28/2/11

Εμβολιασμός παιδιών μέχρι 12 ετών κατά της φυματίωσης

Να εμβολιαστούν κατά της φυματίωσης τα παιδιά μέχρι 12 ετών, που για διαφόρους λόγους δεν έχουν εμβολιαστεί, καλεί το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του. Επίσης καλεί και τους εκπαιδευτικούς να τα προτρέπουν να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος αν παρουσιάζουν συμπτώματα επίμονο βήχα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Σε περίπτωση που κατά το μεσοδιάστημα εμφανιστεί στους εκπαιδευτικούς επίμονος βήχας, ο οποίος διαρκεί πάνω από μήνα, πέραν της κλινικής εξέτασης , πρέπει να γίνεται έλεγχος με ακτινογραφία θώρακος. Αν υπάρχουν ακτινολογικά ευρήματα, επιβάλλεται έλεγχος του ευρύτερα κοινωνικού και ιδιαίτερα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος".

"Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της φυματίωσης και των νόσων του Αναπνευστικού η χώρα μας δεν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος εξακολουθεί να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών.

"Οι εμβολιασμοί διενεργούνται από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, όπως οι Νομαρχιακές Υγειονομικές Υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, τα λειτουργούντα Αντιφυματικά Κέντρα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α. Επιπρόσθετα, οι εμβολιασμοί καταγράφονται στο βιβλιάριο Υγείας των μαθητών-μαθητριών. Η φυματίωση είναι υποχρεωτικώς δηλούμενο νόσημα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
"Τέλος, το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να διευκολύνουν τις Υγειονομικές Υπηρεσίες που επιθυμούν να εξετάσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και να ενημερώσουν σχετικά τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων τους.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...

27/2/11

50 λεπτά ομιλίας στο κινητό είναι αρκετά να μεταβάλλουν τον εγκέφαλο...

Τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, με άγνωστες συνέπειες, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η επί 50 λεπτά χρήση του κινητού τηλεφώνου, κολλημένου στο αυτί, είναι αρκετή για να μεταβάλει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων, στην περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται πιο κοντά στην ενσωματωμένη κεραία της συσκευής. Παραμένει, όμως, ακόμα ασαφές ποιες μπορεί να είναι οι τυχόν συνέπειες για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία, ούτε αυτή τη φορά, κατέστη δυνατό να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αν και κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κινητή τηλεφωνία και στον καρκίνο του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τη Νόρα Βόλκοφ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, έδειξαν ότι ο μεταβολισμός της γλυκόζης, δηλαδή η χρήση σακχάρου (μια ένδειξη για την εγκεφαλική δραστηριότητα), αυξάνει στους ανθρώπους που μιλάνε για ώρα στο κινητό τους. Ο μηχανισμός μέσω του οποίου επηρεάζεται ο μεταβολισμός σε τοπικό επίπεδο, δεν είναι ξεκάθαρος.

Οι ερευνητές εξέφρασαν έκπληξη επειδή η ασθενής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του σήματος, που προέρχεται από τα κινητά, μπορεί να επιδράσει στην εγκεφαλική δραστηριότητα, διευκρίνισαν όμως πως αυτό δεν σημαίνει κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το κατά πόσο τα κινητά μπορεί να προκαλούν καρκίνο. «Αυτή η μελέτη κατά κανένα τρόπο δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Αυτό που δείχνει είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την έκθεση στα κινητά», δήλωσε η Βόλκοφ, η οποία, όπως είπε πάντως, καλού-κακού αποφεύγει να βάζει το κινητό στο αυτί της όταν μιλά.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει αυξηθεί δραματικά από τη δεκαετία του ΄80, όταν πρωτοεμφανίστηκαν, και σήμερα περίπου 5 δισεκατομμύρια συσκευές χρησιμοποιούνται διεθνώς. Μερικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την ακτινοβολία των κινητών με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου, όμως μια μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα.

Η νέα μελέτη μελέτησε μια ομάδα 47 ανθρώπων που μιλούσαν επί 50 λεπτά έχοντας ένα ενεργοποιημένο κινητό στο ένα αυτί τους και ένα δεύτερο απενεργοποιημένο κινητό στο άλλο αυτί τους. Η μελέτη του εγκεφάλου (με απεικόνιση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων ΡΕΤ) έδειξε ότι, αν και δεν υπήρξε συνολική μεταβολή στον μεταβολισμό του εγκεφάλου, στην πρώτη περίπτωση καταγράφηκε αύξηση 7% στον μεταβολισμό στις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται πλησιέστερα στην αντένα της συσκευής, όταν αυτή ήταν ενεργοποιημένη.

