29/12/10

Επικίνδυνα φάρμακα για απώλεια βάρους και βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης!

Ιατρικά
Σειρά προϊόντων για την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας και για την απώλεια βάρους, κυκλοφορούν χωρίς κανέναν έλεγχο στο διαδίκτυο και στην Ελληνική αγορά. Δείτε ποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες


Λιποδιαλυτικά σκευάσματα και φυτικά προϊόντα για την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας, τα οποία είναι νοθευμένα με παράγωγα των ουσιών sildenafil και sibutramine, κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου πιθανώς και στην Ελλάδα χωρίς να είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.


Πρόκειται για το προϊόν FAT BURNER No.1, το οποίο προωθείται ως φυτικό προϊόν που προορίζεται για την απώλεια βάρους και είναι νοθευμένο με παράγωγα των ουσιών sildenafil και sibutramine, και το DURAZEST, που προωθείται ως φυτικό προϊόν για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι νοθευμένο με ουσία ανάλογη της sildenafil.

Η δραστική ουσία sildenafil , αναφέρει ανακοίνωση του ΕΟΦ, περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Η δραστική ουσία sibitramine έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω αρνητικού προφίλ ασφάλειας.

Επίσης τα προϊόντα POWER Tabs, POWER Strips και DESIRE των παραγωγών οίκων HERBAMAX και NORMAX, τα οποία διακινούνται πιθανώς και στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου, είναι πιθανόν να προκαλούν την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως δυσκολία στην αναπνοή και διόγκωση στην περιοχή του λαιμού.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται ως φυτικά προϊόντα που προορίζονται για την ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

"Η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή", επισημαίνει ο ΕΟΦ.

Πηγή: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

28/12/10

Ρόδι κατά καρκίνου!!!

Είναι γνωστό από πολλές επιστημονικές έρευνες ότι το ρόδι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, αφού είναι εξαίρετη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν πλέον με δημοσιεύσεις τους, ότι ο χυμός του ροδιού, καταπολεμά και την εξάπλωση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συστατικά του αναστέλλουν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στον χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στον χυμό του ροδιού εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να μετακινηθούν προς τα οστά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μανουέλα Μάρτινς-Γκριν , η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στο 50ό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κυτταρικής Βιολογίας: "Tα νέα ευρήματα είναι συναρπαστικά,καθώς θα μπορούμε πλέον να τροποποιούμε αυτά τα φυσικά συστατικά του χυμού,ώστε να βελτιώνουμε τη δράση τους και να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη των μεταστάσεων σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του προστάτη".

Η δρ Μάρτινς-Γκριν προσέθεσε ότι η ίδια και η ομάδα της ευελπιστούν πως ο χυμός του ροδιού θα έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.

"Δεδομένου ότι τα γονίδια και οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κίνηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη είναι ίδια με εκείνα που συναντούμε στις μεταστάσεις άλλων μορφών καρκίνου, θεωρούμε ότι τα συστατικά που περιέχονται στον χυμό του ροδιού θα μπορούν να έχουν πολύ πιο ευρεία επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου".

Πηγή: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

23/12/10

Ακίνδυνα τα κλωνοποιημένα!

Το κρέας και το γάλα κλωνοποιημένων ζώων και των απογόνων τους είναι παρόμοια με τα συμβατικά προϊόντα και μπορούν να καταναλώνονται χωρίς κίνδυνο, αποφάνθηκε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της βρετανικής κυβέρνησης.

Η συζήτηση για την κατανάλωση κρέατος ή γάλακτος από κλωνοποιημένα βοοειδή προέκυψε μετά την αποκάλυψη στα τέλη Ιουλίου από την εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" ότι οι ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την παραγωγή τους από κλωνοποιημένα ζώα, καθώς γύρω από το θέμα υπάρχει νομική ασάφεια.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για τα νέα τρόφιμα και τις μεταπλάσεις (ACNFP), ένας οργανισμός με αρμοδιότητα να συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, εκτιμά ότι τα προϊόντα κλωνοποιημένων ζώων "δεν δημιουργούν κινδύνους για τους καταναλωτές".
"Η ACNFP επιβεβαίωσε ότι το κρέας και το γάλα των κλωνοποιημένων ζώων και των απογόνων τους δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά διαφορετικά από το κρέας και το γάλα που παράγονται με συμβατικό τρόπο", δήλωσε ο Άντριου Ουάτζ, επιστημονικός υπεύθυνος της βρετανικής υπηρεσίας διατροφικής ασφάλειας (FSA).

Η επιτροπή σημείωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές έρευνες για τις συνέπειες που έχουν στο κρέας και το γάλα οι διάφορες μέθοδοι εκτροφής ζώων, όμως συμπέρανε πως οι διαφορές ανάμεσα στα κλωνοποιημένα και τα συμβατικά ζώα είναι λίγο πιθανές πέραν της δεύτερης γενιάς.

Η FSA θα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό στη διάρκεια συνόδου το Δεκέμβριο κατά την οποία θα καθοριστεί η βρετανική θέση ενόψει των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το θέμα.

Η πώληση κρέατος και προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους επιτρέπεται από το 2008 στις ΗΠΑ, όμως η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί ειδική άδεια για να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα αυτά στην αγορά.


Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τέτοια προϊόντα ζώων που προέρχονται από κλωνοποίηση, όμως μια μειονότητα χωρών μελών, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία, είναι περισσότερο ανοικτές στη διάθεση "κλωνοποιημένου κρέατος" στην αγορά.


Πηγή: news247.gr

Διαβάστε περισσότερα...

22/12/10

Το ποδήλατο βλάπτει την ποιότητα του σπέρματος!!

Η σωματική άσκηση δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση στην ποσότητα ή την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα, με μια βασική εξαίρεση από ό,τι φαίνεται: το ποδήλατο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι αθλητές ποδηλάτες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στο ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

Τώρα, οι ερευνητές, υπό την Λορίν Γουάιζ του πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας "Fertility and Sterility", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, επιβεβαίωσαν ότι φαίνεται να υπάρχει μια παρόμοια σχέση μεταξύ ποδηλάτου-σπέρματος όχι μόνο στους επαγγελματίες αθλητές, αλλά και σε όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ποδήλατο.

Οι αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν 2.200 "μέσους" άνδρες, που έδωσαν δείγματα σπέρματος και απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις για την υγεία τους και τις συνήθειες σωματικής άσκησης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι άνδρες ασκούνταν τακτικά (με διάφορους τρόπους), δεν είχαν περισσότερα προβλήματα με το σπέρμα τους σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν ποτέ.

