4/5/11

Πόσο κακό κάνει ο ήλιος στο δέρμα...

Αν και τα αντιηλιακά φίλτρα προστασίας απορροφούν ή αντανακλούν ένα μέρος της ενέργειας της καταστροφικής υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB του ήλιου, ένα ποσοστό της-που είναι αρκετό-«εισβάλει» τελικά στο δέρμα.

Μετά από αρκετά χρόνια έκθεσης στον ήλιο, ακόμη και στην περίπτωση που η έκθεση είναι περιορισμένη, θα προκληθεί καταστροφή στις στοιβάδες του δέρματος και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα λεπτό δέρμα εύθραυστο και τραχύ με ρυτίδες, ευρυαγγείες και δυσχρωμίες.

Ένα δέρμα σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει πιθανά τραύματα ή μολύνσεις και η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος είναι αρκετά υψηλή.
Ίσως αυτή είναι η εξήγηση των αποτελεσμάτων ερευνών στις οποίες προχώρησαν Βρετανοί επιστήμονες που δείχνουν ότι ακόμη και σε χώρες όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συστηματικά αντιηλιακά προϊόντα ,ο αριθμός περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος δεν έχει μειωθεί, όσο ήταν αναμενόμενο.

Είναι ένα ιδιαίτερα περίεργο γεγονός που πρέπει να μας προβληματίζει.

Tι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν;

Η πραγματικότητα είναι ότι ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από μόρια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν καταστροφές στα γονίδια των κυττάρων.

Το DNA,ο γενετικός κώδικας καταστρέφεται.

Η ειρωνεία σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι η πιο συνηθισμένη, αλλά και πιο καταστροφική ελεύθερη ρίζα, προέρχεται από το οξυγόνο.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, όμως όταν η υπεριώδης ακτινοβολία «σπάσει» το μόριο του οξυγόνου (Ο2) σε δύο ελεύθερα μόρια οξυγόνου, αυτά τα ελεύθερα μόρια προκαλούν στο DNA ότι η θάλασσα προκαλεί στα αυτοκίνητα μας: Σκουριά! Η σκουριά στα αυτοκίνητα είναι σαν τον καρκίνο, εάν την παραμελήσουμε δεν σταματά, αλλά εξαπλώνεται .Με το δέρμα συμβαίνει κάτι παρόμοιο.


Πηγή: mylook.gr
Διαβάστε περισσότερα...

3/5/11

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση στο δέρμα σας

Οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος αποτελούν τη φυσική προστασία του από την αφυδάτωση. Με τα χρόνια, όμως, υπολειτουργούν. Ετσι το δέρμα χάνει την ικανότητά του να αναπληρώνει τη φυσική υγρασία που απομακρύνεται με το πλύσιμο και κυρίως με το σαπούνι. Για να προστατέψετε το δέρμα σας από την αφυδάτωση μετά το μπάνιο, ακολουθήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

*Μην το παρακάνετε με το πλύσιμο. Για τους περισσότερους ανθρώπους ένα ντους το πρωί πριν φύγουν για τη δουλειά και ένα το βράδυ για χαλάρωση είναι αρκετό.

*Μη μένετε πολλή ώρα στην μπανιέρα. Προτιμήστε ένα απλό και γρήγορο ντους. Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό αλλά χλιαρό. Το πολύ ζεστό νερό διαταράσσει τη φυσική υγρασία της επιδερμίδας.

*Διαλέξτε προσεκτικά το είδος του σαπουνιού ή αφρόλουτρου που θα χρησιμοποιήσετε. Προτιμήστε λιπαρά, μη αφρώδη σαπούνια που καθαρίζουν χωρίς να παρασύρουν τη φυσική υγρασία του δέρματός σας. Τα μοσχοσάπουνα και τα αντισηπτικά σαπούνια ξηραίνουν πολύ την επιδερμίδα. Τα καινούργια αφροντούς σέβονται την υγρασία του δέρματος και επειδή περιέχουν περισσότερα ενυδατικά στοιχεία αφήνουν την επιδερμίδα πιο απαλή και ενυδατωμένη.

*Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι για το πλύσιμο του προσώπου. Απομακρύνετε το μακιγιάζ με κάποιο ελαιώδες προϊόν, ξεπλύνετε με άφθονο νερό και απλώστε αμέσως μια ενυδατική κρέμα προσώπου, πάντοτε ανάλογη του τύπου επιδερμίδας που έχετε.

*Μην πλένετε με οποιοδήποτε σαπούνι την περιοχή της μασχάλης και τη γενετική περιοχή. Το δέρμα σε αυτά τα μέρη του σώματος είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο και πολλές φορές από τη λάθος περιποίηση είτε με αποσμητικά που έχουν οινόπνευμα είτε με μαντιλάκια που περιέχουν άρωμα προκαλούνται ερεθισμοί με κοκκινίλες και τσούξιμο.

*Μετά το μπάνιο, σκουπιστείτε απαλά με καθαρή πετσέτα, για να απομακρύνετε το νερό. Μην τρίβετε υπερβολικά το δέρμα.

*Ενώ το δέρμα έχει ακόμη την υγρασία από το ντους, απλώστε μια υδατική κρέμα.

*Αν το δέρμα σας είναι ξηρό, διαλέξτε μια μεικτή κρέμα, υδατική και λιπαρή.

*Φροντίστε να αδειάζει γρήγορα το περιεχόμενο της μπανιέρας μετά το μπάνιο, για να μη διατρέχετε κίνδυνο από μικρόβια. Διατηρείτε την μπανιέρα σας καθαρή.

*Αν πηγαίνετε σε κολυμβητήριο, αλλάξτε το μαγιό σας και σκουπιστείτε καλά μετά το κολύμπι. Πάνω του μένουν μικρόβια που μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξεπλυθείτε αμέσως ή να κάνετε ένα γρήγορο ντους, για να απομακρύνετε από πάνω σας το χλώριο.

Πηγή: typos.com.cy
Διαβάστε περισσότερα...