Για ενδιαφέροντα ευρήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να ερμηνευτούν με επιφύλαξη, έκαναν λόγο άλλοι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι, αν και είναι άγνωστη προς το παρόν η βιολογική σημασία (αν υπάρχει) του αυξημένου μεταβολισμού στον εγκέφαλο από την έκθεση στα κινητά, πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.

Ο καθηγητής Πάτρικ Χάγκαρντ του University College του Λονδίνου είπε ότι τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν μια άμεση επίδραση του σήματος του κινητού στην εγκεφαλική λειτουργία, όμως μεταβολές ακόμα μεγαλύτερου εύρους μπορεί να συμβούν στον εγκεφαλικό μεταβολισμό λόγω φυσικών αιτιών, ακόμα κι όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται. Θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να εξεταστούν οι τυχόν συνέπειες για την υγεία, αν και νέες μελέτες επιβεβαιώσουν ότι τα σήματα των κινητών επιδρούν άμεσα στον μεταβολισμό του εγκεφάλου.

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

26/2/11

Τροφές "φάρμακο" για διάφορες ασθένειες...

Σπανάκι και ψάρι εναντίον της κατάθλιψης. Φρούτα και χυμοί για την καταπολέμηση του χανγκόβερ. Μπρόκολο και γάλα εναντίον της οστεοπόρωσης. Ξηροί καρποί και μπανάνες για τη μείωση της υπέρτασης. Αυτές είναι μερικές απ’ τις τροφές που, σύμφωνα με νεώτερες ιατρικές έρευνες οι οποίες δημοσιεύθηκαν στη Βρετανία, έρχονται να βοηθήσουν στη θεραπεία σειράς ασθενειών ή απλώς «κακών συνηθειών» όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.





Τροφές εναντίον της κατάθλιψης


Σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας, επιβάλλεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, και Β12 και Ω3 λιπαρά οξέα, όπως λευκά ψάρια, σπανάκι, φασόλια, μαύρο ρύζι, μούσλι, κουνουπίδι και λάχανο ενώ είναι πολύ σημαντικός ο περιορισμός τροφών όπως άσπρο ψωμί και ρύζι, τηγανητές πατάτες, μπισκότα και καραμέλες όπως και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα.


Τροφές εναντίον του χανγκόβερ

Τα φρούτα και οι χυμοί μειώνουν την ένταση του χανγκόβερ, σύμφωνα με έρευνα στο British Medical Journal. Η βιταμίνη C και η φρουκτόζη στο χυμό πορτοκάλι βοηθούν το συκώτι να μεταβολίσει γρηγορότερα το αλκοόλ, ενώ το σκόρδο και τα βραστά αυγά περιέχουν κυστεΐνη που προλαμβάνουν τα συμπτώματα. Αποφύγετε τον καφέ και τα τηγανητά φαγητά, όπως μπέικον και ομελέτες.



Τροφές εναντίον της οστεοπόρωσης

Οι βιταμίνες D και Κ καθώς και το ασβέστιο είναι οι ουσίες που σώζουν από την οστεοπόρωση, σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Διαιτολογίας. Ασβέστιο υπάρχει σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη βιταμίνη D θα την βρείτε σε ψάρια όπως ο γαύρος, ο κολιός κι ο σολομός, ενώ η βιταμίνη Κ συναντάται άφθονη σε τροφές όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι, συκώτι, αρακάς, καρότα, ντομάτα, πορτοκάλι, ροδάκινο και μήλο.



Τροφές εναντίον της υπέρτασης


Σαν βασικούς σύμμαχους στη μάχη κατά της υπέρτασης όλες οι έρευνες αναφέρουν τα φρούτα όπως κεράσια, φράουλες, σταφύλια και πεπόνι, ειδικότερα δε την κατανάλωση μπανάνας, που περιέχει 450 mg κάλιο καθώς και βιταμίνη Β6, που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μείωση της πίεσης. Επίσης η ντομάτα είναι το λαχανικό που διαθέτει λυκοπένιο, μια αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης.


