31/10/10

Δείτε την ανατομία των δοντιών...


Διαβάστε περισσότερα...

29/10/10

29 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης

Η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού. Οι άνδρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου, ενώ οι ηλικίες έναρξης είναι μεταξύ 20 έως 35 ετών. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, αλλά γενικά η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η Ψωρίαση είναι μια δυσλειτουργία η οποία επιδρά στο δέρμα και τις αρθρώσεις. Συνήθως προκαλεί κόκκινες φολιδωτές κηλίδες στο δέρμα. Οι φολιδωτές κηλίδες που προκαλούνται από την ψωρίαση, οι οποίες λέγονται συνήθως ψωριασικές πλάκες, είναι περιοχές φλεγμονής και υπερβολικής παραγωγής δερματικών κυττάρων.

Οι πλάκες σχηματίζονται καθώς μια μεγάλη ποσότητα δερματικών κυττάρων συγκεντρώνεται στο συγκεκριμένο σημείο και το δέρμα παίρνει με ένα ασημί ή άσπρο χρώμα. Οι πλάκες εμφανίζονται συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στο κεφάλι ή τα γεννητικά όργανα.

 Για τις περισσότερες μορφές Ψωρίασης έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι μεταδοτικές. Παρόλο που υπάρχουν αναφορές για μετάδοση Ψωρίασης με ελαφρή τυχαία επαφή, τα ακριβή αίτια της Ψωρίασης δεν είναι ακόμη γνωστά και αποτελούν αντικείμενο έρευνας. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει αναφερθεί μετάδοση της Ψωρίασης αφορούν γενικά πολύ έντονες εκδηλώσεις της Ψωρίασης κατά Πλάκας, με άσπρα φολιδωτές κηλίδες αντί για το συνηθισμένο κόκκινο χρώμα που έχουν οι πιο ελαφριές μορφές.

Η δυσλειτουργία είναι χρόνιας μορφής, εμφανίζεται κατ' επανάληψη ή με ένταση που ποικίλει από μικρές μεμονωμένες κηλίδες στο δέρμα έως πλήρη κάλυψη ολόκληρου του δερματικού ιστού. Επιδρά συχνά στα νύχια των χεριών και των ποδιών (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) — αυτό μπορεί να είναι και το μοναδικό σύμπτωμα μερικές φορές. Η Ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, γνωστή και ως Ψωριασική Αρθρίτιδα. Περίπου το δέκα έως και δεκαπέντε τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν ψωρίαση εμφανίζουν κάποια στιγμή και ψωριασική αρθρίτιδα.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία της ψωρίασης, αλλά πιστεύουμε ότι έχει και κάποιο γενετικό παράγοντα. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση της ψωρίασης. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, και το κάπνισμα. Τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση μπορεί να υποφέρουν και από κατάθλιψη ή να έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση. Γι αυτό ένας σημαντικός παράγοντας στην εκτίμηση της σοβαρότητας ενός περιστατικού ψωρίασης είναι και η ποιότητα ζωής. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες, αλλά ακριβώς λόγω της χρόνιας μορφής και της επανεμφάνισης της ψωρίασης, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πηγή: βικιπαιδεία

Διαβάστε περισσότερα...

Οι πνεύμονες ένός καπνιστή και ενός μη καπνιστη...



Συνεχίζουμε ακόμα να καπνίζουμε; Ισως ήρθε η ώρα να το κόψουμε... Διαβάστε περισσότερα...

28/10/10

Ο κεραυνοβόλος έρωτας “δουλεύει” όπως η... κοκαΐνη

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι ζήτημα που διαρκεί μόλις ένα πέμπτο του δευτερολέπτου και η ευφορία που προκαλεί με φυσικό τρόπο στον ερωτευμένο, είναι ανάλογη με τη διέγερση που προκαλούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο οι χημικές ουσίες της κοκαΐνης....

Αυτό λέει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επίσης ανακάλυψε ότι παράλληλα ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τη νόηση άρα ίσως ο κεραυνοβόλος έρωτας να μην είναι και τόσο «τυφλός» τελικά!
Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια ψυχολογίας και νευρολογίας Στέφανι Ορτίγκ του πανεπιστημίου Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Δ. Βιρτζίνια και του πανεπιστημιακού ψυχιατρικού νοσοκομείου της Γενεύης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για ζητήματα σεξουαλικής ιατρικής “Journal of Sexual Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το “Science Daily”.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το «ρεύμα» του έρωτα αστραπιαία ενεργοποιεί 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου, ωθώντας τα να απελευθερώσουν μια σειρά από χημικές ουσίες, όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη, η αδρεναλίνη και η βασοπρεσίνη, που προκαλούν αίσθημα ευεξίας, διέγερσης και εσωτερικής ηδονής.

Οι ίδιες ουσιαστικά χημικές ουσίες «πυροδοτούνται» και από την λήψη μιας δόσης κοκαΐνης,
πράγμα που, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι το αίσθημα του ερωτευμένου μοιάζει με αυτό του κοκαϊνομανούς! Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε ότι ο έρωτας ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες της νόησης, όπως η νοητική αναπαράσταση, οι λεκτικές μεταφορές και η νοητική απεικόνιση του σώματος.

«Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο έρωτας έχει επιστημονική βάση, όμως εγείρουν το ερώτημα: η καρδιά ερωτεύεται ή ο εγκέφαλος;», δήλωσε η Ορτίγκ, η οποία εκτίμησε ότι «ερωτεύεται ο εγκέφαλος, αλλά η καρδιά παίζει το δικό της ρόλο, διότι η πολύπλοκη έννοια του έρωτα σχηματίζεται τόσο από διαδικασίες από κάτω προς τα πάνω, όσο και από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από τον εγκέφαλο προς την καρδιά και το αντίστροφο».

