πίλινγκ και την αποτρίχωση με λέιζερ.
Διαβάστε περισσότερα...

8/11/11

Ξέρατε που κρύβετε το λίπος στο σώμα σας;

Όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν ένα αδύνατο και γυμνασμένο σώμα, όμως με τους ρυθμούς που έχει η ζώη μας είναι πολύ δύσκολο να μπούμε σε πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και να το τηρήσουμε. Παρακάτω θα δούμε τέσσερα σημεία που αποθηκεύεται το λίπος καθώς και απλούς τρόπους για να το καταπολεμήσουμε.

1. Τα χέρια μας!
 Ακόμα και αν διατρέφεστε σωστά και γυμνάζεστε 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχετε χαλάρωση και συσσωρευμένο λίπος στα «μπράτσα» και το εσωτερικό των χεριών σας. Καταρχήν, μπορείτε να «κατηγορήσετε» τη μαμά σας για τα γονίδια που σας κληροδότησε και επιπλέον πρέπει να ξέρετε ότι ελάχιστες ασκήσεις είναι αρκετά αποτελεσματικές στα συγκεκριμένα σημεία. 


Πώς να το διορθώσετε;
 Ενσωματώστε στη διατροφή σας τα «καλά λιπαρά» γιατί είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν να «καταπολεμήσετε» τα «κακά λιπαρά». 

Αρχίστε να καταναλώσετε τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, όπως φρέσκο τόνο και σολομό. 
Γυμνάστε συστηματικά τους τρικεφάλους (μυς στο πίσω μέρος των μπράτσων σας) με βαράκια του 1 κιλού.

2. Η «κοιλιά» μας!
 Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες είναι γενικά «καταδικασμένες» να έχουν αρκετό λίπος σε αυτή περιοχή σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξομειώσεις της γλυκόζης (ζαχάρου) στο αίμα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, γιατί τα οιστρογόνα (που υπάρχουν σε αυτά) ενεργοποιούν τα ένζυμα που ευθύνονται για την αποθήκευση του λίπους.

Πώς να το διορθώσετε;
 Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ και σταθεροποιείστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν δεν έχετε αποτέλεσμα ίσως ήρθε η ώρα για ένα τσεκ – απ, γιατί το επίμονο πάχος γύρω από την κοιλιά σας ίσως είναι πρόωρο ίχνος διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή καρδιοπάθειας.

3. Το Στήθος μας! 
ΝΑΙ! ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ!!! αλλά μην βιάζεστε να χαρείτε! Αν ξαφνικά “ανεβήκατε” νούμερο στο σουτιέν σας, ίσως σημαίνει ότι έχετε κατακράτηση υγρών, γιατί σύντομα θα αδιαθετήσετε. Και αν πραγματικά το στήθος σας έχει μεγαλώσει, χωρίς να έχετε πάρει βάρος, ίσως το έχετε παρακάνει με το τσιγάρο και το ποτό. Τότε, η υφή του και το σχήμα στο στήθος σας θα θυμίζει αυτή της κυτταρίτιδας, γιατί το συκώτι σας δεν θα δουλεύει σωστά λόγω τοξινών. 

Πώς να το διορθώσετε;
 Μην καπνίζετε και μην πίνετε! (όσο πιο δυνατό είναι ένα ποτό τόσο περισσότερο επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, γι’αυτό προτιμήστε ένα ποτό με λιγότερο αλκοόλ.

4. Οι γοφοί μας, οι γλουτοί μας, οι μηροί μας!
 Αν κάνετε καθιστική ζωή έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε συσσωρευμένο λίπος στις παραπάνω περιοχές. Γιατί το λεμφικό σας σύστημα που βοηθάει στην αποβολή των παχυντικών τοξινών, μπορεί να επιβραδύνει την λειτουργία του και να γίνει κατακράτηση.

Αν ο ψυχισμός σας βρεθεί σε άσχημη κατάσταση, «σας πήρε από κάτω η οικονομική κρίση», τότε υπάρχει πιθανότητα να πάρετε βάρος σε αυτές τις περιοχές. 

Πώς να το διορθώσετε;
 Περπατήστε για να ξεχαστείτε. Δοκιμάστε το μασάζ γιατί το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και καταπολεμάει την κυτταρίτιδα. Επιπλέον βοηθάει το λεμφικό σας σύστημα να λειτουργεί σωστότερα. Μην ξεχνάτε το… νερό! Καλό είναι να πίνετε περίπου 1,5 λίτρο καθημερινώς για να δείτε τα αποτελέσματα που … επιθυμείτε!!!
Διαβάστε περισσότερα...