Τροφές εναντίον της επιληψίας


Μέχρι σήμερα, η ασθένεια αυτή καταπολεμείται, σε διατροφικό επίπεδο, με την λεγόμενη «κετογόνο δίαιτα», μια εναλλακτική θεραπεία με σκοπό τη μείωση των σπασμών. Η δίαιτα αποτελείται από 85% λίπος και το υπόλοιπο πρωτεΐνες και υδατάνθρακες κι ονομάστηκε έτσι επειδή η υψηλή περιεκτικότητά της σε λίπη έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή αυτών σε κετόνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πηγή ενέργειας στη θέση της γλυκόζης.


Τροφές εναντίον του καρκίνου


Μερικές από τις τροφές που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες είναι η σοκολάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, τα φασόλια και οι φακές που περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά, που έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζουν τις βλάβες στο DNA, το πράσινο τσάι που περιέχει πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά και το κόκκινο κρασί λόγω της ρεσβερατρόλης, μιας φυσικής αντικαρκινικής ουσίας που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών.


Τροφές εναντίον της μειωμένης ενεργητικότητας


Οι διατροφολόγοι συνιστούν, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας, ένα καλό πρωινό με γιαούρτι και μέλι, μια κούπα πράσινο τσάι που θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό, τουλάχιστον δυο φρούτα και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως η βρώμη και το πολύσπορο ψωμί. Συνιστώνται επίσης ένα βραστό αυγό και ένα smoothie φρούτων.


Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

23/2/11

Mύθος – Οι διατάσεις δεν προλαμβάνουν πιθανό τραυματισμό...

Δεν παίζει ρόλο το εάν κάποιος κάνει διατάσεις πριν το τρέξιμο, γιατί ακόμη κι έτσι δεν μειώνει τον κίνδυνο πιθανού τραυματισμού.

Ο Ντάνιελ Πέριλες του πανεπιστημίου George Washington και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν την έρευνά τους σε τυχαίο δείγμα 2.729 εθελοντών, άνω των 13 ετών που έτρεχαν τουλάχιστον 10 μίλια την εβδομάδα.

Επί τρεις μήνες οι εθελοντές της μίας ομάδας έκαναν διατάσεις για τρία με πέντε λεπτά πριν το τρέξιμο, ενώ της δεύτερης ομάδας δεν έκαναν καθόλου.

Οι εθελοντές δεν άλλαξαν καθόλου το πρόγραμμά τους και κατέγραφαν τους τραυματισμούς που τους απέτρεπαν να τρέξουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά τραυματισμών ήταν 16% και στις δύο ομάδες.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες τραυματισμού ήταν το ιστορικό χρόνιου τραύματος ή ένας πρόσφατος τραυματισμός - τους τελευταίους τέσσερις μήνες - καθώς και ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος.

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

16/2/11

Η κακή διατροφή, οδηγεί σε χαμηλότερο IQ!

Όχι μόνο παχαίνει και γενικά είναι ανθυγιεινή, αλλά η διατροφή με πρόχειρα και επεξεργασμένα τρόφιμα, γεμάτα λίπη και ζάχαρη, έχει μια ακόμη συνέπεια για τα μικρά παιδιά: μειώνει την εξυπνάδα τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό. Η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά φαγητά κακής ποιότητας, όταν μεγαλώσουν έχουν κατά μέσο όρο ελαφρώς μικρότερο δείκτη νοημοσύνης (το γνωστό IQ).

Οι ερευνητές, υπό την Πολίν Έμετ της Σχολής Κοινωνικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health" του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη "Γκάρντιαν", μελέτησαν σε βάθος χρόνου περίπου 14.000 παιδιά, γεννημένα τα έτη 1991 και 1992, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα τρία, τέσσερα, επτά και οκτώμισι χρόνια τους.