Όπως είπε, για παράδειγμα, «η ενεργοποίηση μερικών περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να διεγείρει την καρδιά, πράγμα που οδηγεί στο αίσθημα ότι υπάρχουν ‘πεταλούδες στο στομάχι’. Μερικά συμπτώματα που μερικές φορές νιώθουμε και νομίζουμε ότι προέρχονται από την καρδιά, στην πραγματικότητα ξεκινούν από τον εγκέφαλο».

Η μελέτη, επίσης, έδειξε ότι διαφορετικά είδη αγάπης επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της έρευνας, μελέτες αυτού του είδους, που αποκαλύπτουν τους βιοχημικούς και τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς του έρωτα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικά με νέες θεραπείες, όσους υποφέρουν από σοβαρές ερωτικές απογοητεύσεις.
Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

27/10/10

Οι ''παράδεισοι'' μικροβίων στο σπίτι...

Μόλις καθαρίσατε το σπίτι σας και νομίζετε ότι πλέον λάμπει από καθαριότητα και έχετε εξολοθρέψει τα μικρόβια; Καθαρίζετε το μπάνιο, την κουζίνα, τα υπνοδωμάτια, και όλους τους χώρους του σπιτιού; Είναι κάτι που ίσως δεν προσέξατε... ''Παράδεισο'' για τα μικρόβια αποτελούν τα πληκτρολόγια, οι αλατιέρες και τα τηλεχειριστήρια, σύμφωνα με το διεθνές κέντρο λοιμώξεων. Οι ειδικοί, ύστερα από έρευνα, αναφέρουν τα σημεία του σπιτιού που βρίθουν μικροβίων:


1. Τα δοχεία που χρησιμοποιούμε για το αλάτι και το πιπέρι είναι γεμάτα με ιούς του κοινού κρυολογήματος.

2. Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, περιέχει περισσότερους μικροοργανισμούς, σε αναλογία, από τη λεκάνη της τουαλέτας.

3. Ο νεροχύτης είναι η '' γη της επαγγελίας'' για βακτηρίδια όπως η Salmonella και η E. Coli, καθώς η θερμότητα του ζεστού νερού κατά το πλύσιμο των πιάτων, αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη τους.

4. Σε λίγο περισσότερο από τα μισά τηλεχειριστήρια, έχουν εντοπιστεί ιοί του κοινού κρυολογήματος.

5. Την μπανιέρα μάλλον καθαρή δεν θα μπορούσαμε να την πούμε, διότι ευνοείται η ανάπτυξη των βακτηριδίων.

6. Βεβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει από τα πράγματα του σπιτιού με αυξημένο αριθμό μικροβίων η οδοντόβουρτσα μας, στην οποία αναπτύσσονται μικροοργανισμοί λόγω υγρασίας.

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

24/10/10

Κίνδυνος τύφλωσης από έγχρωμους φακούς επαφής

Σφοδρή κριτική από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας κατά του συστήματος πώλησης έγχρωμων φακών επαφής χωρίς ιατρική συνταγή.

Έρευνες αμερικανών επιστημόνων ,υπό την αιγίδα μάλιστα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων FDA ,κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «Κάθε τύπος φακού επαφής, είτε για διαθλαστική ανωμαλία, είτε για χρώμα, είναι ιατρικό προϊόν και χρειάζεται έγκριση από γιατρό».
Όπως στις Η.Π.Α έτσι και στη χώρα μας, οι έγχρωμοι φακοί επαφής όχι απλά πωλούνται δίχως συνταγή γιατρού αλλά ως ''καπέλα'',δηλαδή ένα νούμερο ταιριάζει σε όλα τα κεφάλια.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία καθώς υπάρχουν αρκετές διαφορετικές κλίσεις του αμφιβληστροειδή και ένας λάθος φακός μπορεί να πληγώσει το μάτι και να προκαλέσει ρήξη αγγείων του κερατοειδούς χιτώνα με συνέπειες τον πόνο,τη δημιουργία φλεγμονής και σοβαρή λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση

Πηγή: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καθημερινές ανδρικές συνήθειες που ''ευνουχίζουν'' το σπέρμα

Ιδού λοιπόν τι πρέπει να προσέχετε για να έχετε σπέρμα ''ακμαιότατο'' σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ Craig Niederberger από το πανεπιστήμιο του Illinois ή αλλιώς ποιές είναι οι έξι συνήθειες που πρέπει να κόψετε ''μαχαίρι'' για να είστε και εσείς και η γυναίκα σας ευτυχισμένοι ,να σας μοιάζουν τα παιδιά σας και να μην μάθετε ποτέ που ''πέφτει'' το γραφείο του γενετιστή,εκτός εαν συνοδεύετε κάποιον φίλο σας.
- Η υπερβολική λήψη τεστοστερόνης. Αποφύγετε δηλαδή τα πολλά συμπληρώματα.
- Το τσιγάρο. Οι τοξίνες του καπνού κάνουν τα σπερματοζωάρια να ''κολυμπούν'' αργά και να μην φτάνουν.
- Η ζέστη.Οι υψηλές θερμοκρασίες στους όρχεις, απειλούν την ποιότητα του σπέρματος, αφού φυσιολογικά θα πρέπει η θερμοκρασία στην περιοχή να είναι περίπου 7 βαθμούς χαμηλότερη από αυτή του υπόλοιπου σώματος. Ξανασκεφτείτε λοιπόν το πόσο συχνά κάνετε ''καυτό'' μπάνιο ή τζακούζι.
- Τα κινητά. Εαν συνηθίζετε να τοποθετείτε το κινητό σας στην μπροστινή τσέπη του παντελονιού, τότε είναι ζήτημα χρόνου πότε θα λάβετε μήνυμα,άσχημο,από την εσωτερική πλευρά του παντελονιού.
- Το βάρος. Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την κακή ποιότητα σπέρματος.
- Η διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή φαίνεται ότι βοηθάει στη διατήρηση της καλής ποιότητας του σπέρματος, ενώ αντιθέτως η κακή το καταστρέφει