Όμως όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τους επιμέρους τρόπους φυσικής άσκησης που έκανε ο καθένας εθελοντής, τότε προέκυψε ότι όσοι άνδρες έκαναν ποδήλατο πέντε ώρες την εβδομάδα και πάνω, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν τόσο αραιότερο σπέρμα όσο και χειρότερης ποιότητας (δηλαδή λιγότερο κινητικό και δραστήριο).

Μεταξύ των ανδρών που δεν ασκούνταν τακτικά, το 23% είχε λιγοστό σπέρμα, έναντι 31% όσων έκαναν τακτικά ποδήλατο. Περίπου το 40% των τακτικών ποδηλατών είχαν αραιό σπέρμα αλλά με καλή κινητικότητα έναντι ανάλογου ποσοστού 27% μεταξύ αυτών που δεν ασκούνταν.

Οι τραυματισμοί ή η άνοδος της θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου, που μπορεί να συμβούν στη διάρκεια του ποδηλάτου, πιθανώς εξηγήσουν τα προβλήματα με το σπέρμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Πάντως η Γουάιζ επεσήμανε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να υποστηριχθεί με κάθε βεβαιότητα ότι το ποδήλατο είναι η αιτία για τα προβλήματα στο σπέρμα. Όπως είπε, πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες σχετικά με το ζήτημα.

Πηγή: imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

20/12/10

Ο ύπνος μας κάνει πιο όμορφους

Τον ύπνο τον έχουμε ανάγκη κυρίως για να ξεκουραζόμαστε. Όμως ερευνητές ανακάλυψαν και άλλη μια ευεργετική ικανότητα του καλού ύπνου!

Επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ύπνος όντως κάνει το πρόσωπο να δείχνει πιο όμορφο ανακάλυψαν σουηδοί ερευνητές. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι στερούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ύπνο, δείχνουν λιγότερο ελκυστικοί απ’ ό,τι όσοι φροντίζουν να κοιμούνται πολύ και καλά.Οι ερευνητές επιστράτευσαν ομάδα εθελοντών τους οποίους φωτογράφησαν έπειτα από 8 ώρες βραδινό ύπνο και στη συνέχεια αφού τους κράτησαν ξύπνιους επί 31 ώρες.

Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες σε άλλους εθελοντές και εκείνοι βαθμολόγησαν τους άυπνους εθελοντές ως λιγότερο ελκυστικούς, ενώ είπαν πως δεν φαίνονταν και πολύ καλά στην υγεία τους.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στην Στοκχόλμη, η θεωρία ότι ο ύπνος μας ομορφαίνει είναι ευρύτατα διαδεδομένη, αλλά έως τώρα δεν είχε επιστημονική τεκμηρίωση.

Για την μελέτη τους, χρησιμοποίησαν 23 νεαρούς άντρες και γυναίκες, τους οποίους φωτογράφησαν χωρίς μέικ απ, από την ίδια απόσταση και με την ίδια ακριβώς έκφραση.

Η πρακτική αξία της νέας μελέτης δεν έγκειται μόνο στην επιβεβαίωση της θεωρίας του «ύπνου της ομορφιάς», σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα ευρήματά της θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους γιατρούς για να εντοπίζουν σημάδια κακής υγείας στους ασθενείς τους.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο δρ Ντερκ-Γιαν Ντίγκ, καθηγητής Ύπνου & Φυσιολογίας στο Κέντρο Μελέτης του Ύπνου του Σάρεϋ, είπε πως οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην ομορφιά πιθανότατα είναι πιο έντονες απ’ ό,τι δείχνει η παρούσα μελέτη.

Και αυτό, διότι οι εθελοντές φωτογραφήθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει το ξύπνημα του οργανισμού. «Φαντασθείτε πως θα ήταν οι εθελοντές, εάν είχαν φωτογραφηθεί νύχτα ή πολύ νωρίς το πρωί, όταν το βιολογικό ρολόι προάγει τον ύπνο», είπε.
Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

19/12/10

Πρόληψη του καρκίνου του στομάχου!!

Ο καρκίνος του στομάχου είναι μία νόσος κατά την οποία τα στομαχικά κύτταρα γίνονται κακοήθη (καρκινικά) και αυξάνονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκο. Ο εν λόγω καρκίνος εμφανίζει ιδιαίτερο επιδημιολογικό ενδιαφέρον για τους επιστήμονες εξαιτίας της διακύμανσής της συχνότητας των κρουσμάτων από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα και της μεγάλης διαφοράς στην εμφάνιση της νόσου μεταξύ αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ο καρκίνος του στομάχου αποτελούσε την πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τα δεδομένα αυτά άλλαξαν και τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου μειώθηκαν στα αναπτυγμένα κράτη, όπου ο καρκίνος του στομάχου έγινε ένατο σε συχνότητα νόσημα στους άνδρες και δέκατο τέταρτο στις γυναίκες. Δυστυχώς, όμως, στον υπόλοιπο αναπτυσσόμενο κόσμο, η συχνότητα της νόσου είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα σε παγκόσμια κλίμακα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Στην εμφάνιση της νόσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες κάθε κοινωνίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυξημένη συχνότητα της νόσου στην Ιαπωνία, όπου η κατανάλωση παστών κρεάτων και ψαριών είναι ευρέως διαδεδομένη. Επιπλέον, πολιτισμικοί, γεωγραφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες εικάζεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση του καρκίνου του στομάχου, αλλά ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ο ρόλος τους με ακρίβεια.

Ο καρκίνος του στομάχου εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, στα άτομα που έχουν ομάδα αίματος Α και είναι μεταξύ 50 και 59 ετών. Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί άτομα με πόνο στο στομάχι ή με μια προηγούμενη διάγνωση γαστρίτιδας ή έλκους, να λαμβάνουν διάφορα φάρμακα όταν νιώθουν ενόχληση στο στομάχι, δίχως τη συμβουλή του γιατρού. Η αλόγιστη και χωρίς ιατρική συμβουλή λήψη φαρμάκων μπορεί να σταθεί αιτία απώλειας πολύτιμου χρόνου για τη διάγνωση μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση.

Επειδή ο καρκίνος του στομάχου άλλοτε είναι αθεράπευτος και άλλοτε θεραπεύεται δύσκολα, είναι σκόπιμο να λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης.

Μέτρα πρόληψης:
* Κατανάλωση φρέσκων τροφίμων και κυρίως μπρόκολου, διότι σύμφωνα με έρευνες σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο είναι υπαίτιο για την πρόκληση του καρκίνου του στομάχου. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγονται τα καπνιστά, παστά ή αλατισμένα τρόφιμα.

* Αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά νιτρικά άλατα, π.χ. λουκάνικα ή μπέικον.

* Διακοπή καπνίσματος (τσιγάρο, πίπα, πούρο) και αποφυγή μασήματος καπνού.

* Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ.


* Κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

* Σε περίπτωση λοίμωξης από το βακτήριο Helicobacterium pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού), απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη των αντιβιοτικών που σύστησε ο γιατρός και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλειφθεί κάποια δόση.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 19/12/2010
Διαβάστε περισσότερα...

18/12/10

Η λήψη μικροποσοτήτων ασπιρίνης προλαμβάνει τον καρκίνο!!!

Η λήψη μικρής ποσότητας ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες και τα ευρήματα είναι τόσο ισχυρά ώστε να προτείνεται σε ανθρώπους άνω των 40 να λαμβάνουν προληπτικά ασπιρίνη κάθε μέρα.

Η έρευνα αυτή αναμένεται να διχάσει την επιστημονική κοινότητα καθώς η ασπιρίνη έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο γαστρορραγίας σε περίπου έναν ασθενή στους χίλιους κάθε χρόνο.

Σε μελέτη που βασίστηκε σε οκτώ κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 25.570 ασθενείς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε μικρές δόσεις, δηλαδή μέχρι και 75 μιλιγκράμ την ημέρα, ήταν κατά 21% λιγότεροι στη διάρκεια των ερευνών και κατά 34% μετά από πέντε χρόνια.Η ασπιρίνη εμφανίστηκε να προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από τον καρκίνο του γαστρεντερικού, επισημαίνει η μελέτη, με τα ποσοστά των θανάτων που καταγράφηκαν από αυτή τη μορφή καρκίνου να είναι περίπου 54% χαμηλότερα μετά από πέντε χρόνια μεταξύ εκείνων που λάμβαναν ασπιρίνη σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν.

Ο Πίτερ Ρόθγουελ του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος ουσιαστικά «εξαφανίζεται» από τα οφέλη της στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και εμφράγματα. «Οι παλαιότερες έρευνες σωστά προειδοποιούσαν ότι στους υγιείς μεσήλικες ο μικρός κίνδυνος γαστρορραγίας εξαιτίας της ασπιρίνης εν μέρει αντισταθμίζει τα οφέλη από την πρόληψη του εγκεφαλικού και των εμφραγμάτων, αλλά, (αυτή η έρευνα δείχνει ότι), η μείωση των θανάτων εξαιτίας πολλών κοινών μορφών καρκίνου θα αλλάζει πλέον την ισορροπία για πολλούς ανθρώπους», είπε ο Ρόθγουελ.

Η ασπιρίνη, που αρχικά παρασκευάστηκε από την Bayer, είναι ένα φτηνό φάρμακο το οποίο διατίθεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και αντιπυρετικό.

Παλαιότερες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου επισημαίνοντας ότι αυτό αυτό γίνεται επειδή μπλοκάρει το ένζυμο κυκλοοξυγενάση 2, το οποίο ευνοεί την φλεγμονή και την διάσπαση των κυττάρων και συναντάται σε υψηλά επίπεδα στους όγκους.
Στην έρευνα του Ρόθγουελ, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου στη διάρκεια της εικοσαετίας μειώθηκε κατά περίπου 10% για τον καρκίνο του προστάτη, 30% για τον καρκίνο των πνευμόνων, 40% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 60% για τον καρκίνο του οισοφάγου σε εκείνους που λάμβαναν ασπιρίνη.

Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, το στομάχι και τον εγκέφαλο αποδείχτηκε δύσκολο να καταγραφεί εξ αιτίας του μικρότερου αριθμού θανάτων.

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Έλγουντ, ειδικός στην ασπιρίνη, από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος δεν μετείχε στην έρευνα, περιέγραψε το εν λόγω φάρμακο ως «εξαιρετικό» .

«Ο κίνδυνος για αιμορραγία είναι τόσο μικρός σε σχέση με τα οφέλη», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

«Ναι, εντάξει, είναι τραγικό αν κάποιος μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο για μετάγγιση (εξαιτίας γαστρορραγίας), αλλά σε σχέση με το τι (ασθένειες) προλαμβάνει (η ασπιρίνη), αυτό είναι ασήμαντο» .

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

16/12/10

Σαν Σήμερα: 16 Δεκεμβρίου

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
1915 ο Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη "Θεωρία της Σχετικότητας".

Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας είναι η θεωρία βαρύτητας που προτάθηκε απο τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, και η οποία περιγράφει την βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωρόχρονου παρουσία μάζας.

To δισδιάστατο ανάλογο παραμόρφωσης του χωρόχρονου. Η παρουσία ύλης αλλάζει τη γεωμετρία του χωρόχρονου, η οποία ερμηνεύεται ως βαρύτητα.Σαν βασική αρχή της θεωρίας είναι η ισοδυναμία των επιταχυνόμενων συστημάτων αναφοράς με συστήματα που ευρίσκονται εντός βαρυτικού πεδίου.

Ο Αϊνστάιν παρουσίασε τη θεωρία της Γενικής Σχετικότητας σε μια σειρά διαλέξεων ενώπιον της Πρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Η τελευταία διάλεξη προκάλεσε αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς ο Αϊνστάιν παρουσίασε μια θεωρία που αντικαθιστούσε την εξήγηση του Ισαάκ Νεύτωνα για τη βαρύτητα. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η βαρύτητα δεν θεωρείται ως το αποτέλεσμα μιας δύναμης, αλλά οφείλεται στην καμπύλωση του χωρόχρονου, η οποία προκαλείται από την περιεχόμενη στον χωρόχρονο ύλη και ενέργεια.

Πειραματική επαλήθευση

Η πιο διάσημη πρώιμη πειραματική επαλήθευση της γενικής σχετικότητας έγινε το 1919, κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης. Σύμφωνα με τον Sir Arthur Stanley Eddington, μπορούσε να παρατηρηθεί η καμπύλωση του φωτός ενός αστέρα γύρω από τον ήλιο, καθώς έφτανε στον παρατηρητή στη Γη.

Για την επαλήθευση της Γενικής Σχετικότητας ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε προτείνει τρία πειραματικά τεστ:

1.Τη μέτρηση της εκτροπής του φωτός των αστεριών καθώς οι ακτίνες περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο. Το αποτέλεσμα που προβλεπόταν θεωρητικά επιβεβαιώθηκε το 1919 με βάση φωτογραφίες της θέσης αστεριών πολύ κοντά στον ηλιακό δίσκο κατά τη διάρκεια μιας ολικης έκλειψης ηλίου στο νησί Πρίνσιπε του Ατλαντικού.