7/11/11

Αυξητική στήθους: όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Στις μέρες μας πολλές γυναίκες καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για να δουν το στήθος τους να μεγαλώνει κατα ένα ή περισσότερα νούμερα.
Η αισθητική επέμβαση που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα είναι η αυξητική στήθους με προσθήκη ενθέματος σιλικόνης. Τα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, έχουν σχήμα και σύσταση παρόμοια ενός νεανικού μαστού και αποτελούνται είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο gel σιλικόνης είτε από περίβλημα σιλικόνης και περιεχόμενο φυσιολογικό ορό.

Όπως γράφει στην «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» ο πλαστικός χειρουργός, Θάνος Κοντογιάννης, τα ενθέματα της πρώτης κατηγορίας τοποθετούνται είτε πάνω από το θωρακικό μυ και κάτω από το μαζικό αδένα είτε κάτω από το θωρακικό μυ μέσα σε μια ειδική θήκη (τσέπη) που σχηματίζεται μέσω μιας μικρής τομής του δέρματος, 4 εκατοστά περίπου.

Τελευταία έχει εξελιχθεί μια μέθοδος σύμφωνα με την οποία σιλικόνες Cohessine 2 High Profile τοποθετούνται κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού, δίνοντας την αίσθηση ενός απόλυτα φυσιολογικού στήθους τόσο στην εικόνα όσο και στην αφή, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να τραυματίσουμε το μείζονα θωρακικό μυ. Η δεύτερη κατηγορία των ενθεμάτων τοποθετούνται πάντα σε μια θήκη που σχηματίζεται κάτω από το θωρακικό μυ. Η τομή του δέρματος, μέσω της οποίας γίνεται η τοποθέτηση του ενθέματος σιλικόνης, γίνεται είτε στην υπομαστική πτυχή είτε στον κάτω πόλο της θηλέας άλω είτε σπανιότερα στην περιοχή της μασχάλης. Οι τομές αυτές έχουν πολύ καλή επούλωση και δεν αφήνουν σημάδια.

Τα πρώτα ενθέματα σιλικόνης, που κυκλοφόρησαν προ 30-35 ετών περίπου, είχαν το μειονέκτημα να σχηματίζουν αντιδραστικά κάψα γύρω τους σε ποσοστό 20-30%, με αποτέλεσμα το στήθος να δίνει την αίσθηση της σκληρότητας κατά την ψηλάφηση.

Με τα νεότερα ενθέματα και τις βελτιωμένες τεχνικές της επέμβασης η πιθανότητα αυτής της επιπλοκής έχει σχεδόν ξεπεραστεί, φτάνοντας μόλις στο 2% περίπου.

Εκτός από την αισθητική χειρουργική, τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται και στην επανορθωτική χειρουργική, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή για καρκίνο του μαστού.

Η επέμβαση τοποθέτησης ενθεμάτων σιλικόνης γίνεται συνήθως με γενική νάρκωση, έχει διάρκεια περίπου 1-1,5 ώρα και δεν είναι απαραίτητη η διανυκτέρευση στην κλινική. Η επιστροφή της γυναίκας στο σπίτι μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το χειρουργείο, αφού της έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός στηθόδεσμος, τον οποίο θα φορά επί 24ώρου βάσεως για έναν μήνα περίπου. Οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σύντομα, περίπου σε μία εβδομάδα.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται στην επέμβαση αυξητικής στήθους για αισθητικούς λόγους μπορούν να κυοφορήσουν και να θηλάσουν χωρίς πρόβλημα.

Επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Αρχικά ο ιατρός πρέπει να διαπιστώσει ότι η απόφαση της επέμβασης είναι κάτι που το θέλετε πραγματικά και πως δεν επηρεάζεστε από τρίτους να κάνετε κάτι χωρίς τη θέλησή σας. Στη συνέχεια, και αφού πάρει το ιατρικό ιστορικό σας, θα περάσετε στο εξεταστήριο, όπου θα δει το πρόβλημά σας και θα καταλήξει στο είδος και το μέγεθος των προθέσεων, ανάλογα με την ανατομία της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη και τη δική σας άποψη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης αποφασίζεται αν οι προθέσεις σιλικόνης θα τοποθετηθούν κάτω από το θωρακικό μυ ή πάνω από αυτόν, ανάλογα πάντα από το σωματότυπο, την εικόνα του θωρακικού τοιχώματος και των μαστών. Επίσης, αποφασίζεται και το είδος της τομής απ’ όπου θα μπει η σιλικόνη.