Πηγη: newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η χολέρα θερίζει την Νιγηρία - 1.555 νεκροί μέχρι τώρα

Σύμφωνα με τη Unicef, η επιδημία της χολέρας στη Νιγηρία, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Η επιδημία της χολέρας έχει στοιχίσει την ζωή 1.555 ανθρώπων στην Νιγηρία από την αρχή τους έτους, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

"Η Νιγηρία παρουσιάζει το πιο υψηλό επίπεδο κρουσμάτων χολέρας τα τελευταία έτη -38.173 περιπτώσεις, εκ των οποίων 1.555 θάνατοι", δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF Μαριξί Μερκάντο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Η επιδημία έχει φτάσει στην "αιχμή" της σημείωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αν και φαίνεται ότι έχει περιοριστεί, νέα κρούσματα εξακολουθούν να καταγράφονται.

Περίπου το 80% των κρουσμάτων χολέρας είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την UNICEF.
Ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανέφερε ότι η χολέρα είναι "ενδημική" στη Νιγηρία.

Πηγη: newsit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Έρευνα: Με κονδυλώματα μία στις δύο Ελληνίδες

Στοιχεία σοκ φέρνει στο φως μελέτη λοιμοξιολόγων για τη σεξουαλική ζωή των Ελληνίδων.Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από λοιμωξιολόγους με στοιχεία από ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων, μία στις δύο Ελληνίδες έχει προσβληθεί από τον ιό των κονδυλωμάτων HPV. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο αφροδισιακό νόσημα, συνδέεται με την απελευθερωμένη σεξουαλική ζωή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι γυναίκες αρνούνται να κάνουν κάτι γι' αυτό, παρά το γεγονός ότι ιός αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της μήτρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, οι Ελληνίδες δεν κάνουν το εμβόλιο – ο εμβολιασμός κινείται γύρω στο 18% - κυρίως λόγω άγνοιας καθώς μία στις δύο δεν ξέρει ότι υπάρχει. Βέβαια ακόμη κι όταν ενημερώνονται δεν επιλέγουν να το κάνουν, καθώς πολλές θεωρούν ότι ο γιατρός θέλει να προωθήσει το εμβόλιο ενώ άλλες διαβάζουν στο Ίντερνετ δημοσιεύματα κατά του εμβολίου τα οποία εμπιστεύονται περισσότερο παρά το γιατρό τους.

Από την έρευνα που έγινε σε 3.000 Ελληνίδες από 18 μέχρι 70 ετών προκύπτει όπως λέει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ότι μεγάλος αριθμός γυναικών στην Ελλάδα παραμένει με επιμένουσα λοίμωξη. Παρήγορο είναι το γεγονός ότι από τις γυναίκες αυτές μόνο το 1% εμφάνισε τελικά καρκίνο της μήτρας.
Σημαντικό και εδώ όπως και σε κάθε άλλο γυναικολογικό πρόβλημα είναι το Παπ – τεστ. “Οι περισσότερες απ' αυτές τις λοιμώξεις φεύγουν όπως περνάμε μια ίωση και επίσης σήμερα μπορεί μια γυναίκα να είναι προσβεβλημένη από ένα στέλεχος του ιού και ύστερα από 2-3 χρόνια αυτό το στέλεχος να έχει φύγει ή να προσβληθεί ύστερα από πέντε χρόνια από ένα άλλο στέλεχος του ιού. Αρα δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνεται η γυναίκα αν έχει αυτό το στέλεχος ή κάποιο άλλο για ειδικότερες εξετάσεις. Η πρωτογενής πρόληψη παραμένει το Παπ-τεστ” αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής κυτταρολογίας Α. Καρακίτσος.

Πηγη: newsit.gr


Διαβάστε περισσότερα...

16/10/10

Τη ζάχαρη και τα δόντια σας…

Όπως είναι γνωστό ,η τερηδόνα είναι η πιο συχνή οδοντική νόσος και εκδηλώνεται με τη φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών. Η φθορά αυτή οφείλεται στις εκκρίσεις των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα και τρέφονται κυρίως με υδατάνθρακες. Έτσι λοιπόν ζάχαρη, που είναι υδατάνθρακας, προκαλεί την παραγωγή εκκρίσεων οι οποίες έχουν όξινο χαρακτήρα, που αν παραχθούν πάνω από ένα όριο, δημιουργούν πτώση του pH στην στοματική κοιλότητα, με αποτέλεσμα την πρόκληση απασβέστωσης και φθορά στους οδοντικούς ιστούς.

Φυσιολογικά ο οργανισμός προστατεύεται, αφενός με την ανθεκτικότητα των δοντιών αλλά και με το σάλιο που με την αλκαλικότητά του, εξουδετερώνει τη δράση αυτών των οξέων. Όσο όμως εμείς κρατάμε παρατεταμένα στο στόμα μας μια καραμέλα ή πίνουμε αρκετή ώρα έναν καφέ, τσάι ή αναψυκτικό, παρατείνουμε την παραγωγή οξέων δημιουργώντας εχθρικό περιβάλλον για τα δόντια.