2.Μια θεωρητική πρόβλεψη για τη μετατόπιση του περιηλίου του Ερμή. Το περιήλιο του Ερμή "στρέφεται" αργά γύρω από τον ήλιο, και ο Αϊνστάιν εξήγησε τη μετατόπιση αυτή σαν αποτέλεσμα της Γενικής Σχετικότητας, επιβεβαιωμένος πάλι από το πείραμα.

3.Τη μετατόπιση φάσματος προς το ερυθρό λόγω της βαρύτητας. Το τεστ αυτό έγινε το 1959 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με επιτυχία, και αποτέλεσε και την πρώτη μέτρηση υψηλής ακρίβειας των αποτελεσμάτων της Γενικής Σχετικότητας.

Τα επόμενα χρόνια η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας για τη βαρύτητα επιβεβαιώθηκε και με πλήθος άλλων πειραμάτων, το τελευταίο από τα οποία, με τη χρήση του δορυφόρου Gravity B, επιχείρησε να μετρήσει το στροβιλισμό του χωρόχρονου που προκαλεί η ιδιοπεριστροφή της γης και τη στρέβλωσή του κοντά σε μεγάλες μάζες (το λεγόμενο γεωδαιτικό φαινόμενο).

Μαύρες τρύπες

Μια από τις πιο ακραίες προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας είναι η ύπαρξη των μαύρων τρυπών (ή μελανών οπών), δηλαδή περιοχών του χώρου μέσα από τις οποίες δεν μπορεί να διαφύγει οποιοδήποτε σωματίδιο. Η Γενική Σχετικότητα έδωσε το έναυσμα για τη μελέτη του Σύμπαντος ως μιας δυναμικής οντότητας, η τοπολογία της οποίας καθορίζεται από τη συνολική μάζα-ενέργεια που περιέχεται σε αυτό..

Πληροφοριές απο τη Βικιπαιδεία
Διαβάστε περισσότερα...

15/12/10

Ναρκωτικά: Τι μπορεί να προκαλέσουν...

Παρά το γεγονός ότι το κοινό συχνά χρησιμοποιεί τον όρο ναρκωτικά για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόμως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα της προσαρμογής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, στην Ιατρική ο όρος αυτός επιφυλάσσεται μόνο για τις ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν έντονη γενικευμένη καταστολή με αναλγησία, όπως η μορφίνη και η ηρωίνη.

Οι τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που προκαλούν σοβαρή αλλοίωση της προσωπικότητας του χρήστη, ανάλογα με τους βασικούς μηχανισμούς δράσης τους περιλαμβάνουν γενικώς τα ηρεμιστικά – υπνωτικά όπως είναι το αλκοόλ και τα αγχολυτικά φάρμακα, τα ναρκωτικά όπως είναι η ηρωίνη και η μορφίνη, τα διεγερτικά όπως η καφεΐνη, η κοκαΐνη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα παραισθησιογόνα όπως το LSD και τις ουσίες μεικτής δράσης όπως το χασίς και η μαριχουάνα.

Παρακάτω εκτίθενται συνοπτικά οι πιο δημοφιλείς ψυχοτρόπες ουσίες, που διακινούνται παρανόμως.

Μορφίνη, ηρωίνη:Ισχυρότατα κατασταλτικά, ακόμη και σε μικρές δόσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζάλη, καταστολή των αισθήσεων και των συναισθημάτων, ναυτία, άμβλυνση πόνου, μείωση ή εξαφάνιση ερωτικής διάθεσης, ευφορία. Σε μεγαλύτερες δόσεις εγκεφαλοπάθεια, αναπνευστική καταστολή, υπόταση, βραδυκαρδία, υποθερμία, λήθαργος, κώμα, θάνατος. Σε ενδοφλέβια χορήγηση, επιθετικές λοιμώξεις, βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα, γάγγραινα. Η ταχεία επίτευξη ανοχής με τις ουσίες αυτές με αποτέλεσμα την ανάγκη αύξησης της δόσης για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα της νάρκωσης των αισθήσεων και της ευφορίας που επιδιώκει ο χρήστης, αποτελεί μία από τις αιτίες που η κατηγορία αυτή των ψυχοτρόπων προκαλεί άμεσα τόσους θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Κοκαΐνη:
Ισχυρότατο διεγερτικό, που προκαλεί άμεσα έντονη διέγερση με έξαψη, ευφορία, ψευδαίσθηση αυξημένης ενέργειας. Λόγω ισχυρής διέγερσης των ζωτικών οργάνων, μπορεί να προκληθεί έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία, παραλήρημα, υπέρταση, υπερθερμία, θάνατος. Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες χρησιμοποιούν συχνά την κοκαΐνη για οξεία αύξηση της σεξουαλικής ενέργειας, σε χρόνια χορήγηση προκαλείται μείωση της σεξουαλικής ορμής, ανικανότητα και στειρότητα, λόγω εξάντλησης της ζωτικής εφεδρείας του οργανισμού.

LSD:
Ισχυρότατο παραισθησιογόνο. Προκαλείται διαταραχή της αντίληψης με απελευθέρωση συναισθηματικών εκδηλώσεων, όπως κλάματος ή γέλιου και ανάπτυξη παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συμπεριφορά (π.χ. αυτοκτονία), σχιζοφρενικό επεισόδιο. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν την ταχυκαρδία, τον τρόμο, την υπέρταση, την υπερπυρεξία.
 

Χασίς μαριχουάνα:
Σε μικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, ταχυκαρδία, υπνηλία, διαφοροποιημένη αντίληψη χρόνου, άρση αναστολών, ψυχοκινητικά προβλήματα. Οι ουσίες αυτές μπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα.


Σε συστηματική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευμονική βλάβη, διαταραχή γονιμότητας, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών.
Πηγή: iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

14/12/10

Έρευνα: Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την ψυχική διάθεση!

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όλοι οι καπνιστές, για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να κόψουν το κάπνισμα τονίζουν ότι τους χαλαρώνει και τους βελτιώνει την ψυχική τους διάθεση. Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπράουν των Η.Π.Α. έρχεται να αντικρούσει την παραπάνω άποψη και να επισημάνει ότι τελικά η διακοπή του καπνίσματος είναι αυτή που φέρνει τα παραπάνω αποτελέσματα!

Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ και τον Εθισμό της Ιατρικής Σχολής του Γουόρεν Άλπερ στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ, μελέτησαν 236 άνδρες και γυναίκες που εκτός από καπνιστές, κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ. Ο στόχος της μελέτης, ήταν να διαπιστωθεί εάν η διακοπή του καπνίσματος βοηθά τους ανθρώπους ψυχολογικά.

Στους εθελοντές ζητήθηκε να διακόψουν το κάπνισμα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατάφεραν να το κόψουν έστω και για λίγο, η ψυχική τους κατάσταση βελτιώθηκε! Όταν όμως το ξανάρχισαν η διάθεση τους χειροτέρεψε και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις ήταν ακόμα χειρότερη από την αρχική κατάσταση.