Η επέμβαση αυξητικής στήθους γίνεται με γενική νάρκωση και έχει διάρκεια 1-1,5 ώρα περίπου. Οι τομές γίνονται όπως έχει προγραμματιστεί από την επίσκεψη στο ιατρείο, είναι μικρές, δεν ξεπερνούν τα 4 εκ. και μέσα από αυτές τις τομές δημιουργείται μια θήκη (τσέπη) είτε κάτω από το θωρακικό μυ είτε πάνω από αυτόν, όπου τοποθετείται η πρόθεση της σιλικόνης. Οι τομές συρράπτονται με τρόπο που σχεδόν δεν αφήνουν σημάδια.

Γι’ αυτήν την επέμβαση δεν χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική, αλλά φεύγετε την ίδια μέρα. Υπάρχει μια ήπια πιεστική επίδεση για τις πρώτες 3-4 ημέρες και στη συνέχεια και για περίπου ένα μήνα φοράτε έναν ειδικό στηθόδεσμο που παρέχει ασφάλεια, προστατεύοντας το χειρουργημένο στήθος.


Διαβάστε περισσότερα...

Σιελόρροια κατα τη διάρκεια του ύπνου.

Πολλοί ανθρωποι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, έχουν ερθει αντιμέτωποι με τα "σάλια στο μαξιλάρι". Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό, τους κάνει να νιώθουν άσχημα. Οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να μας «τρέχουν τα σάλια» όταν κοιμόμαστε, είναι πολλοί!
Στους περισσότερους από μας συμβαίνει όταν είμαστε πολύ κουρασμένοι. Εάν όμως κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να σας «τρέχουν» τα σάλια στον ύπνο!

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές απλές πρακτικές που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα να σας «τρέχουν» τα σάλια κατά την διάρκεια του ύπνου.

* Κοιμηθείτε ανάσκελα

* Προσπαθήστε κατά την διάρκεια του ύπνου να αναπνεύστε από τη μύτη σας και όχι από το στόμα.

* Περιορίστε τη κατανάλωση αλκοόλ

* Δοκιμάστε βιοανάδραση και υπνοθεραπεία, αν δεν θέλετε να πάρετε φάρμακά. Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά που τρέχουν τα σάλια τους.

Μην ξεχνάτε ότι το να σας «τρέχουν» τα σάλια στον ύπνο μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται και με άλλες παθήσεις. Καλό είναι να το συζητήσετε με τον οικογενειακό σας ιατρό και αν χρειασθεί, να σας χορηγήσει φάρμακα που μπορούν να ελέγχουν την παραγωγή του σάλιου.

Διαβάστε περισσότερα...

Πονοκέφαλος: πιθανές αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης.

Υποφέρετε συχνά από πονοκέφαλο; Βρείτε τις αιτίες που μπορεί να τον προκαλούν και αντιμετωπίστε τον.


Αιτία 1η: ο προϊστάμενός σου

Ναι, μπορεί όντως να σου προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε αυξάνει τα επίπεδα στρες μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτη στους πονοκεφάλους τάσεως ή στις ημικρανίες. Πιστεύεται ότι οι πονοκέφαλοι τάσεως προκαλούνται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών μονοπατιών που μεταδίδουν πόνο. Στη διάρκεια της ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την έκκριση χημικών που μεταβάλλουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα σήματα ενεργοποιούν, επίσης, τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.

Αιτία 2η: ο ζεστός καιρός

Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, το ίδιο συμβαίνει και με την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή έντονου πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση κατά 7,5% στον κίνδυνο πονοκεφάλου για κάθε αύξηση τη θερμοκρασίας κατά 12ο C. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση, η οποία συνήθως προηγείται του πόνου, συσχετίστηκε στη μελέτη με μικρή αίσθηση πόνου στο κεφάλι.