Οι γονείς των παιδιών κλήθηκαν να καταγράψουν αναλυτικά το είδος φαγητών και ποτών που κατανάλωναν τα παιδιά τους, ενώ στο τέλος (σε ηλικία οκτώμισι ετών) τα παιδιά έκαναν τεστ νοημοσύνης. Διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στις επιδόσεις ανάμεσα στα παιδιά που έτρωγαν πολλά κατεργασμένα φαγητά με λίπη και ζάχαρη, σε σχέση με όσα έτρωγαν υγιεινές τροφές, με πολλές σαλάτες, φρούτα, λαχανικά και ρύζι. Το 20% των παιδιών της πρώτης κατηγορίας, που έτρωγαν πιο ανθυγιεινά από όλους, είχαν κατά μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης (IQ) 101, έναντι 106 του 20% των παιδιών που έτρωγαν πιο υγιεινά από όλους.


"Η διαφορά δεν είναι τεράστια, είναι πολύ μικρή, όμως καθιστά αυτά τα παιδιά (σ.σ. της πρώτης κατηγορίας) λιγότερο ικανά να τα βγάλουν πέρα στο σχολείο, καθώς και με διάφορα άλλα πράγματα στη ζωή τους" δήλωσε η Έμετ.Το

Η συσχέτιση της διατροφής με τη νοημοσύνη παραμένει ένα επίμαχο θέμα στους επιστημονικούς κύκλους, καθώς υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο των παιδιών. Μια οικογένεια της ανώτερης ή της μεσαίας τάξης, για παράδειγμα, έχει την οικονομική δυνατότητα ή τη νοοτροπία να εφαρμόσει την ακριβότερη υγιεινή διατροφή, σε σχέση με μια φτωχότερη οικογένεια.

Η Έμετ διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτή η "ψαλίδα" στη νοημοσύνη διατηρείται και τα επόμενα χρόνια καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αν και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το πρόβλημα έχει μονιμότερη βάση, ακόμα και αν στο μεταξύ η διατροφή των νέων γίνει πιο υγιεινή.

Όσον αφορά το γιατί μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να υποσκάψει τη νοημοσύνη, η ερευνήτρια εκτίμησε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με λίπη και ζάχαρη στερούνται σημαντικών βιταμινών και άλλων ουσιών ζωτικών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αρχή της παιδικής ηλικίας, καθώς ο εγκέφαλος μεγαλώνει με ταχύτερο ρυθμό τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής του παιδιού. "Η ανθυγιεινή διατροφή δεν βοηθά στην καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου" τόνισε η Έμετ

 Πηγή: nooz.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15/2/11

Ύπνος: Μύθοι και αλήθειες...

Πώς αναπληρώνονται οι χαμένες ώρες; Πότε κοιμόμαστε πιο βαθιά και γιατί κάποιες φορές μας είναι δύσκολο να κλείσουμε τα μάτια; Οι απαντήσεις ίσως να μην είναι τόσο αυτονόητες…

Ο μύθος: Όλοι οι ενήλικοι πρέπει να κοιμούνται 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Η αλήθεια: Η ερώτηση «πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;» δεν έχει μόνο μία απάντηση. Είναι αλήθεια ότι ο μέσος ενήλικος κοιμάται περίπου 7-8 ώρες. Ωστόσο, η απαραίτητη ποσότητα ύπνου εξαρτάται από την ηλικία, διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται παραπάνω από 4 ώρες, ενώ άλλοι ξεκουράζονται στο κρεβάτι τους έως και 10 ώρες. Δεν υπάρχει «φυσιολογική» ποσότητα ύπνου. Το κλειδί είναι να βρούμε τι είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός μας και όχι να σχηματίσουμε μια απατηλή ιδέα περί φυσιολογικού.

Ο μύθος: Πρέπει να αναπληρώνονται όλες οι χαμένες ώρες

Η αλήθεια: Αν κάποιο βράδυ ξενυχτήσατε, δεν χρειάζεται να αναπληρώσετε όλο τον χρόνο που στερηθήκατε. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ερευνητικές ενδείξεις, επαρκεί το ένα τρίτο των χαμένων ωρών. Επιπλέον, ο ύπνος τις επόμενες νύχτες είναι βαθύτερος και με καλύτερα αποτελέσματα.

Ο μύθος: Κοιμόμαστε πιο βαθιά όσο προχωρά η νύχτα

Η αλήθεια: Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο ανθρώπινος οργανισμός περνά από κύκλους διαφορετικών τύπων ύπνου, άλλους ελαφρύτερους και άλλους βαθύτερους. Η φύση έχει προνοήσει έτσι ώστε ο οργανισμός να ξεκουράζεται ακόμη κι αν ο ύπνος είναι σύντομος σε διάρκεια, εξ ου και μερικές φορές, λίγες ώρες ύπνου μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα αναζωογονητικές.