Επιπρόσθετα, για όσο περισσότερο χρόνο διατηρήθηκε η αποχή, τόσο λιγότερα ήταν τα συμπτώματα αρνητικής διάθεσης που είχαν οι εθελοντές. Αντίθετα, όσοι δεν κατάφεραν να το κόψουν, παρέμειναν οι πιο καταθλιπτικοί από όλους.

Το συμπέρασμα της έρευνας λοιπόν, είναι ότι δεν ισχύει η ανησυχία των καπνιστών ότι το “κόψιμο” του καπνίσματος θα είναι μια οδυνηρή ψυχολογική θυσία και ότι με τη διακοπή του πέρα από τα άπειρα οφέλη για τη σωματική υγεία επηρεάζει θετικά και την ψυχολογία!

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research».
Διαβάστε περισσότερα...

8/12/10

Διάφανα... σιδεράκια!

Με διαφανείς νάρθηκες χωρίς τη χρήση των κλασικών ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών μπορεί πλέον να ευθυγραμμίσει όποιος επιθυμεί τα δόντια του, αποφεύγοντας τα αντιαισθητικά σιδεράκια που ενοχλούσαν και απέτρεπαν πολλούς ενήλικες να φτιάξουν το χαμόγελό τους!

Η μέθοδος παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 13ου Πανελληνίου Ορθοδοντικού Συνεδρίου που διοργάνωσε στην Αθήνα η Ορθοδοντική Εταιρεία Ελλάδος (ΟΕΕ). Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΕΕ Π. Καρβελάς, με τη μέθοδο αυτή δίνεται η δυνατότητα αντιμετώπισης μικρών ορθοδοντικών προβλημάτων ή υποτροπών σε ενήλικες που αποφεύγουν την ορθοδοντική για αισθητικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η χρηματοδότηση του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» με το 10% των καθαρών εισπράξεων της εταιρείας από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα και μέχρι τα τέλη του 2011.


Πηγή: Ελευθεροτυπία

Διαβάστε περισσότερα...

7/12/10

Ο ψυχισμός του ανέργου

Η ανεργία παραμένει ένα από τα σημαντικότερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα. Το φράγμα του 10% έχει ξεπεραστεί πλέον. Όλο και περισσότεροι νέοι είτε παραμένουν άνεργοι είτε εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να εργαστούν στο εξωτερικό. Πίσω όμως από τις στατιστικές και τους ψυχρούς υπολογισμούς υπάρχει ένας μεγάλος αγνοούμενος:
Ο άνεργος και ο ψυχισμός του.
Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά ελλιπής.
Άνεργος δεν είναι ένα άτομο που έχει χάσει τη δουλειά του. Είναι ένα άτομο που έχει χάσει την ταυτότητά του, που δεν ξέρει τι να κάνει με το χρόνο, την οικογένειά του, τη ζωή, τον εαυτό του.

Ένας άνεργος δεν είναι κάποιος που ψάχνει για δουλειά, είναι κάποιος που ψάχνει για στηρίγματα επιβίωσης.


Μαζί με τη δουλειά χάνεις πολύ περισσότερα από οικονομικά αγαθά. Χάνεις την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό, την αξιοπρέπειά σου. Αρκεί να συλλογιστούμε πόσο εργασιοκεντρική είναι η κοινωνία μας. Η εργασιακή εξειδίκευση γίνεται γενική ταξινομική μήτρα. Χωρίς επαγγελματικές ιδιότητες, το άτομο δε σημαίνει τίποτα. Δεν είναι αναγνωρίσιμο, άρα δεν υπάρχει.

Έτσι η μελαγχολία και η κατάθλιψη είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ανεργία. Η απογοήτευση, η πικρία λόγω της ανεργίας σε συνδυασμό με την θέληση του ατόμου για εργασία δημιουργούν βαθύτατα αμφιθυμικά συναισθήματα που εκφράζονται μέσω συγκρούσεων, σεξουαλικών δυσλειτουργιών και τάσεων φυγής.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον δημιουργεί υψηλά επίπεδα στρες και άγχους που αγγίζουν να παρομοιάζονται με αυτά του πένθους. Δημιουργείται η αίσθηση της απώλειας του ελέγχου και των ονείρων για τη ζωή. Η ημιαπασχόληση ή η απασχόληση σε χαμηλόμισθες ανασφάλιστες εργασίες μπορεί να μετριάζει για λίγο τα συμπτώματα αλλά δεν τα επουλώνει.

Η κοινωνία πρέπει να κατανοήσει ότι μέσα από το επάγγελμα το άτομο κατοχυρώνει την υπαρξιακή του επιβίωση. Εύλογο είναι λοιπόν η ανεργία να επιφέρει σημαντικές ψυχικές διαταραχές. Ο ρόλος της οικογένειας, των φίλων και του συντρόφου είναι πολύ σημαντικός πλάι σε ένα άτομο άνεργο. Πρέπει να το υποστηρίζει και να του τονώνει την αυτοπεποίθηση. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η συμβουλευτική στήριξη από κάποιον ειδικό ώστε το άτομο να επανεκτιμήσει τις προσωπικές του ικανότητες.


Πηγή: e-psycology.gr
Διαβάστε περισσότερα...

6/12/10

Πρωτοποριακό λέιζερ ανοίγει φραγμένες αρτηρίες!

ΛΟΝΔΙΝΟ Ξεκίνησε στη Βρετανία να δοκιμάζεται σε ασθενείς ένα πρωτοποριακό σύστημα που μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να κάνει διάνοιξη φραγμένων αρτηριών. Το σύστημα ονομάζεται Τurbo Εlite και προσαρμόζεται στον μηχανισμό ενός νέου προηγμένου λέιζερ που ονομάζεται Εxcimer.

O μηχανισμός του συστήματος διαλύει τους θρόμβους ανοίγοντας τις αρτηρίες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί. Στην ουσία το Τurbo Εlite είναι ένας μικρός καθετήρας μέσα από τον οποίο γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια η διάλυση των θρόμβων. Το νέο σύστημα δοκιμάστηκε ήδη σε δύο ασθενείς σε νοσοκομείο του Λονδίνου οι οποίοι έκαναν την θεραπεία και έφυγαν από το νοσοκομείο ύστερα από ένα 24ωρο, ενώ με τις συμβατικές μεθόδους οι ασθενείς παραμένουν για διάστημα πολλών ημερών, ακόμη και πολλών εβδομάδων, στο νοσοκομείο. Εκτός του ότι το νέο σύστημα είναι ανώδυνο και λιγότερο παρεμβατικό, φαίνεται ότι είναι και εξαιρετικά αποτελεσματικό, αφού μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες επαναδημιουργίας θρομβώσεων.

Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

5/12/10

5 Δεκεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Η 5η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από τα Ηνωμένα Έθνη το 1985 για να τιμάται η ανυπολόγιστη συνεισφορά των εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Τη μέρα αυτή τιμώνται η δύναμη και η φωνή των εθελοντών σε κάθε μέρος του πλανήτη και όλες οι φιλότιμες προσπάθειες

Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη και δίχως επαγγελματική εξέλιξη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας. Έτσι, ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και ακαδημαϊκού υπόβαθρου.

Ο εθελοντισμός συναντάται με πολλές μορφές δράσης όπως εμψύχωση συνοδεία, πρόληψη, βοήθεια στο σπίτι, δωρεά αίματος, μεταφορά ασθενών, επανένταξη, τηλεφωνική ακρόαση, εξειδικευμένες και επαγγελματικές παροχές, υγειονομικές φροντίδες, ψυχαγωγία, κοινωνική γραμματεία, νομική βοήθεια κ.λ.π.

Πέρα από τον κλασσικό εθελοντισμό, υπάρχει, επίσης, και ο διεθνής, ο περιβαλλοντικός και ο πολιτιστικός εθελοντισμός. Ο διεθνής εθελοντισμός είναι προσφορά αλληλεγγύης και γνώσης στις χώρες του Τρίτου κόσμου ή ανθρωπιστικών υπηρεσιών στις ζώνες πολεμικών συγκρούσεων. Ο περιβαλλοντικός εθελοντισμός είναι η ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την καθαριότητα των δασών και των παραθαλάσσιων περιοχών, της οργάνωσης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων κ.λπ. Τέλος, ο πολιτιστικός εθελοντισμός συναντάται ως οργάνωση από νεανικές ιδίως εθελοντικές οργανώσεις πολιτιστικών θεατρικών, μουσικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που εκφράζουν τη νεανική φαντασία και δημιουργικότητα , πέρα από τη λογική της αγοράς και του κέρδους.

H εθελοντική δράση αποτελεί και μαθησιακή-μορφωτική λειτουργία. Eνισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Aυξάνει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία και αποτελεί εν δυνάμει χώρο ανάπτυξης νέων κοινωνικών υπηρεσιών.
Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομία: "Φάρμακo" για τα Ταμεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση‏

Αστέριος Τζέλιος, απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε άμεση συνεργασία βρίσκονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης που παρατηρείται στα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας. Προς την κατεύθυνση αυτή κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από τη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει συνταγογράφηση των φαρμάκων ηλεκτρονικά.
Πιλοτικά το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο στο Ταμείο αυτοαπασχολούμενων και τα πρώτα αποτελέσματα μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά αισιόδοξα καθώς υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που άγγιξε το 50% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί στο Ι.Κ.Α. με την αυγή του νέου έτους ενώ ο Ο.Γ.Α. θα ακολουθήσει τον Απρίλιο.

Αναμένεται να αντιμετωπιστούν, έτσι, αρκετές "παθογένειες" ή αν προτιμάτε παρανομίες που παρατηρούνται χρόνια τώρα. Πιο συγκεκριμένα, έλεγχοι στα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν φέρει στο φως αρκετά τραγελαφικά περιστατικά όπως γιατροί που μοιράζουν τις συνταγές σαν να είναι η επαγγελματική τους κάρτα, βιβλιάρια ασφαλισμένων που τους έχουν τελειώσει οι σελίδες από συνταγογραφημένα φάρμακα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά και φαρμακοποιούς που πληρώνονται διπλά (και από το Ταμείο και από τον ασφαλισμένο).

Από μόνο του, βέβαια, το μέτρο αυτό δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η "μαύρη τρύπα " των ασφαλιστικών Ταμείων γι’ αυτό μέσα στο 2011 αναμένονται νέες πρωτοβουλίες. Στόχος είναι το επόμενο έτος να εξοικονομηθούν πάνω από 2 δις. Ευρώ από τον περιορισμό της σπατάλης στους κλάδους της υγείας.
Διαβάστε περισσότερα...

4/12/10

Επικαιρότητα: Σκουπίδια τέλος!

Γεωργία Μάλλιου

Ανακούφιση στους Αθηναίους πολίτες μετά την σταδιακή απομάκρυνση των περίπου 40 τόνων σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί σε κάθε γωνιά της πόλης λόγω της παρατεταμένης απεργίας των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας. Τα απορριμματοφόρα τέθηκαν σε λειτουργία και η Αθήνα αρχίζει να ξαναβρίσκει το "καθαρό" της πρόσωπο.



Παρά την θετική εξέλιξη, όμως, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τις δύσκολες στιγμές που βιώσαμε όλοι τις τελευταίες μέρες. Μια πόλη μεταμορφωμένη σε σκουπιδότοπο, η ατμόσφαιρα τουλάχιστον αποπνικτική και οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία να πολλαπλασιάζονται όσο αυξανόταν ο σωρός των σκουπιδιών. Εικόνες απελπιστικές, ντροπιαστικές και δυστυχώς γνώριμες στους Αθηναίους που για ακόμη μια φορά βρέθηκαν παγιδευμένοι ανάμεσα σε χιλιάδες εστίες σκουπιδιών.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα κίνητρα των εργαζομένων στους δήμους οι οποίοι προσπάθησαν να διασφαλίσουν βασικά και αναφαίρετα δικαιώματα τους. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι εκατομμύρια πολιτών δεινοπάθησαν και είδαν την υγεία τους να τίθεται σε κίνδυνο τις τελευταίες μέρες.

Το μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι το κράτος θα μεριμνήσει για τα δικαιώματα των εργαζομένων του, αλλά και οι ίδιοι θα λαμβάνουν υπ' όψιν τους τα δικαιώματα των υπολοίπων ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις. Η Αθήνα είναι η πόλη μας και πρέπει να είμαστε σε θέση να την ζούμε χωρίς να νιώθουμε ότι θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι μας.
Διαβάστε περισσότερα...

3/12/10

Επικαιρότητα: NASA: Νέα μορφή Ζωής γεννιέται…

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Μέχρι σήμερα, η βασική θεωρία για τη ζωή στη γη, υποστήριζε ότι ο φώσφορος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του DNA. Την Πέμπτη, 2/12/2010 η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός βακτηρίου που χρησιμοποιεί αντίθετα το δηλητηριώδες αρσενικό. Αυτή η ανακάλυψη “βάζει φωτιά” και διευρύνει τους ορίζοντες μας όσον αφορά την ζωή σε άλλους πλανήτες.