Αιτία 3η: οι έντονες οσμές

Οι έντονες μυρωδιές, ακόμη και οι ευχάριστες, προκαλούν σε πολλούς ημικρανίες. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά ίσως οι οσμές να ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αιτία 4η: τα αξεσουάρ μαλλιών

Το πώς μαζεύεις τα μαλλιά σου μπορεί να επηρεάζει και το κεφάλι σου. Η σφιχτή αλογοουρά ενδέχεται να καταπονεί το συνεκτικό ιστό στο τριχωτό, δημιουργώντας πονοκέφαλο. Οι στέκες, τα λαστιχάκια και τα στενά καπέλα είναι πιθανοί ένοχοι. Εάν αυτή είναι η αιτία του πονοκεφάλου σου, θα νιώσεις γρήγορη ανακούφιση όταν αφήσεις τα μαλλιά σου ελεύθερα.

Αιτία 5η: η έντονη άσκηση

Η κοπιαστική άσκηση, συμπεριλαμβανομένου του σεξ, ενδέχεται να οδηγήσει σε πονοκέφαλο εξαιτίας έντονης προσπάθειας. Το σωματικός άχθος προκαλεί πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, στον αυχένα και στο κρανίο, παράγοντας αύξηση της πίεσης.

Αιτία 6η: η κακή στάση του σώματος

Δε χρειάζεται να ιδρώσεις για να προκαλέσεις πίεση στο κεφάλι και στους μυς του αυχένα. Το ίδιο κάνεις αν κάθεσαι καμπουριάζοντας στο γραφείο σου. Συνηθισμένες μορφές κακής στάσης είναι το καμπούριασμα των ώμων, η χρήση καρέκλας χωρίς πλάτη, η χρήση οθόνης που είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά και η στήριξη του ακουστικού ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο.

Αιτία 7η: το τυρί

Μία από τις πιο συχνές αιτίες είναι το πεπαλαιωμένο τυρί, συμπεριλαμβανομένου του μπλε τυριού, του μπρι, του τσένταρ, της φέτας, της μοτσαρέλα, της παρμεζάνας και των ελβετικών ποικιλιών. Ο ένοχος είναι μια ουσία που ονομάζεται τυραμίνη (μονοαμίνη με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες), η οποία σχηματίζεται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεϊνών. Όσο περισσότερο παλαιώνει μια τροφή τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει.

Αιτία 8η: το κόκκινο κρασί

Η τυραμίνη βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονα.

Αιτία 9η: τα αλλαντικά

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δύο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και πρόσθετα όπως το νιτρικό άλας ή το νιτρικό οξύ. Αυτά τα πρόσθετα φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από πρόσθετα των τροφών συνήθως επηρεάζουν και τις δύο πλευρές του κεφαλιού, σε αντίθεση με την κλασική ημικρανία, η οποία επηρεάζει μόνο μία πλευρά κάθε φορά.

Αιτία 10η: η παράλειψη γευμάτων

Αν παραλείψεις ένα γεύμα, το κεφάλι σου μπορεί να αρχίσει να πονάει πριν καταλάβεις ότι πεινάς. Το πρόβλημα προκαλείται από μια απότομη πτώση στο σάκχαρο του αίματος. Όμως, μην προσπαθήσεις να θεραπεύσεις έναν τέτοιο πονοκέφαλο με σοκολάτα. Τα γλυκά προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου που μετά πέφτει ακόμη χαμηλότερα.

Αιτία 11η: το κάπνισμα

Είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους – και όχι μόνο σε αυτόν που κρατά το τσιγάρο. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα διοχετεύει νικοτίνη στον παθητικό καπνιστή, η οποία προκαλεί συστολή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επωφελής για τους ασθενείς με αθροιστική κεφαλαλγία. Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο στη μία πλευρά του κεφαλιού που παρουσιάζεται κατά περιόδους.

Αιτία 12η: η καφεΐνη

Για όσους είναι επιρρεπείς στους πονοκεφάλους, στην καφεΐνη ταιριάζει το ρητό «εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Όταν καταναλώνεται με μέτρο, η καφεΐνη είναι συνήθως ωφέλιμη – μάλιστα, περιέχεται σε πολλά φάρμακα κατά του πονοκεφάλου. Όμως, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλου. Επίσης, αν έχεις εθιστεί στην καφεΐνη, η απότομη διακοπή της μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, αφού και το στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης αποτελεί ακόμα μια αιτία πονοκεφάλου.

Απαλλάξου οριστικά!

* Κράτα ημερολόγιο Για να εντοπίσεις τις συνήθεις αιτίες, σημείωνε καθημερινά σε ένα «ημερολόγιο πονοκεφάλων» τι τρως, τα στρεσογόνα γεγονότα, τις αλλαγές του καιρού και τη σωματική σου δραστηριότητα.