Για να αποφύγουμε επομένως τις αρνητικές συνέπειες της ζάχαρης, να πίνουμε πιο γρήγορα τα ροφήματά μας, να τους βάζουμε λιγότερη ζάχαρη και να πλένουμε τακτικά τα δόντια μας,,ιδιαίτερα μετά από ζαχαρούχα γεύματα.

Καλύτερα βέβαια είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη γιατί έχει διαπιστωθεί ότι έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στα δόντια, αλλά στο καρδιαγγειακό, την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και όχι μόνο.

Υπάρχουν όμως και τα γλυκαντικά υποκατάστατα ζάχαρης, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αλλά και αυτά με μέτρο γιατί δεν ξέρουμε την συνολική τους δράση στον οργανισμό.
Από τα φυσικά γλυκαντικά το κυριότερο είναι η φρουκτόζη και χρησιμοποιείται στα ροφήματα επειδή αντέχει στο βράσιμο, αλλά φαίνεται ότι η αυξημένη κατανάλωσή της, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η στέβια είναι επίσης ένα φυσικό γλυκαντικό το οποίο βρίσκεται σε δοκιμαστική καλλιέργεια και προορίζεται για αναψυκτικά διαίτης.


Από τα τεχνητά γλυκαντικά ξεχωρίζουν η Ασπαρτάμη E951, το ακεσουλφαμικό κάλιο E950, η Σακχαρίνη E954 και η νεοτάμη που είναι 7.000-13.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων. Έχει αναφερθεί όμως, ότι η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό.

Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

14/10/10

Κρεμμύδι: Ενα λαχανικό ΦΑΡΜΑΚΟ!!!!

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό, ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των πιάτων της μεσογειακής κουζίνας. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη κρεμμυδιών και διατίθενται στη αγορά είτε ως βολβοί όλο το χρόνο είτε εποχιακά τα φύλλα του, το γνωστό κρεμμυδάκι.


Στο κρεμμύδι αποδίδονται πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες οφείλονται στις πολλές ευεργετικές ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα βασικά φάρμακα της λαϊκής ιατρικής. Αντισηπτικό, διουρητικό, αποχρεπτικό, αντιοξειδωτικό, τονωτικό, αντιθρομβωτικό, αφροδισιακο είναι μερικές από τις ιδιότητες που του αποδίδονται. Επίσης αναφέρονται αντικαρκινικές δράσεις, μείωση δείκτη σακχάρου, μείωση υπέρτασης, απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης από τον οργανισμό, ενάντια στις καρδιοπάθειες .


Αυτές οι δράσεις και ιδιότητες έχουν επισημανθεί σε μελέτες βοτανολόγων, διατροφολόγων και άλλων επιστημόνων, που καταλήγoυν στο συμπέρασμα ότι οι διάφορες ευεργετικές ουσίες που βρίσκονται στα κρεμμύδια αλλά και γενικά στα φρούτα και τα λαχανικά, εάν αποτελούν μέρος της διατροφής μας, βοηθούν στην πρόληψη μέχρι και σοβαρών ασθενειών.


Εάν όμως κάποιος πάσχει από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καλά είναι να αποφεύγει τη συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού, γιατί θα επιδεινώσει το πρόβλημα .Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες που θηλάζουν, αν καταλάβουν ότι το μωρό τους υποφέρει από κολικούς του εντέρου.


Μια απλή συμβουλή:

Για να περιοριστούν τα δάκρυα, όταν καθαρίζετε τα κρεμμύδια, να τα καθαρίζετε κάτω από μια ανοιχτή βρύση ή κάτω από τον ανοικτό απορροφητήρα. Το πρόβλημα οφείλεται σε μία από τις θειούχες ενώσεις των κρεμμυδιών, που προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και ενεργοποιεί τους δακρυϊκούς αδένες.
Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών
Διαβάστε περισσότερα...

12/10/10

Εντείνεται το πρόβλημα αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά...

Η επιβράδυνση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση ανθεκτικών μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπως αυτή πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης στις αρχές του 20ου αιώνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το μεγάλο πρόβλημα της αντίστασης--των παθογόνων στα αντιβιοτικά--που έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια κρίση», επισήμανε η Ούρσουλα Τεουρετζμπάχερ του Κέντρου Αντιμετώπισης Λοιμωδών Νοσημάτων της Βιέννης, από τη Βοστώνη όπου πραγματοποιείται το ετήσιο Συνέδριο για τα Λοιμώδη Νοσήματα και την Χημειοθεραπεία (ICAAC).
Η ίδια υπογράμμισε «τον τεράστιο αριθμό περιπτώσεων (πολυανθεκτικότητας μικροβίων) για τις οποίες δεν υπάρχουν πλέον αποτελεσματικά αντιβιοτικά». «Και αν εξετάσουμε τα νέα αντιβιοτικά που έχουν κυκλοφορήσει ή αυτά που ακόμα παρασκευάζονται στα εργαστήρια είναι σαφές πως η φαρμακοβιομηχανία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ιατρικής», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Γκάρι Νόελ, από το αμερικανικό εργαστήριο Johnson and Johnson, σήμερα παράγονται τα μισά αντιβιοτικά σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Επικαλούμενος έρευνες, τόνισε πως τα πρώτα αντιβιοτικά που θα στοχεύουν την πολυανθεκτικότητα των μικροβίων είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσουν στην αγορά μετά τέσσερα χρόνια.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, απαιτείται μια νέα προσέγγιση που δεν θα βασίζεται μόνο στο μοντέλο που προτείνει την επιστροφή στις επενδύσεις, εξήγησε η Δρ Τεουρετζμπάχερ. Η ίδια ανέφερε πολλές προτάσεις που έχουν προωθηθεί, όπως για παράδειγμα η συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες στην δημιουργία θεραπειών εναντίον μολυσματικών ασθενειών.