Το μικρόβιο το οποίο ανακοινώθηκε, είναι το στέλεχος GFAJ-1, μέλος της κοινής ομάδα των βακτηρίων, τα Gammaproteobacteria.

Στο εργαστήριο, οι ερευνητές αρχικά καλλιέργησαν τα βακτήρια από τη λίμνη σε μια διατροφή που ήταν πολύ φτωχή σε φώσφορο, αλλά περιελάμβανε γενναιόδωρες ποσότητες αρσενικού. Όταν στη συνέχεια, οι ερευνητές αφαίρεσαν το φώσφορο και το αντικατέστησαν με το αρσενικό τα μικρόβια συνέχισαν να αυξάνονται. Οι επόμενες αναλύσεις έδειξαν ότι το αρσενικό χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των θεμελιωδών λίθων των νέων κυττάρων GFAJ-1.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το αρσενικό πράγματι ενσωματώθηκε σε ζωτικά στοιχεία των οργανισμών, όπως το DNA, οι πρωτεΐνες και οι κυτταρικές μεμβράνες.

Διαβάστε περισσότερα...

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία: Είναι υπόθεση όλων μας!

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, μια ευκαιρία να στρέψουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Δυστυχώς, όμως, μια μέρα που διαρκεί ακριβώς 24 ώρες, καθώς από τις 4 Δεκεμβρίου κι έπειτα τα προβλήματα ξεχνιούνται ως δια μαγείας.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που στην Ελλάδα αποτελούν το 9,3% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος προβλημάτων που εντείνουν ακόμα περισσότερο την αντικειμενικά δυσκολότερη θέση στην οποία βρίσκονται. Τα εμπόδια στο φυσικό περιβάλλον και η έλλειψη προσβασιμότητας καθιστούν την ομαλή κυκλοφορία και συμμετοχή αυτών των ατόμων σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου από δύσκολη έως αδύνατη. Σ' αυτήν την κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση που υφίστανται. Ποια είναι, λοιπόν, η θέση μας απέναντι στο πρόβλημα;

Φυσικά είναι απαραίτητη η κρατική μέριμνα και η διάθεση περισσότερων πόρων για την υλοποίηση έργων - μεγαλύτερα πεζοδρόμια, ράμπες, ειδικές θέσεις στα μέσα μεταφοράς - και την βελτίωση αυτών που ήδη υπάρχουν, καθώς επίσης και η πολιτική υποστήριξη για την εύρεση περισσότερων θέσεων εργασίας και την συμμετοχή σε πολιτισμικές εκδηλώσεις για τα άτομα με αναπηρία. Ωστόσο, η λύση δεν έγκειται μόνο στις κρατικές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς του συνόλου για την διευκόλυνση των ατόμων που το μόνο που απαιτούν είναι μια ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, μια απαίτηση η ικανοποίηση της οποίας είναι στο χέρι μας.

Ας σκεφτούμε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσουμε να σταθμεύσουμε το αυτοκίνητο μας μπροστά σε μια ειδική ράμπα, να εγκαταλείψουμε το μηχανάκι μας επάνω στις ειδικές διαγραμμίσεις για τους τυφλούς ή να καταλάβουμε μια θέση που προβλέπεται για ΑΜΕΑ στο λεωφορείο, πως υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται βασικά δικαιώματα λόγω της ηθελημένης ή όχι αβλεψίας μας. Η βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας είναι υπόθεση όλων μας. Ας στρέψουμε, λοιπόν, το βλέμμα μας και ας βοηθήσουμε με πράξεις αυτούς που μας έχουν ανάγκη.

Γεωργία Μάλλιου
Διαβάστε περισσότερα...

2/12/10

2 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

Το 1949, στη Γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθιερώθηκε η 2α Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας. Παρά τις όποιες προσπάθειες κι αν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η δουλεία υπάρχει, αλλά με τις σύγχρονες μορφές της, όπως η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών.

Προτού πούμε οτιδήποτε, καλό είναι να ορίσουμε τη λέξη δουλεία. Δουλεία θεωρείται ο εξαναγκασμός σε έργο χωρίς πληρωμή με την απειλή σωματικής ή ψυχολογικής βίας και αδυναμία απελευθέρωσης.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια στοιχεία για τη σύγχονη δουλεία.
1) Σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, περισσότεροι από 12.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη ζουν υπό συνθήκες σκλαβιάς. 2) Η αναπτυγμένη Ευρώπη δέχεται την εισροή γυναικών από τα ανατολικά κράτη της ηπείρου, οι οποίες μεταφέρονται και ζουν σε συνθήκες δουλείας.
3) Η πλειοψηφία βρίσκεται στην Ασία και την Αφρική.
4) Περισσότεροι από 14.500 σκλάβοι περνάνε τα σύνορα των ΗΠΑ κάθε χρόνο και διοχετεύονται σε περισσότερες από 90 πόλεις.
5) Οι σκλάβοι εργάζονται σε χωράφια, οίκους ανοχής, εστιατόρια, ορυχεία, σπίτια, κα.
6) Το μέσο κόστος ενός σκλάβου δεν ξεπερνά τα 90 δολάρια.
7) Το κέρδος από το εμπόριο σάρκας στην Αφρική ξεπερνά τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
8) Περισσότεροι από 920.000 άνθρωποι είναι δούλοι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
9) Ένα στα δέκα παιδιά της Αϊτής ζει σε συνθήκες δουλείας.
10) Περισσότεροι από 6.000 δούλοι ελευθερώθηκαν πρόσφατα στη Βραζιλία
11) Σαράντα χιλιάδες γυναίκες μεταφέρονται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία.

Με αφορμή αυτή τη Διεθνή Ημέρα, ας ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας για την παροχή βοήθειας και προστασίας των θυμάτων και ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τα ίσα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας.


Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνητός Βηματοδότης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε...

Ο τεχνητός βηματοδότης είναι μια μικρή ηλεκτρική συσκευή που εμφυτεύεται στο πάνω μέρος του θώρακα για να αντιμετωπιστεί η πολύ αργή συχνότητα της καρδιάς. Ο σκοπός του βηματοδότη είναι μεταβάλλει τον καρδιακό ρυθμό ώστε να ανταποκρίνεται η καρδιά στις ανάγκες τον σώματος σε αίμα μέσω βηματοδοτικών σημάτων που μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά σήματα της καρδιάς.

Οι ασθενείς στους οποίους απαιτείται η χρήση τεχνητού βηματοδότη, συνήθως παραπονούνται για ζάλη, «άδειο κεφάλι» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, καταβολή και λιποθυμίες, οι οποίες όμως σχετίζονται με τον αργό καρδιακό ρυθμό.

Ένα σύστημα βηματοδότη περιλαμβάνει συνήθως μια γεννήτρια παλμού η οποία παράγει και τα βηματοδοτικά ερεθίσματα, και δύο ηλεκτρόδια, τα οποία εισάγονται μέσα από τις φλέβες και τοποθετούνται στο άνω και το κάτω διαμέρισμα της καρδίας και αποδίδουν τα βηματοδοτικά ερεθίσματα στην καρδιά και από την καρδιά. Διαβάζοντας αυτά τα σήματα η γεννήτρια είναι ικανή να παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα και να ανταποκρίνεται ανάλογα.


Οι βηματοδότες δεν λειτουργούν σε μόνιμη βάση. Αναμένουν τον φυσικό ρυθμό από τις κοιλίες και τους κόλπους και όταν πέσει κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα, στέλνουν ισχυρά βηματοδοτικά ερεθίσματα με σκοπό να υποχρεώσουν την καρδιά να συσπαστεί και να τροφοδοτήσει με αίμα το σώμα. Αντίθετα, εάν είναι πάνω από το φυσιολογικό, οι βηματοδότες αναστέλλουν την παραγωγή ερεθισμάτων.

Γίωργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

1/12/10

"Αγκαλιά" με το ελιξίριο νεότητας...

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να την αντιστρέψουν, ένα επίτευγμα που κατέστη εφικτό για πρώτη φορά και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου. Στο τέρμα του ανηφορικού δρόμου βρίσκεται ο πολυπόθητος στόχος: περισσότερα χρόνια ζωής με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του κορυφαίου στον κόσμο πανεπιστημίου, υπό τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο, που παρουσίασαν την εργασία τους στο περιοδικό "Nature", κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας, ή έστω καθυστερώντας, τη διαδικασία γήρανσης.

Τυχόν ανακάλυψη ενός «ελιξίριου» κατά της γήρανσης θα είχε καταλυτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο κόστος της, καθώς θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και θα μειώνονταν τα περιστατικά άνοιας, εγκεφαλικών, καρδιοπάθειας κ.α.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση, ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο», δήλωσε ο Ντε Πίνιο. «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα αναγέννησης των οργάνων, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, κι έτσι να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής τους. Κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής, είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που προκαλείται από πολλούς παράγοντες και δεν έχει ακόμα γίνει πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες. Ανάμεσα στις αιτίες της είναι η δράση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα, το κάπνισμα, η υπεριώδης ακτινοβολία, άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.α.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εστίασαν την προσοχή τους στη σμίκρυνση του μήκους των τελομερών.
Τα περισσότερα κύτταρα του σώματος περιέχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, όπου υπάρχει το γενετικό υλικό (DNA). Στην άκρη κάθε χρωμοσώματος υπάρχει ένα τελομερές, που αποτελείται από επαναλαμβανόμενα τμήματα DNA. Συνιστά ένα είδος βιολογικού ρολογιού, που προστατεύει τα χρωμοσώματα και, παράλληλα, κονταίνει λίγο κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, ώσπου τελικά το κύτταρο παύει να λειτουργεί, «γερνάει» και πεθαίνει.


Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η τελομεράση, ένα ένζυμο που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '80 και εμποδίζει τα τελομερή να μικρύνουν ανεξέλεγκτα. Χωρίς το ένζυμο, τα ποντίκια γέρασαν πρόωρα και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα (μείωση ικανότητας οσμής, μικρότερος εγκέφαλος, αδυναμία γονιμότητας, γαστρεντερικές βλάβες κ.α.).

Όταν, όμως, οι ερευνητές ενεργοποίησαν ξανά το ένζυμο με τη βοήθεια της χημικής ουσίας 4-OHT, μετά από ένα μήνα περίπου, οι κατεστραμμένοι ιστοί όχι μόνο αποκατέστησαν την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και αναζωογονήθηκαν αντιστρέφοντας την μέχρι τότε πορεία γήρανσης (μεταξύ άλλων, δημιούργησαν νέους νευρώνες στον εγκέφαλό τους και απέκτησαν ξανά γονιμότητα). Σύμφωνα με τον Ντε Πίνιο, «σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν να έχεις ένα 40χρονο που δείχνει πια 80χρονος και καταφέρνεις να αντιστρέψεις τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ξανά 50χρονος. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σημείο επιστροφής για τα γηράσκοντα όργανα, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα εκτιμήσει σωστά».

Όμως, η επανάληψη ενός ανάλογου επιτεύγματος στους ανθρώπους θα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα ποντίκια παράγουν τελομεράση σε όλη τη ζωή τους, ενώ στους ανθρώπους το ένζυμο σταματά να παράγεται στους ενηλίκους, κάτι που οι επιστήμονες θεωρούν εξελικτικό «συμβιβασμό», προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος καρκίνου από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης στους ανθρώπους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο Ντε Πίνιο πιστεύει, όμως, ότι μια θεραπεία με εισαγωγή τελομεράσης μέσω χαπιού στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι ασφαλής, αν γίνεται περιοδικά και μόνο σε νέους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καρκινικά κύτταρα κρυμμένα κάπου μέσα στα σώμα τους. Όπως είπε, κανένα ποντίκι δεν ανέπτυξε καρκίνο μετά την θεραπεία. Οι ερευνητές ήδη μελετούν κατά πόσο η μέθοδός τους μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων, πέρα από το να επιτρέπει να ζήσουν υγιείς ζωές μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ο δρ Στίβεν Αρτάντι, ειδικός στα τελομερή στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, χαιρέτισε την ανακάλυψη, αλλά προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε αντι-γηραντικό φάρμακο για τους ανθρώπους απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία. Άλλοι ερευνητές, όμως, εμφανίστηκαν ακόμα πιο επιφυλακτικοί, λόγω των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου και του γεγονότος ότι στους ανθρώπους η σταδιακή σμίκρυνση των τελομερών δεν είναι η μοναδική, ούτε ίσως καν η κυριότερη, αιτία γήρανσης.

Ο Ντε Πίνιο το παραδέχεται αυτό, αλλά επιμένει ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμαστεί η αντι-γηραντική θεραπεία με τελομεράση, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που πιθανώς στο μέλλον θα έχουν ανακαλυφθεί και οι οποίες θα στοχεύουν σε άλλες βιοχημικές διαδικασίες της γήρανσης, πέρα από τα τελομερή. 

Πηγή: news.ert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

1 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS! HIV: Πώς δεν μεταδίδεται!

• Από την καθημερινή, κοινωνική επαφή, τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων
• Από την τουαλέτα
• Από τον ιδρώτα ή το σάλιο
• Από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα
• Από πισίνες ή τη θάλασσα
• Από κουνούπια ή άλλα έντομα

Πηγή: Βικιπαιδεία Διαβάστε περισσότερα...