* Διαχειρίσου το στρες Δοκίμασε τεχνικές όπως ο διαλογισμός, το μασάζ και η ρεφλεξολογία.

* Δοκίμασε τις διατάσεις στα πόδια Η ήπια άσκηση κάνει θαύματα στην ανακούφιση από το στρες. Το περπάτημα συνιστά ιδανική επιλογή, επειδή προσφέρει άμυνα έναντι των πονοκεφάλων τάσεως. Όταν περπατάς, η ταλάντωση των χεριών χαλαρώνει τους μυς στον αυχένα και τους ώμους.

* Τρώγε τακτικά γεύματα Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε βοηθά να διατηρείς το σάκχαρό σου σε σταθερά επίπεδα. Τρώγε γεύματα και snacks που συνδυάζουν πρωτεΐνες με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ταχίνι και ψωμί ή στήθος κοτόπουλο και καστανό ρύζι. Φρόντισε, επίσης, να πίνεις πολύ νερό – η αφυδάτωση είναι ακόμη μια αιτία πονοκεφάλου.

* Φυσικοθεραπεία Συνδυάζει την άσκηση και την εκπαίδευση ώστε να μειωθεί ο πόνος και να βελτιωθεί το εύρος κίνησης. Στους ανθρώπους με πονοκεφάλους τάσεως, η φυσικοθεραπεία μπορεί να ενδυναμώσει τους μυς του αυχένα και να συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος.

* Φαρμακευτική αγωγή Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη, είναι αποτελεσματικά σε πολλά είδη πονοκεφάλου. Απόφυγε όμως τη συχνή λήψη τους, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγίες από κατάχρηση φαρμάκων ή πονοκεφάλους που επανέρχονται μόλις περάσει η επίδραση του παυσίπονου. Εάν έχεις ημικρανίες, μίλησε με το γιατρό σου για φαρμακευτικές αγωγές που βοηθούν στην πρόληψή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

2/11/11

Aϋπνία; πιείτε χυμό κεράσι.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη ένα ποτήρι από χυμό κερασιού μας χαρίζει ήρεμο και απολαυστικό ύπνο!
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού κεράσι, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης-«ρυθμιστή» του ύπνου, μελατονίνης, στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν μια «φυσική» λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, αϋπνία ή ακόμα και τζετ λαγκ, μετά από μακρινά ταξίδια.

Κεράσια για «γλυκό» ύπνο

Στη μελέτη υπό τον δρα Γκλιν Χαουότσον, έλαβαν μέρος 20 εθελοντές οι οποίοι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε 30ml πραγματικού χυμού κεράσι δύο φορές την ημέρα για ένα διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε εικονικό χυμό με άρωμα κεράσι.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες φορούσαν στο χέρι ένα ειδικό ρολόι, το οποίο με τη βοήθεια ενός αισθητήρα παρακολουθούσε καθημερινά τα μοτίβα του ύπνου τους.

Τόσο κατά το ξεκίνημα, όσο και στο τέλος της δοκιμασίας, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα ούρων από τους εθελοντές για να μελετήσουν τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό τους, τα οποία ως γνωστόν επηρεάζουν τον ανθρώπινο κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα επίπεδα μελατονίνης όσων κατανάλωναν καθημερινά χυμό κερασιού εμφάνιζαν σημαντική αύξηση που άγγιζε μάλιστα το 15%-16%.

Είδαν ακόμη, ότι η κατανάλωση του κόκκινου χυμού αύξανε την συνολική διάρκεια του βραδινού ύπνου κατά 25 λεπτά αλλά και την γενικότερη ποιότητα του ύπνου κατά 5%-6%. Επιπροσθέτως, οι «υπναράδες» πλέον εθελοντές φάνηκε να παραμένουν στο κρεβάτι κατά 15 λεπτά περισσότερο μετά το ξύπνημα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς προφύλαξη οι ερωτικές επαφες των Ελλήνων.

Η ερωτική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού είναι συνήθεια των Ελλήνων και μπορει να αποβεί μοιραία για την υγεία τους.
Όσοι έχουν εμφανίσει κονδυλώματα ή νοσούν από AIDS, παραδέχονται πως σπάνια επισκέπτονται το φαρμακείο για να αγοράσουν προφυλακτικά! Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε η Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας, ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών που ζητούσαν ενημέρωση για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι τα 30 χρόνια και αντίστοιχα των γυναικών τα 33,2 χρόνια.