Η λοιμωξιολόγος επέμεινε στην ανάγκη να ενισχυθούν και να εναρμονιστούν οι νόμοι κάθε χώρας που ισχύουν στον τομέα αυτό, ώστε να περιοριστεί η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, που κάνει τα μικρόβια πολυανθεκτικά απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων.

Όλα τα μέτρα είναι αναγκαία για να μην επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε πριν την ανακάλυψη της πενικιλίνης, επισήμανε.

Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

11/10/10

Ασφαλές το λίγο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη...

ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα μεγάλη μελέτη αθωώνει την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τους κινδύνους να παρουσιαστούν προβλήματα στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού, προβλήματα συμπεριφο ράς, υπερκινητικότητα, κ.ά. Το αλκοόλ θεωρείται ύποπτο γιατί όταν μια έγκυος γυναίκα το καταναλώνει, αυτό περνά μέσω του πλακούντα στο έμβρυο, ο οργανισμός του οποίου δεν είναι ακόμα σε θέση να το μεταβολίσει σωστά.
Ομάδα ερευνητών από τέσσερα μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια μελέτησαν περισσότερα από 11.500 παιδιά που γεννήθηκαν από το 2000 ως το 2002 και συνέκριναν την εξέλιξη της νοητικής και συναισθηματικής τους κατάστασης σε σχέση με το πόσο αλκοόλ κατανάλωναν οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αντίθεση με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 1-2 ποτών την εβδομάδα από μια έγκυο δεν προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο.

Πηγη: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γεννήθηκε παιδί, από κατεψυγμένο έμβρυο 20 ετών!

Το 1990 καταψύχθηκε ένα έμβρυο. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, από αυτό το έμβρυο γεννήθηκε ένα υγιέστατο μωρό. Η κρυοσυντήρηση εμβρύων δίνει τώρα χρονικό περιθώριο στις γυναίκες που θέλουν να αναβάλουν για μερικά ακόμη χρόνια τη μητρότητα.

Η 42χρονη μητέρα έκανε δέκα χρόνια ανεπιτυχείς προσπάθειες να κάνει παιδί. Πέρυσι όμως της δόθηκε το έμβρυο και τον περασμένο Μάιο έφερε στη ζωή ένα αγοράκι. Το μωρό προήλθε από μία ομάδα πέντε εμβρύων που είχαν καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια, τα οποία είχε δωρίσει ένα ζευγάρι που δεν τα χρειαζόταν, αφού εκείνοι κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση. Αν και έχουν μεγάλη διαφορά, τα δύο παιδιά είναι αδέλφια. Για 16 χρόνια, τα έμβρυα ήταν διαθέσιμα για «υιοθεσία», μέχρι που τελικά βρέθηκαν πως είναι συμβατά με τη γυναίκα και τον σύζυγό της, οι οποίοι ακολούθησαν τη θεραπεία στην Αμερική. «Εκανε θεραπεία από το 2000. Είναι επίμονη γυναίκα», δήλωσε στους «Sunday Τimes» ο γιατρός της Σέρτζιο Εχνινγκερ.

Τα έμβρυα καταψύχθηκαν όταν ήταν μιας ημέρας και είχαν σχηματίσει ένα κύτταρο. Από την τήξη, έπειτα από 19 χρόνια και επτά μήνες, επιβίωσαν μόνο δύο. Προτού εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, διατηρήθηκαν για δύο ακόμη ημέρες στο εργαστήριο, προκειμένου να αναπτυχθούν. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσα χρόνια μπορεί να καταψυχθεί ένα έμβρυο. Θεωρητικά, δεν υπάρχει περιορισμός. Οι γιατροί τώρα πιστεύουν ότι τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί είναι δυνατόν να επιβιώσουν για 40 χρόνια και από αυτά να γεννηθούν υγιέστατα μωρά.

Η επιτυχημένη προσπάθεια αυτής της μητέρας δίνει ελπίδες σε πολλές νεαρές γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο και θέλουν να καταψύξουν τα ωάριά τους μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος και να κάνουν οικογένεια. Ωστόσο, η νέα τεχνολογία έχει και ηθικές προεκτάσεις, καθώς μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει ένα μωρό που η σύλληψή του έγινε προτού η ίδια γεννηθεί. Ή να γεννήσει τον βιολογικό απόγονο της μητέρας της, ακόμη και της γιαγιάς της.

Από την εφημερίδα "Τα Νέα"
Διαβάστε περισσότερα...

9/10/10

Βάζει τέλος στη σιλικόνη...

Μια νέα κρέμα που ονομάζεται... "Boob Job" υπόσχεται μεγαλύτερο στήθος, χωρίς νυστέρι και εμφυτεύματα σιλικόνης. Αντιδράσεις από πλαστικούς χειρουργούς, που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της

Τέρμα πια στο νυστέρι και στα ακριβά εμφυτεύματα σιλικόνης. Ήρθε ένα νέο προϊόν το οποίο ειδή κάνει πάταγο στη μεγάλη Βρετανία με πολλές θαυμάστριες μεταξύ των οποίων η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Κελί Μπορούκ και Βικτόρια Μπέκαμ.

Πρόκειται για μια κρέμα που υπόσχεται στις γυναίκες το τέλειο ντεκολτέ που πάντα ονειρευόντουσαν, αποφεύγοντας το νυστέρι των γιατρών αλλά και δαπανώντας λιγότερα χρήματα.

Το νέο προϊόν το παράγει η εταιρία Rodial και ονομάζεται Boob Job. Κοστίζει μόλις 125 λίρες και σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής, έχει αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες.

Ο Ντάνιελ Νίελτ, πλαστικός χειρούργος, αναφέρει ότι "είναι εξαιρετικά απίθανο η κρέμα να κάνει αυτό που υπόσχεται" ενώ παράλληλα αμφισβητεί ότι η εταιρία έκανε κλινικές μελέτες για την παραγωγή του προϊόντος.

Το επαναστατικό αυτό προϊόν ‘’δεσμεύει’’ τα λιποκύτταρα καθώς ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και αφού εφαρμόζεται καθημερινά στην περιοχή του στήθους αυξάνει αισθητά το μέγεθος του!

Η κρέμα είδη πωλείται σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα της χώρας. Το βασικό ενεργό συστατικό της είναι η φυτοστερόλη που παράγεται από εκχυλίσματα μιας ρίζας από την Ασία.
Το ενεργό αυτό συστατικό δεν έχει καμία ορμονική δράση, δεσμεύει τα λιποκύτταρα και τα συγκεντρώνει στην περιοχή που εφαρμόζεται το προϊόν και αυξάνει τον όγκο του λιπώδη ιστού.


Πηγη: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος! Μην τοποθετείτε τα λαπτοπ στα πόδια σας!!!

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται έχοντας το λάπτοπ στα πόδια τους. Σύμφωνα με ιατρική μελέτη, αυτό μπορεί να οδηγήσει στο "σύνδρομο του φρυγανισμένου δέρματος" και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.
Όσοι συνηθίζετε να εργάζεστε με το λάπτοπ στα πόδια σας καιρός να αναθεωρήσετε καθώς οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μόνιμη βλάβη του δέρματος. Σύμφωνα με ιατρική μελέτη, το να τοποθετούμε συσκευές κοντά στο δέρμα μας για μακροχρόνιες περιόδους μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο “σύνδρομο του φρυγανισμένου δέρματος” (toasted skin syndrome) μια ασυνήθιστη όψη ενος διάστικτου δέρματος.
Μάλιστα σε μια περίπτωση ενα 12χρονο παιδί παρουσίασε αποχρωματισμό στον αριστερό του μηρό με διάφορα στίγματα μετά από πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή του παίζοντας παιχνίδια κάθε μέρα για αρκετούς μήνες.Αν και παρατήρησε ότι το λάπτοπ θερμαινόταν στην αριστερή μεριά ωστόσο δεν έκανε κάτι για αυτό με το να αλλάξει θέση ή να το τοποθετήσει στο τραπέζι, ανέφερε Ελβετοί ερευνητές σε άρθρο τους στο Journal Pediatrics.

Ανάλογη περίπτωση ήταν και μιας φοιτήτριας νομικής η οποία αναζητούσε θεραπεία για το δέρμα στο πόδi της το οποίο είχε αρκετά σημάδια και παρουσίασε με τη σειρά της αποχρωματισμό.

Η Δρ, Κίμπλερλι Σάκλει, θεράπων ιατρός της κοπέλας, δεν μπορούσε να βρει κάποια λύση ,μέχρι που έμαθε ότι ασχολιόταν περίπου 6 ώρες την ημέρα δουλεύοντας με το λάπτοπ στα πόδια της, όπου η θερμοκρασία ήταν στους 52 βαθμούς Κελσίου.

Από το 2007 έχουν εμφανιστεί 10 περιπτώσεις σχετικά με αυτό το σύνδρομο.
Αυτή η κατάσταση του διάστικτου δέρματος μπορεί να παρουσιαστεί από τη υπερβολική χρήση μονάδων θερμότητας και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρκίνο."Δεν αναφέρω ότι όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος συνδέονται με τη χρήση φορητών υπολογιστών, αλλά για είστε ασφαλείς τοποθετήστε το πάνω σε μια τσάντα η σε μια βάση εαν πρέπει να το κρατάτε στην αγκαλιά σας", είπαν χαρακτηριστικά οι Δρ Ανδρέας 'Αρνολντ και Πίτερ Ιτιν του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Basel.

Πηγη: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο υποκατάστατο του Viagra στο διαδίκτυο…

Ένα υποκατάστατο του μπλε χαπιού, που κυκλοφορεί παράνομα στο διαδίκτυο, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο κατα την ερωτική πράξη, προειδοποιούν οι γιατροί και συστήνουν προμήθεια μόνο με συνταγή

Επικίνδυνα για την υγεία μπορεί να αποδειχτούν τα φάρμακα που ενισχύουν την στυτική ικανότητα, σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας, ενώ όταν δεν χορηγούνται με ιατρική συνταγή δεν αποκλείεται να προκαλούν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό, όπως δυσλειτουργία κατά την ερωτική επαφή. Η επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την πιθανή κυκλοφορία και στην Ελλάδα μη εγκεκριμένου προϊόντος ΕΟD, το οποίο διακινείται μέσω Διαδικτύου ή των sex shops και περιέχει τη δραστική ουσία tadalafil.
Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι η ουσία αυτή περιέχεται μόνο σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, εάν λαμβάνεται ανεξέλεγκτα.

Ο φορέας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα το φαρμακοποιό τους, ενώ υπογραμμίζει ότι η αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Πηγη: news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

8/10/10

Η συμβολή της μουσικής στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πολλές σύγχρονες επιστημονικές εργασίες έχουν πλέον αποδείξει ότι η μουσική εκπαίδευση και η μουσική ακρόαση συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των ανώτερων εγκεφαλικών-γνωστικών λειτουργιών αλλά και γενικώτερα στην φυσική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των ατόμων. Άρα η ενασχόληση με την μουσική και ιδιαίτερα η συστηματική μουσική εκπαίδευση δεν έχει μόνο νόημα όσον αφορά την ανάπτυξη μουσικών δεξιοτήτων αλλά ενισχύει την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ενασχόληση με την μουσική προάγει την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου και του όγκου του εγκεφάλου αλλά και της παρεγκεφαλίδας με αποτέλεσμα βελτίωση του συντονισμού κινήσεων και της μνήμης. Σημαντική διαφορά παρουσιάζεται ως προς την ποσότητα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο σε άτομα που είχαν εμπλακεί σε συστηματικές μουσικές δραστηριότητες από πολύ μικρή ηλικία σε σχέση με άτομα που δεν ασχολήθηκαν με τη μουσική.

Επίσης το νευρικό νήμα (corpus callosum) που συνδέει το αριστερό με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και η λειτουργία του σχετίζεται με την συνεργασία των δύο ημισφαιρίων είναι κατά 15-20% μεγαλύτερο στους μουσικούς έναντι των μη μουσικών. Πολλά επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η πρώιμη μουσική εκπαίδευση συμβάλλει στην ενδυνάμωση και ταχύτερη λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων και τη γενικώτερη αισθητικο-κινητική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αποτέλεσμα λοιπόν της συστηματικής ενασχόλησης με τη μουσική είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας, η ενίσχυση της οπτικής αντίληψης, η βελτίωση της ακουστικής αντίληψης και του συντονισμού κινήσεων.

Έχει βρεθεί ότι η ακρόαση της μουσικής του Mozart (βλ. σονάτα Κ.448 για δύο πιάνα) μπορεί να βελτιώνει την γνωστική ικανότητα των μαθητών (το περίφημο Mozart Effect), τη μνήμη αλλά και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες όπως είναι η προσωρινή χωρική αντίληψη (spatial-temporal reasoning) και η χωρική απεικονιστική αντίληψη (spatial-recognition reasoning). Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ακρόαση της μουσικής του Mozart ενισχύει την ικανότητα αντίληψης χωρο-χρονικών παραμέτρων και ανώτερων μαθηματικής φύσης εγκεφαλικών λειτουργιών.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι μαθητές που διαθέτουν πρώιμη μουσική παιδεία παρουσιάζουν αξιοσημείωτα καλύτερη επίδοση στο σχολείο και εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγής στην ανωτάτη εκπαίδευση. Ακόμη τα παιδιά που συμμετέχουν σε ορχήστρες ή χορωδίες μαθαίνουν να συνεργάζονται, γίνονται κοινωνικότερα και αποδίδουν καλύτερα σε επίπεδο συλλογικών δραστηριοτήτων σε σχέση με παιδιά που δεν συμμετέχουν σε μουσικές δραστηριότητες.

Η σύγχρονη νευρο-επιστήμη (cognitive neuroscience) αποδεικνύει σήμερα αυτό το οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν εμπειρικά δηλ. ότι η μουσική εκπαίδευση και ακρόαση δεν καλλιεργεί μόνο τις καθαρά μουσικές δεξιότητες αλλά βελτιώνει και προάγει πολλαπλές δεξιοτήτες. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν ότι οι αρχαίοι έλληνες τοποθετούσαν τη μουσική στον κορμό της παιδείας αφού θεωρούσαν ότι η ιδανική παιδεία πρέπει να περιλαμβάνει μουσική για το Νου και φυσική άσκηση για το Σώμα.

Πηγη: healthview.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο οσφυαλγίας

Εάν χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο για να αποφασίσετε να κόψετε το κάπνισμα, τώρα τον έχετε: τα ευρήματα μιας νέας ανάλυσης έδειξαν ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανόν να υποφέρουν από οσφυαλγία σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι Φιλανδοί ερευνητές, που συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους 40 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 300.000 ενήλικες και έφηβοι καπνιστές, πρώην καπνιστές ή μη καπνιστές, αναφέρουν ότι, αν και τα δεδομένα τους δεν αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε οσφυαλγία, υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας «μέτριας» συσχέτισης μεταξύ της επιβλαβούς αυτής συνήθειας και της οσφυαλγίας, η οποία ωστόσο ενδέχεται να είναι «τουλάχιστον εν μέρει αναστρέψιμη».
«Οι καπνιστές (έφηβοι ή ενήλικες) έχουν 31% υψηλότερο κίνδυνο οσφυαλγίας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ωστόσο η εκτίμηση αυτή αναφέρεται στην εμφάνιση οσφυαλγίας για μία ημέρα ή περισσότερο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών», δηλώνουν οι ερευνητές.

Η συσχέτιση αυτή ήταν ισχυρότερη για τη χρόνια ή την πιο σοβαρή οσφυαλγία, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι καμία από τις μελέτες δεν είχε σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί εάν υπήρχε σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Τα ευρήματα των επιστημόνων, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Medicine, έδειξαν επίσης ότι η σχέση αυτή καπνίσματος και οσφυαλγίας ήταν πιο ισχυρή στους έφηβους απ' όσο στους ενήλικες καπνιστές.

Ωστόσο, το καλό είναι, προσθέτουν οι επιστήμονες, ότι η ανάλυση έδειξε πως η σχέση αυτή ενδέχεται να είναι «τουλάχιστον εν μέρει αναστρέψιμη» καθώς οι πρώην καπνιστές ήταν λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για την ανακούφιση οσφυαλγίας σε σύγκριση με τους ενεργούς καπνιστές.

Πηγή: Reuters Health
Διαβάστε περισσότερα...

2/10/10

Μάτιασμα: Θρησκεία vs επιστήμη

ΜΑΤΙΑΣΜΑ ή ΒΑΣΚΑΝΙΑ θεωρείται η αρνητική επίδραση μέσω του βλέμματος, σε ανθρώπους, ζώα και φυτά. Πιστεύεται ότι εκδηλώνεται στους ανθρώπους με πονοκέφαλο, στα ζώα με κατάρρευση ενώ τα φυτά μαραίνονται.

Μικρή ιστορική αναδρομή

Η πίστη στο μάτιασμα έρχεται από πολύ μακριά, την συναντάμε στους Χαλδαίους, Ασσύριους, Εβραίους, Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους και συνεχίζει να διατηρείται μέχρι σήμερα, απασχολώντας ακόμη και την επιστήμη. Οι περισσότερες θρησκείες δέχονται τη βασκανία και έχουν η κάθε μια το τελετουργικό και τα φυλακτά της.

Στα αρχαιοελληνικά κείμενα συναντάμε πολλές αναφορές στη βασκανία. Ο Δημόκριτος, ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης και πολλές άλλες σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, ασχολήθηκαν με το θέμα και προσπάθησαν να δώσουν λογική εξήγηση στο φαινόμενο. 
Γιώργος Ανδρίτσος, φοιτητής Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών

Πού πιστεύεται ότι οφείλεται;

Πιστεύεται ότι το μάτιασμα είναι αποτέλεσμα μιας στοχευόμενης έντονης και ασυνείδητης τηλεπαθητικής επίδρασης, ιδιαίτερα πάνω σε άτομα με άσχημη ψυχική κατάσταση, ταλαιπωρημένα και γενικά πιο αδύναμα. Έτσι θεωρείται ότι το άτομο που ματιάζει δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη χειρονομία ή άλλη πράξη. Αρκεί απλά το γεγονός εκδήλωσης θαυμασμού με κάπως έντονο τρόπο.

Η λαϊκή άποψη - άποψη της θρησκείας

Η λαϊκή παράδοση θεωρεί ότι τα άτομα που μπορούν να ματιάσουν, έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά π.χ. τα ανοιχτόχρωμα ή μικρά μάτια, τα σμιχτά φρύδια, ενώ αντίθετα οι σαββατογεννημένοι δεν ματιάζονται. Για την αποτροπή του έχουν επινοηθεί τα φυλακτά που συνήθως περιέχουν θρησκευτικά σύμβολα ή κείμενα. Επίσης πιστεύεται ότι κάποιες χειρονομίες ή φράσεις προσφέρουν προφύλαξη από το κακό μάτι, όπως το γνωστό μας «φτού σου μη βασκαθείς» ή «φτύσε τον κόρφο σου».

Αφού όμως επέλθει το μάτιασμα, υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για την αντιστροφή αυτού του αρνητικού φαινομένου, με το λεγόμενο ξεμάτιασμα. Χρησιμοποιώντας αλάτι, λάδι, κάρβουνο και πολλά άλλα υλικά, μαζί με ευχές ,ξεμπλοκάρουν το ματιασμένο άτομο. Αυτές οι τεχνικές μεταφέρονται από γενιά σε γενιά συγκεκριμένους τρόπους για να μην χάσουν την δύναμή τους. π.χ. πηγαίνει από άντρα σε γυναίκα εναλλάξ, ή από γιαγιά σε εγγόνι. Η Χριστιανική θρησκεία διαβάζει ευχές και για φυλακτό έχει το σταυρό. 


Μέρος της λαϊκής ιατρικής, ήταν ένα αποκούμπι, που περισσότερο επενεργούσε ως ψυχολογική υποστήριξη, λόγω και της θρησκευτικής παραμέτρου της. Η δύναμη της πίστης, είναι από μόνη της το φάρμακο θαύμα και μπορεί πραγματικά να πάρει την θέση της επιστήμης κάποιες φορές. Έτσι συναντάμε συχνά πυκνά μαρτυρίες που βεβαιώνουν περιπτώσεις ματιάσματος.


Η άποψη της επιστήμης 

Η επιστημονική ερμηνεία του ματιάσματος ανάγεται στη δυνατότητα αυθυποβολής του ανθρώπου και τη θεωρία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Όλες οι άλλες εκδοχές άπτονται μεταφυσικών θεωριών και δεν μπορούν επιστημονικά να σταθούν αφού δεν ακολουθούν τους κανόνες της επιστήμης.


Επιπλέον, οι θετικές επιστήμες δεν έχουν καταφέρει να μετρήσουν ή έστω να ανιχνεύσουν αυτή την ενέργεια της βασκανίας, με τα μέσα και τις γνώσεις του σήμερα, ακριβώς όπως δεν μπορεί να μετρηθεί η θετική ή αρνητική αύρα του feng shui. Επομένως αφού δεν γνωρίζουμε τη μορφή της, η αντιμετώπισής της δεν μπορεί να είναι επιστημονική. Έτσι η αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο που ενδεχομένως ενεργεί. Εφόσον ενεργεί με τη δύναμη της σκέψης, με τον ίδιο τρόπο αποβάλλεται, δηλαδή με την θετική σκέψη του ατόμου που ξεματιάζει αλλά και του ίδιου του «ματιασμένου».


Διαβάστε περισσότερα...