Ο μύθος: Οι διαταραχές ύπνου υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά

Η αλήθεια: Η περιστασιακή δυσκολία στον ύπνο είναι πολύ συνηθισμένη. Όλοι oι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα περισσότερα από αυτά είναι προσωρινά και λύνονται από μόνα τους μόλις πάψει η αιτία που τα προκαλεί. Ωστόσο, περίπου 1 στους 10 υποφέρει από χρόνιες διαταραχές. Τα καλά νέα είναι ότι οι έρευνες δείχνουν πως ακόμη και οι πιο επίμονες μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: daypress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

7/2/11

Τροφές που προλαμβάνουν τον καρκίνο!

Κατερίνα Διδασκάλου, ψυχολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των διαφόρων νοσημάτων. Σε ότι αφορά τον καρκίνο, πληθος απο μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ένα ποσοστό της τάξεως του 30-40% όλων των καρκίνων που εκδηλώνονται, σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου DNA αποτελούν οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Έχει αποδειχτεί ότι κάποια από αυτά οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε αυτοκτονία και μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Η ντομάτα προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο σταφύλι εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, είναι τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των ερευνών καθώς οι ουσίες σουλφοραφάνη, ινδόλη 3C και σελήνιο που εμπεριέχονται άφθονες σ΄αυτά τα τρόφιμα αναστέλλουν την έκφραση μιας γλυκοπρωτεϊνης, της MUC-1, που εμπλέκεται σημαντικά στη διαδικασία της καρκινογένεσης και της μετάστασης. Οι επιστήμονες ανακήρυξαν αυτές τις τροφές «ασπίδες» έναντι του καρκίνου.

Ωστόσο και άλλες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια με τα Ω-3 λιπαρά οξέα τους, ο λιναρόσπορος με την πλούσια περιεκτικότητά του σε α-λινολενικό οξύ και η σόγια, έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης για πιθανές προφυλακτικές επιδράσεις έναντι του καρκίνου του μαστού και όχι μόνο.

Αξίζει να τονιστεί ότι εκτός από την κατανάλωση των ανωτέρω τροφών, σημαντικό είναι να καταναλώνουμε ελάχιστο κορεσμένο λίπος (γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά και κρέατα), να πίνουμε ελάχιστο αλκοόλ και να φροντίζουμε για τη διατήρηση επιθυμητών επιπέδων βάρους.

Εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, μ΄αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς!
Διαβάστε περισσότερα...

6/2/11

6 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής

Περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται σε κλειτοριδεκτομή και τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας αυτής της πρακτικής. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από την UNICEF και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό με αφορμή τη Διεθνή ημέρα κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, στις 6 Φεβρουαρίου.

Στην κοινή ανακοίνωσή που εξέδωσαν η UNICEF και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, πραγματοποιούν κάλεσμα ώστε να τερματιστεί αυτή η βλαβερή πρακτική μέσα σε μία γενιά, καθώς ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των γυναικών αλλά και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως σημειώνεται, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μείωση της αποτρόπαιης πρακτικής κυρίως λόγω της άρνησης από τις ίδιες της οικογένειες, ωστόσο υπολογίζεται πως 120 με 140 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί τις συνέπειες της βλαβερής και επικίνδυνης αυτής πρακτικής και 3 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να τίθενται σε κίνδυνο εξαιτίας της κάθε χρόνο.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μία πρακτική που συντηρείται από κοινωνικές αντιλήψεις, όπως ότι τα κορίτσια και οι οικογένειές τους θα αντιμετωπίσουν ντροπή, κοινωνική περιθωριοποίηση και θα έχουν χειρότερες προοπτικές γάμου αν την εγκαταλείψουν.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι εκστρατείες- πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτή τη πρακτική έχουν επιφέρει κάποια αποτελέσματα και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα σε περιοχές, όπου οι ίδιες οι κοινότητες επέλεξαν να προβούν σε δημόσιες διακηρύξεις κατά της πρακτικής, όπως στη Σενεγάλη, σημειώθηκε μείωση μέχρι και 65%.

Πηγή: tvxs.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5/2/11

Ασπίδα προστασίας από τον καρκίνο η υγιεινή ζωή!

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να προλάβουν εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα. Δείτε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς μπορούν να προστατευθούν. Όλα στα στοιχεία

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι διατρέφονται υγιεινά, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και γυμνάζονται περισσότερο, ανακοίνωσαν σήμερα ειδικοί του τομέα υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Ερευνα του Καρκίνου (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνας για τον Καρκίνο (WCRF), κάνοντας απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αποφευχθεί περίπου το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού μόνο στη Βρετανία και στις ΗΠΑ καθώς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του προστάτη.
"Είναι στενόχωρο ότι ακόμα και το 2011 οι άνθρωποι πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν αν διατηρούμε ένα σωστό βάρος, κάνουμε υγιεινή διατροφή, έχουμε σωματική δραστηριότητα και από άλλου είδους αλλαγές στον τρόπο ζωής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γουάιζμαν, γιατρός και επιστημονικός σύμβουλος του WCRF.

Στην Κίνα, μπορούν να αποφευχθούν 620.000 κρούσματα ή 27% των καρκίνων, σύμφωνα με το WCRF, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 35% (340.000 κρούσματα) και 37% στη Βρετανία.
Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει 61.000 κρούσματα καρκίνου στη Βραζιλία και 79.000 στη Βρετανία.

Οι διαπιστώσεις του WCRF υποστηρίζονται και από τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τις οποίες η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να προλάβει πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, τα καρδιακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο και τα κρούσματα αυξάνονται. Κάθε χρόνο περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο και 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από κάποια μορφή της νόσου.

Περίπου 200 γνωστές μορφές καρκίνου

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), περισσότεροι από 13,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο μέχρι το 2030, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο του 2008 και τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων θα καταγράφονται στις φτωχότερες χώρες.

Σε διαφορετική του ανακοίνωση ο ΠΟΥ, που εδρεύει στη Γενεύη, αναφέρει ότι η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα είναι η κύρια αιτία πρόκλησης περίπου του 21% με 35% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, του 27% των κρουσμάτων διαβήτη και του 30% των καρδιακών νοσημάτων παγκοσμίως.

Η Ρέιτσελ Τόμσον, υπεύθυνη επιστημονικού προγράμματος στο WCRF, δήλωσε ότι ενώ το μήνυμα είναι απλό - ότι με τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή και το κατάλληλο σωματικό βάρος αποφεύγονται πολλές μορφές καρκίνου - είναι ωστόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας γυμναστικής την εβδομάδα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με περπάτημα 30 λεπτών πέντε φορές την εβδομάδα ή πηγαίνοντας με ποδήλατο καθημερινά στη δουλειά.

Ο Πίτερ Μπαλντίνι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Πνευμονολογικού Ιδρύματος, κάλεσε επίσης όλες τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αντικαπνιστικούς νόμους και να αυξήσουν την τιμή των τσιγάρων.

Από το κάπνισμα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, ενώ από μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες παθητικοί καπνιστές.

Πιο "ευάλωτοι" στον καρκίνο οι Αυστραλοί


Την ίδια στιγμή, οι άντρες στην Αυστραλία πλήττονται από καρκίνο περισσότερο από τους άνδρες άλλων χωρών, σύμφωνα με τα τελευταία έρευνα που μελέτησε τον αριθμό των καρκινοπαθών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αυστραλία τουλάχιστον 360 άνδρες στους 100.000 ασθενούν από καρκίνο ετησίως, με τον καρκίνο του προστάτη να θεωρείται η συχνότερη μορφή καρκίνου.

Παράλληλα, περίπου 314 γυναίκες στις 100.000 νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο κατατάσσοντας την Αυστραλία στην τρίτη χειρότερη θέση στον κόσμο.

Οι συχνότεροι καρκίνοι είναι του προστάτη, του παχέος εντέρου, του μαστού και του δέρματος.
Ο γεν. Διευθυντής του Αντικαρκινικού Συμβουλίου, Ίαν Όλβερ είπε ότι αφενός το μητρώο των καρκινοπαθών της χώρας θεωρείται από τα πλέον ενημερωμένα παγκοσμίως και αφετέρου ο τρόπος ζωής των σημερινών Αυστραλών συμβάλλει στην αύξηση εκδήλωσης της νόσου.

Πηγή: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...