Η ανησυχία τους αναφορικά με ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής που μοιράστηκαν με τους ειδικούς της Συμβουλευτικής γραμμής, αφορούσε τα κονδυλώματα (46%), το Aids(35%), την Ηπατίτιδα Β (7%), την Ηπατίτιδα Cκαι τον έρπη (4%), καθώς επίσης και την σύφιλη (2%). Έκπληξη ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως παρά το φόβο τους για την πιθανή εμφάνιση ή για τις επιπτώσεις των Σεξουαλικά Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στην γενικότερη υγεία τους και στη σεξουαλική ζωή τους, μόλις το 27,8% των ατόμων που κάλεσαν τη Συμβουλευτική γραμμή, είπαν ότι χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό κατά τις επαφές τους… Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 36,6% απαντά ότι δεν έχει πάρει ποτέ προφυλάξεις!

Όσο, για το υπόλοιπο 36,6% αναφέρει ευκαιριακή χρήση. Παρήγορο, ωστόσο, χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το γεγονός πως οι νεότεροι φαίνεται να είναι πιο συνειδητοποιημένοι αναφορικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Ειδικότερα, οι νέοι άνδρες ηλικίας 20 – 30 ετών αναφέρουν σε ποσοστό 38,5% ότι χρησιμοποιούν πάντοτε προφυλακτικό, ενώ το ποσοστό μειώνεται σε 26,5% στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους 31 – 40 ετών.

Αντίστοιχα, είναι τα ευρήματα και για τις γυναίκες που στην δεκαετία των 20 – 30 αναφέρουν ότι πάντα χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά 40%, ενώ στην επόμενη δεκαετία της ζωής τους το ποσοστό φτάνει στο 20,5%.

Διαβάστε περισσότερα...

1/11/11

Μετατροπή ηλικιωμένων κυττάρων σε νεανικά..

Για πρώτη φορά Γάλλοι επιστήμονες κατάφεραν να αναπρογραμματίσουν γερασμένα κύτταρα ανθρώπων που πλησίαζαν τα 100 χρόνια τους και να τα … μετατρέψουν σε νεανικά βλαστικά κύτταρα όμοια με αυτά που υπάρχουν στα έμβρυα σηματοδοτώντας μία νέα εποχή στην αναγεννητική ιατρική.
Οι ερευνητές εκτιμούν πως αν η μέθοδός τους καταστεί εφικτό να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν υγιείς ιστοί, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταμοσχευθούν σε ηλικιωμένους ασθενείς, θα ανοίξει ο δρόμος για νέου τύπου θεραπείες στην τρίτη ηλικία.

Τα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, για αυτό προσφέρουν πολλές ελπίδες ότι στο μέλλον θα αντικαθιστούν άρρωστα όργανα. Όμως η χρήση τους έχει συναντήσει ηθικές αντιδράσεις λόγω της αναγκαίας καταστροφής ανθρωπίνων εμβρύων, έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Έτσι, οι επιστήμονες αναζητούν παράλληλα εναλλακτικές λύσεις, κυρίως μέσω της μετατροπής απλών ενήλικων -και όχι εμβρυικών- κυττάρων σε βλαστικά-πολυδύναμα. Μέχρι τώρα όμως είχαν εκφραστεί αμφιβολίες κατά πόσο αυτή η εναλλακτική τεχνική (που ανακαλύφθηκε το 2007) μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί στους ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη, επειδή τα κύτταρά τους έχουν υποστεί μεγαλύτερες φθορές με το πέρασμα του χρόνου.

Το γαλλικό επίτευγμα δείχνει ότι τελικά αυτό το εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί. «Η ηλικία των κυττάρων δεν αποτελεί σίγουρα εμπόδιο στον αναπρογραμματισμό τους», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Οι Γάλλοι ερευνητές πρόσθεσαν δύο νέα συστατικά, τους λεγόμενους «παράγοντες μεταγραφής» (NANOG και LIN28), βελτιώνοντας την κλασική μέθοδο αναπρογραμματισμού κυττάρων από ενήλικους. Όμως θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος έως ότου η βελτιωμένη μέθοδος εφαρμοστεί κλινικά σε ανθρώπους, όπως είπαν οι επιστήμονες, καθώς θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά πειράματα ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα...